VersloSavaite.lt   
2013 07 12, 11:48
Baudos iš darbuotojo reikalavimas

Image
Agnė Razgūnienė
Neterminuotoje darbo sutartyje yra numatytas punktas, kad darbuotojas yra įsipareigojęs dirbti įmonėje tam tikrą laikotarpį. Yra parašyta, kad mokymai darbo vietoje įvertinami tam tikra suma (nurodyta konkreti suma). Nutraukus sutartį anksčiau, darbuotojas privalo sumokėti baudą (kompensaciją už mokymus darbo vietoje).

 

Jokių seminarų, už kuriuos būtų darbdavys mokėjęs nebuvo, įmonės darbuotoja tiesiog supažindino su darbo specifika. Jokie apmokymo planai, programos nebuvo pateikti, t. y. nebuvo pasirašyti jokie apmokymų dokumentai. Ar teisėta reikalauti iš darbuotojo tokios baudos sumokėjimo? Iš anksto dėkoju už atsakymą.

reklama

 

Konsultuoja teisės įmonės UAB „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

 

Konsultacija. Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau - LR DK) 95 straipsnio 5 dalyje numatyta, jog darbo sutartyje gali būti sulygta, jog, jeigu sutartis nutraukiama dėl darbuotojo kaltės arba darbuotojo pareiškimu be svarbios priežasties, tai darbuotojas įsipareigoja atlyginti darbdaviui jo turėtas išlaidas per paskutinius vienerius darbo metus darbuotojo mokymui, kvalifikacijos kėlimui, stažuotėms.

 

Kolektyvinėje sutartyje gali būti nustatyta ir kita kompensavimo tvarka bei terminai. Taigi pagal LR DK darbdavys turi teisę iš darbuotojo reikalauti ne konkretaus dydžio baudos, o nuostolių, kurie yra apskaičiuoji tik už vienerius metus ir kurie yra realūs, atlyginimo.

 

Teismų formuojama praktika šią įstatymo nuostatą aiškiną tuo, jog kad darbdavys, mokydamas darbuotoją, keldamas jo kvalifikaciją ir taip didindamas jo paklausą darbo rinkoje, turi pagrindą tikėtis, kad sąžiningas darbuotojas tęs darbo santykius ir taip kompensuos darbdavio patirtas išlaidas, o jei darbo sutartis bus nutraukta dėl darbuotojo kaltės arba jo pareiškimu be svarbios priežasties, iš dalies (atlygintinų išlaidų dydis apribotas vienerių metų terminu) atlygins tokias išlaidas.

 

Teismai, spręsdami, ar darbuotojas turi kompensuoti darbdavio turėtas išlaidas, numatytas LR DK 95 straipsnio 5 dalyje, vertina, ar priimtas į darbą darbuotojas turėjo reikiamą kvalifikaciją, ar ne. Pareiga kompensuoti darbdavio turėtas išlaidas atsiranda tuomet, kai darbuotojas į darbą priimamas kaip mokinys, kuris darbo metu įgyja atitinkamą kvalifikaciją.

 

Atsižvelgiant į tai, jog Jūsų darbdavys jokių realių mokymų neatliko, jis neturi teisės reikalauti kompensuoti nuostolių, susijusių su Jūsų mokymu, tuo labiau - baudos, kadangi tokia galimybė apskritai nėra numatyta LR DK.

 

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti UAB „Verslo gurmanai“ teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktiko analize. Šis straipsni negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į UAB „Verslo gurmanai“ teisininkus.

 


Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.


 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: