VersloSavaite.lt   
2014 09 01, 14:51
Ar turėtų darbdavys pakeisti mano darbo laiką?

Julius Jonušas
Julius Jonušas
Prašome pakonsultuoti, ar turėtų darbdavys mano prašymu pakeisti darbo laiką. Grafike reikia dirbti nuo 7:00 val. ryto, o mano prašymas, kad leistų dirbti nuo 8:00 val. ryto. Nes darželis dirba nuo 7:30 val. aš nespėju į darbą. Auginu 2,5 metu vaikutį, klausia VersloSavaite.lt skaitytojas.

 

Į klausimą atsako „TEISĖS TARNAI“ teisininkas Julius Jonušas.

reklama

 

Atsakant į Jūsų klausimą, atkreiptinas dėmesys į tai, jog šis klausimas turi būti sprendžiamas vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso aktualia redakcija (toliau – LR DK).

 

Svarbu pažymėti, jog darbo laiko nustatymas ir darbo rėžimų nustatymas yra pakankamai griežtai reglamentuotas DK nuostatomis, o darbuotojui  teisė vienašališkai pasikeisti darbo grafiką į jam palankesnį  suteikiama tik išskirtiniais atvejais.  Lietuvos Respublikos darbo kodekso XIII skyrius nurodo keletą išimčių, kokiais atvejais darbuotojas savo iniciatyva gali pakoreguoti savo darbo laiką.

 

Lietuvos Respublikos Darbo kodekso pagrindais darbuotojui yra suteikta galimybė dirbti ne visą darbo dieną. Darbas ne viso darbo laiko sąlygomis dirbantiems darbuotojams nesukelia jokių apribojimų nustatant kasmetinių atostogų trukmę, apskaičiuojant darbo stažą, skiriant į aukštesnes pareigas, keliant kvalifikaciją, neapriboja kitų darbuotojo darbo teisių, palyginus  su darbuotojais, kurie dirba tokį patį ar lygiavertį darbą viso darbo laiko sąlygomis, atsižvelgiant į darbo stažą, kvalifikaciją ir kitas aplinkybes. Darbas apmokamas proporcingai dirbtam laikui arba atliktam darbui (LR DK 146 str. 3 d.).

 

Ne visas darbo dienos arba darbo savaitės darbo laikas gali būti nustatomas pareikalavus nėščiai moteriai, neseniai pagimdžiusiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie gimdymą ir auginančios vaiką, kol jam sukaks vieneri metai), krūtimi maitinančiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kad augina ir maitina krūtimi savo vaiką), darbuotojui, auginančiam vaiką iki trejų metų, bei darbuotojui, vienam auginančiam vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų (LR DK 146 str. 1 d. 3 p.)

 

Minėtas straipsnis imperatyviai nurodo, kad tuo atveju, kai  moteris, kuri augina vaiką iki trijų metų, pateikia prašymą dirbti ne visą darbo dieną, darbdavys negali  atsisakyti tenkinti  tokio prašymo, tačiau būtina prisiminti, jog toks prašymas bus teisiškai pagrįstas iki momento, kol vaikui sueis treji metai.  Vėliau darbuotojai  tektų dirbti darbdavio nurodytu darbo grafiku arba nutraukti darbo sutartį.

 

Visais kitais atvejais, kai darbuotojas  pageidauja dirbti ne viso darbo laiko sąlygomis,  yra būtinas darbdavio sutikimas.

 

Svarbu pažymėti, kad darbuotoja, pasinaudojusi DK jai suteiktomis garantijomis turi suprasti, kad  dirbant ne visą darbo dieną  mažėja dirbtų darbo valandų skaičius ir, atitinkamai, mažėja  atlyginimas (jei darbuotojai yra taikomas valandinis darbo apmokėjimas).

 

Atsižvelgiant į tai kas išdėstyta, Jūs galite iki kol vaikui sueis treji metai dirbti ne visą darbo dieną, tačiau po pusmečio vėl turėsite sugrįžti prie šio klausimo ir spręsti jį iš esmės, todėl geriausia būtų kartu su darbdaviu pabandyti rasti  abiem šalims priimtiną sprendimą.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti kontoros „Teisės tarnai“ komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktikos analize. Šis straipsnis negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į „Teisės tarnai“ .

 

 

 

 

 

Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.


Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: