VersloSavaite.lt   
2007 09 21, 13:11
IT konsultacija. Kas yra grandininiai laiškai?

Image
Verslosavaite.lt nuotr.
Dažniausiai grandininiai laiškai (angl. chain-mails) siunčia žinutę, kuri bando įtikinti vartotoją išsiųsti šio laiško kopijas savo draugams ir pažįstamiems. Visi šie laiškai yra pašto šiukšlės ir juos gavęs vartotojas turėtų ištrinti, o ne persiųsti visiems draugams. Konsultuoja IT bendrovės „Avereast“ programuotojas Rytis Lukoševičius.

 

Siekiant informuoti žmones apie šiuos laiškus sukurta svetainė breakthechain.org, kurioje galima rasti informaciją anglų kalba apie populiariausius grandininius laiškus ir jų kilmę.

reklama

 

Laiškų rūšys

 

  • Apeliuojantys į sąžinę ir gailestį (mergaitė serga – reikia jai padėti).
  • Apeliuojantys į geranoriškumą (pranešk visiems kaip apsisaugoti nuo infarkto).
  • Perspėjantys apie neegzistuojančius pavojus. Kartais vartotojai klaidinami nurodant kad koks nors jų kompiuteryje esantis sisteminis failas yra virusas arba perspėjami apie virusus, kurių esą nenustato jokios antivirusinės programos.
  • Žadantys naudą jų siuntėjui (jei išsiųsi – gausi kažką). Dažnai pateikiami „įrodymai“ – pasakojimai apie asmenį, kitados išplatinusį laišką ir po to greitai praturtėjusį.
  • Gąsdinantys (jei neišsiųsi šio laiško – tau galas). Dažnai pateikiami „įrodymai“ – pasakojimai apie asmenį, kitados neišplatinusį laiško ir dėl to esą nukentėjusį.
  • Gražios mintys (pasidalink šiomis puikiomis mintimis su draugais).

Istorija

 

Jau viduramžiais buvo žinomi „Dangaus laiškai“, kurie „garantuodavo“ jo turėtojui apsauga nuo mirties, sužeidimų ir kitų nelaimių. Senovės Egipte egzistavusi „Mirusiųjų knyga“, taip pat galėtų būti priskiriama šiai kategorijai, nes žmogui kuris ją turi buvo garantuojamas prisikėlimas po mirties.

 

Nuo 1980m. Vokietijoje žinomas pyragas „Hermanas“, kuris platinamas panašiu metodu. Žmogui duodamas atitinkamas kiekis kylančios tešlos, kurios kiekis proceso pabaigoje yra didesni nei reikia vienam pyragui, kartu su instrukcija kaip ją pasigaminti.

 

Pavojai

 

Grandininiai laiškai tapo pavojingi tik atsiradus internetui, kai tapo įmanoma paskleisti juos greitai ir plačiam žmonių ratui. Dažniausiai pavojus nėra tiesioginis, nebent kartu su laišku keliauja virusas, tačiau yra apkraunami kompiuteriniai tinklai ir pašto sistemos, bei didinamas pašto šiukšlių kiekis. Kai kurie elektroninio pašto tiekėjai registruojantis savo taisyklėse skelbia, jog šių laiškų siuntimas yra nelegalus ir už tokią veiklą gali būti baudžiama.

 

Šis reiškinys plinta netik elektroniniu paštu, tačiau ir SMS žinutėmis, bei komentarais internetiniuose puslapiuose.

Techninės galimybės

 

Dažnai laiškuose pasitaikantis teiginys, jog už kiekviena persiųstą laišką, sergantis vaikas gaus keletą centų, yra tiesiog techniškai neįmanomas. Elektroninio pašto sistemos veikimo principai neleidžia sužinoti tolimesnio išsiųsto laiško kelio, kai jis jau pasiekia numatyta gavėją.

 

Norisi tikėti, jog laikui bėgant žmonių sąmoningumas didės ir tokio pobūdžio šiukšlių kiekis mažės.

Smulkesnę informaciją galima rasti:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_letter

http://www.breakthechain.org

http://tools.ietf.org/html/rfc1855

 

„AVEREAST“

Programuotojas Rytis Lukoševičius

www.nemokamossvetaines.lt

 

Užduokite savo klausimą IT specialistui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba tiesiog užpildę šią formą.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: