VersloSavaite.lt   
2012 05 28, 19:03
Kokia vyno vartojimo kultūra Lietuvoje?

Sxc.hu nuotr.
Sxc.hu nuotr.
Prieš penkerius metus taurę vyno dažnai derinę su kepta duona ir sumuštiniais, šiandien lietuviai kur kas mieliau renkasi įvairius sūrius ir kitus gurmaniškus užkandžius.

 

Tokius esminius pokyčius mūsų šalies vyno ir sūrio derinimo kultūroje atskleidžia sūrių gamintojų AB „Vilkyškių pieninė“ atlikta internetinė apklausa.

reklama

 

Renkasi sūrius ir alyvuoges

 

Paklausti, kokius užkandžius derina prie vyno taurės, du trečdaliai (74 proc.) apklaustųjų teigė, kad prie vyno mielai renkasi pelėsinius sūrius, beveik tiek pat simpatijų sulaukė ir alyvuogės – 72 proc. Kietuosius sūrius su įvairiais vynais renkasi 70 proc. apklaustųjų, o įvairiausi kiti gurmaniški skanėstai patenka į beveik pusės apklausos dalyvių racioną.

 

Panašią apklausą AB „Vilkyškių pieninė“ inicijavo ir prieš penkerius metus. Įdomu tai, jog rezultatai tuomet buvo visiškai kitokie. Pasisėdėjimui prie taurės vyno Lietuvos gyventojai dažniausiai rinkosi įvairius sumuštinius (43 proc.), 35 proc. respondentų rinkosi bet kokį sūrį, esantį šaldytuve.

 

Taip pat populiarūs užkandžiai prie vyno buvo šokoladas (34 proc.) ir vaisiai (32 proc.). Net 16 proc. apklaustųjų manė, jog puikus užkandis prie vyno – kepta duona. Alyvuogėms ir pelėsiniams sūriams tuomet teko dešimtadalio apklaustųjų simpatijos.

 

Apklausos internete rezultatai rodo, jog sumuštinius šiandien renkasi kiek mažiau nei penktadalis apklausos dalyvių, tiek pat jų sakė, jog vyną mielai derina su vaisiais, tuo tarpu kepta duona ir šokoladas nesulaukė nė dešimtadalio apklaustųjų palaikymo.

 

Sūrį derina prie vyno

 

Paklausti, su kokiais gėrimais yra linkę derinti įvairių rūšių sūrį, net 80 proc. apklausos dalyvių rinkosi vyną, 37 proc. apklaustųjų taip pat derina sūrį su alumi, tuo tarpu stiprieji alkoholiniai bei nealkoholiniai gėrimai nebuvo tokie populiarūs – su šiais gėrimais sūrį derina mažiau kaip dešimtadalis apklaustųjų.

 

„Sprendžiant iš to, kaip lietuviai domisi sūrio ir vyno degustacijomis, akivaizdu, kad vyno ir gurmaniškų patiekalų, ypač – sūrio, derinimas tampa vis populiaresnis mūsų šalyje. Žinoma, daugeliui vis dar trūksta žinių, ką ir su kuo reikėtų derinti – juk tiek sūrio, tiek vyno įvairovė yra labai didelė. Žmonės bando, renkasi savo jėgomis, eksperimentuoja, labai dažnai klausia ir domisi, tad žinios apie teisingą vyno ir sūrio derinimą plinta ganėtinai sparčiai“, - pasakojo daugkartinis geriausio Lietuvos someljė titulo laimėtojas Arminas Darasevičius.

 

Gegužės mėnesį internetu atliktoje apklausoje dalyvavo 420 interneto vartotojų.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: