VersloSavaite.lt   
2010 10 20, 15:55
Lietuvio skulptūra taps 2 mln. žmonių fotoalbumų dalimi 

Image
Skulptūra
Apie 2 mln. iš apsilankiusių „Expo 2010“ parodoje Šanchajuje savo fotoaparatuose namo parsinešė nuotrauką, kurioje jie stovi Lietuvos menininko Vytauto Karčiausko sukurtoje skulptūroje „Aš galiu“.

 

Iš plieno ir bronzos sukurta 3,45 m. aukščio skulptūra savaip perteikia garsiojo Leonardo da Vinci'o piešinio, kuriame tobulas žmogus pavaizduotas kaip Visatos centras, idėją.

reklama

 

„L. da Vinci piešinys, vadinamasis Vitruvijaus žmogus, parodo ryšį tarp žmogaus ir jo sukurtų dalykų – architektūros, kultūros, meno. Kiekvienam įėjusiam į „Aš galiu“ centrą atsiradęs harmonijos pojūtis suteikdavo energijos, ir jau išėję iš jo žmonės fotografavosi nebe pasyviai iškėlę du pirštus, bet išskleidę rankas ir šypsodamiesi iki ausų“, – savo pastebėjimais iš „Expo 2010“ dalinosi skulptorius ir juvelyras, skulptūros autorius Vytautas Karčiauskas.

 

Daugiau kaip prieš 500 metų sukurtas „Vitruvijaus žmogaus“ piešinys buvo skirtas Vitruvijui, senovės Romos architektui, kuris padėjo romėnų architektūros pagrindus, remdamasis žmogaus kūno proporcijomis kaip tobulu pastatų proporcijų modeliu.

 

V. Karčiauskas skulptūroje panaudojo keletą galingų simbolių: ratą, piramidę, 12 stygų, vyro ir moters pėdas. Į skulptūrą įėjęs žmogus yra paskutinis simbolis, išpildantis ją. „Manau, dauguma lankytojų, pamatę skulptūrą, jausdavo jos trauką, tai, kad ji tarsi pati sako „užbaik mane“, - kalbėjo menininkas.

 

Pasak jo, 12 stygų simbolizuoja gyvenimą ir laiką: 12 mėnesių, metus. Metalinės vyro ir moters pėdos, įspaustos skulptūros pagrinde, perteikia tęstinumą: įėjęs į skulptūrą jauti, kad kiekvienos kartos kultūra stovi ant ankstesnių kartų žmonių pėdų.

 

Sidabro spalvos plieno ir bronzos skulptūrą V. Karčiauskas sukūrė ankstyvą pavasarį Klaipėdoje. Beveik toną sveriantis meno kūrinys į Vilnių keliavo sunkvežimiu, o iš čia į Šanchajų buvo išskraidintas specialiai jam išnuomotu didelės talpos lėktuvu. Lėktuvas buvo išnuomotas vienai dienai ir skulptūra vos neliko Lietuvoje, nes statmenai netilpo į jo angą. Meno kūrinį išgelbėjo pilotas, pats įsikišęs į krovos darbus ir nurodęs, kaip galima pasukti dirbinį.

 

 

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: