2008 02 14, 10:50
Metinė infliacija Lietuvoje priartėjo prie dviženklio skaičiaus

Vs nuotr.Sausio mėnesį metinė infliacija pasiekė pastarųjų vienuolikos metų rekordą, paspartėjusi iki 9,9%. Šis infliacijos šuolis labiausiai yra susijęs su administruojamųjų kainų didinimais. Mėnesio pradžioje padidėjo kuro ir alkoholio akcizai, be to, gamtinių dujų tiekėjas Rusijos „Gazprom“ padidino Lietuvai dujų kainas, ir šalies gyventojams jos pabrango apie 65 proc.

„Kovas bus dar vienas infliacijos didėjimo mėnuo, nes, siekiant palaipsniui pasiekti minimalius ES nustatytus tarifus, akcizų mokestis cigaretėms bus padidintas 17 proc. O brangstant dujoms, rudenį sulauksime dar vieno centrinio šildymo ir karšto vandens tiekimo kainų augimo“, - prognozuoja AB „Hansabanko“ analitikė Lina Vrubliauskienė.

Analitikės nuomone, didžiausias infliacijos šuolis bus pirmąjį šių metų ketvirtį, vėliau, antroje metų pusėje kainų augimas sulėtės, nes akcizų didinimas jau bus praeityje, o vidaus paklausos spaudimas kainoms pradės slūgti.

Dujų, degalų kainų augimas, elektros kainų padidinimas ne galutiniams vartotojams (t.y. įmonėms, valdžios įstaigoms ir kt.), kartu su tolesniu darbo užmokesčio kilimu didina įmonių sąnaudas, todėl tai paveiks gerokai platesnį prekių ir paslaugų kainų gyventojams ratą.

Prognozuojama, kad spaudimas infliacijai 2008 m. išliks stiprus, o vidutinė infliacija sieks apie 8%.

L. Vrubliauskienė neatmeta galimybės, kad dėl inercijos ji gali būti dar didesnė. Stiprus kainų augimas mažina gyventojų perkamąją galią ir optimizmą, dėl to lėtėja namų ūkių vartojimo augimas – pagrindinė ekonomikos varomoji jėga.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: