Asta Dagytė, Verslosavaite.lt   
2010 01 29, 16:41
Sugrįžtantis „Svynis Todas: Demonas kirpėjas“ – tarsi antroji premjera 

Image
Svynis Todas
Praėjusiais metais pristatytas miuziklas „Svynis Todas: Demonas kirpėjas“ šiemet į sceną grįžta gerokai pasikeitęs. Vasario 11–14 dienomis Vilniaus kongresų rūmuose pasirodys net trys nauji jo pagrindinių vaidmenų atlikėjai – Kostas Smoriginas jaunesnysis, Jeronimas Milius ir Lauryna Bendžiūnaitė.

 

Skandalingame miuzikle – naja energija

reklama

 

Pernai šis režisierės Dalios Ibelhauptaitės muzikinis trileris sulaukė labai prieštaringų vertinimų. Vieni gyrė režisierę ir jos pastatytą miuziklą, kiti piktinosi tiesmukiškomis žiauriomis scenomis bei prasta pagrindinio vaidmens atlikėjo vaidyba, dar kiti vadino šį pastatymą ypač prasta filmo kopija.

 

„Nauja spektaklio atlikimo versija bus visiškai kitokia, kupina aistros ir naujos energijos. Labai įdomu – juk pasikeitė net trys pagrindiniai solistai“, – sako Asmik Grigorian, kurią spektaklio kūrėjai vadina nepamainoma Svynio Todo partnerės ponios Lavet vaidmens atlikėja.

 

Staigmena – J. Miliaus pasirodymas

 

Ypatinga spektaklio staigmena – tarp operos solistų pasirodysiantis roko dainininkas Jeronimas Milius, kuris atliks Antonio vaidmenį. J. Milius daugeliui yra gerai žinomas kaip buvęs Lietuvos atstovas Eurovizijos dainų konkurse ir „Triumfo arkos“ dalyvis.

 

„Vaidmuo šiame miuzikle man yra nauja ir labai įdomi patirtis. Džiaugiuosi, galėdamas dainuoti kartu su patyrusiais operos solistais – savo srities profesionalais ir atskleisti save rimtosios muzikos srityje“, – sako gražų ir stiprų balsą turintis J. Milius.

 

Kartu su J. Miliumi, Antonio mylimosios ir Svynio Todo dukters Joanos vaidmenyje debiutuos Lauryna Bendžiūnaitė, studijuojanti Londono Karališkojoje muzikos akademijoje. Sparčiai kylanti solistė, savo sopranu neseniai žavėjusi žiūrovus operoje „Verteris“, drąsiai ėmėsi šio, jai naujo vaidmens.

 

K. Smoriginas: „Tai iššūkis!

 

„Esu labai laimingas turėdamas galimybę dainuoti šiame spektaklyje ir pasirodyti Lietuvos publikai“, – sako Svynio Todo vaidmenį miuzikle atliksiantis bosas-baritonas Kostas Smoriginas. Londono „Covent Garden“ karališkajame teatre dirbančio solisto gastrolių kalendorius įvairiose šalyse jau suplanuotas keliems metams į priekį. 

 

Pasak K. Smorigino, Svynio Todo vaidmuo jam yra iššūkis. „Jokio panašaus personažo man dar niekad neteko įkūnyti. Vaidmuo be galo sudėtingas ne tik atlikimo prasme – Svynis Todas yra labai impulsyvus ir tai reikalauja išties daug emocinių jėgų“, – prisipažįsta charizmatiškasis atlikėjas. 

 

Ankstesniuose spektakliuose pagrindinius vaidmenis atliko Dainius Stumbras, Laimonas Pautienius ir Joana Gedmintaitė.

 

Populiaraus miuziklo scenografiją kūrė scenografas Dick Bird ir šviesų dailininkas Peter Mumford. Spektaklio kostiumų ir grimo dailininkas – Juozas Statkevičius.

 

Svynis Todas – Džeko Skerdiko „pusbrolis“

 

„Svynis Todas: Demonas kirpėjas“ – XIX amžiaus istorija apie maniaką barzdaskutį ir jo bendrininkę pyragų kepėją. Trokšdamas keršto, Svynis Todas žudo savo kirpyklos klientus, o jo bendrininkė ponia Lovet, čia pat įkūrusi kepyklėlę, padeda paslėpti skerdynių pėdsakus, kepdama pyragaičius iš žmogienos ir juos parduodama nieko nenutuokiantiems miestiečiams.

 

Dėl Svynio Todo autentiškumo nesutariama panašiai kaip dėl šimtmečiu vėliau pasirodžiusio Džeko Skerdiko, bet šie personažai ilgainiui tapo legendų veikėjais.

 

1973 metais Christopheris Bondas apie Londono maniaką Svynį Todą parašė pjesę, kuri įkvėpė amerikiečių kompozitorių Stepheną Sondheimą sukurti miuziklą.

 

Pirmą kartą Stepheno Sondheimo miuziklas Lietuvos publikai kuriame grojo Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, buvo pristatytas praeitų metų vasarį.

 

 

 

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: