VersloSavaite.lt   
2007 04 04, 00:00
Investavimo specialisto konsultacija. Rizikos faktoriai investuojant

Image
Verslosavaite.lt nuotr.
Kaip galėtumėte apibūdinti rizikos faktorius investuojant į akcijas, obligacijas ar mišrius fondus, kokie būtų pagrindiniai jų privalumai, trūkumai ir investicinė grąža?, – klausia Kęstutis iš Klaipėdos. Į klausimą atsako Aurimas Martišauskas, AB FMĮ „Finasta“ investicijų konsultavimo departamento vadovas.

 

Investicinė grąža yra tiesiogiai proporcinga rizikai. Kuo rizikingesnį instrumentą pasirenkate, tuo daugiau galite uždirbti, bet… ir prarasti galite daug, jei investicijų proceso nekontroliuosite ir paliksite savieigai.

reklama

 

Tarkime, akcijoms, iš kurių tikėtina didžiausia investicijų grąža, būdingi nemaži ir dažni verčių svyravimai. Investuodami į jas galite uždirbti net ir 300 proc. – čia jokių ribų nėra. Tačiau, jei akcijų verčių svyravimai neduos jums miegoti naktimis ir nuolat nervinsitės dėl kiekvieno prarasto lito – galbūt geriau pasirinkti mažesnio rizikingumo investicinį instrumentą, pavyzdžiui, investicinį fondą.

 

Fondus valdo profesionalai, todėl jums nebereikia rūpintis investicijų grąža bei priimti investicinių sprendimų – teliks tik džiaugtis kitų užaugintais vaisiais. Tai, žinoma, nereiškia, kad fondai – nerizikinga investicija. Tokių apskritai nebūna. Tačiau vien jau tai, kad juos valdo profesionalai, suteikia tam tikrų saugumo garantijų.

 

Optimali fondų investicinė grąža yra apie 15-20 proc. per metus, tačiau dažnai profesionaliai valdomi fondai uždirba net daugiau nei 40 proc. per metus.

 

Na, o jei rizikos visiškai netoleruojate ir norite tiesiog užtikrinti, kad pinigai nenuvertėtų dėl infliacijos, rinkitės pačius saugiausius investicinius instrumentus – obligacijas arba indėlius.

 

Jų rizika mažiausia, bet ir uždarbis bus tik simbolinis – apie 4-6 proc. per metus. Pasirinkę šiuos produktus, iš anksto žinosite, kiek procentų uždirbsite – palūkanų norma šioms investicijų rūšims nustatoma iš anksto.

 

Savo klausimą siųskite el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it  

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: