VersloSavaite.lt   
2023 01 09, 15:06
Su kokiais iššūkiais susiduria dabartiniai mokiniai ir kaip jiems galime padėti?

Image
Foto
Visais laikais mokiniai susidurdavo su tam tikrais iššūkiais mokantis mokykloje. Juos atpažinti ir suprasti svarbu tiek mokiniams, tiek jų artimiesiems. Su kokiais iššūkiais mokiniai susiduria dabartinėje socialinių tinklų bei technologijų aplinkoje bei kaip aplinkiniai gali padėti mokiniams, esantiems jų aplinkoje?

 

Aplinkos trikdžiai ir išsiblaškymas

 

Socialiniai tinklai, draugai, mobilieji telefonai ir jose esančios įvairios programėlės, televizija, video žaidimai ir begalė kitų trikdžių, kuriems atsispirti sunku, stimuliuoja ir vargina žmogaus smegenis, dėl ko gali būti itin sunku susikaupti mokantis ir išlaikyti nepertraukiamą dėmesį pamokų metu. Tai taip pat daro neigiamą įtaką gebėjimui įsiminti informaciją. Informacijos gausa gaunama per visą dieną yra milžiniška, dėl ko smegenims pasidaro sunku “atfiltruoti” kurią informacija verta įsiminti, o kurios ne.

 

Pasirinkimų gausa

 

Apsisprendimas kur stoti ir kuo būti po mokyklos baigimo tampa vis sudėtingesnis nuolat gausėjant pasirinkimų kiekiui. Džiugu, jog Lietuvos universitetai bei kolegijos yra pilni įvairių mokymosi programų, tačiau tai gali turėti ir neigiamą įtaką mokiniui. Blaškydamasis tarp pasirinkimų gausos mokinys gali priimti sprendimą, dėl kurio vėliau gailėsis ir pasmerkti save siekti išsilavinimo ne toje srityje, kurioje iš tiesų norėjo.

 

Kitu atveju, supratęs apie klaidą pasirinkime, mokinys studijuodamas gali stokoti motyvacijos arba nuspręsti keisti pasirinktą sritį.

 

Aplinkos spaudimas

 

Mokiniai dažnai susiduria su konkurencija tarp klasės draugų bei su tėvų ar artimųjų lūkesčiais, kurie nebūtinai sutampa su paties mokinio siekiais. Abiem atvejais mokinys gali patirti papildomą stresą mokinantis. Tai gali sukelti atvirkštinį efektą - siekdamas patenkinti tėvų lūkesčius ar sėkmingai konkuruoti su bendraklasiais mokinys “perdega” ir galiausiai tai pakenkia jo rezultatams.

 

Kaip aplinkiniai ir tėvai gali padėti mokiniams?

 

Papildomas mokymasis gali padėti įveikti išsiblaškymo problemą, tad artimieji mokiniui gali pasiūlyti pasimokyti papildomai. Šiuolaikinės technologijos papildomam mokymuisi leidžia rinktis inovatyvias mokymosi platformas. Jose galima rasti kokybiškas įvairių sričių korepetitorių paslaugas - nuo chemijos korepetitoriaus iki lietuvių kalbos korepetitoriaus.

 

Taip pat tėvams bei kitiems artimiesiems patartina būti sąmoningiems komunikuojant apie jų lūkesčius vaikų mokymosi atžvilgiu. Dalintis įžvalgomis, patirtimi bei negailėti patarimų tikrai svarbu, tačiau juos išklausęs sprendimą dėl profesijos turėtų priimti pats mokinys.

 

Užs. nr. 20230109-01