VersloSavaite.lt   
2012 03 01, 17:09
Dividendus bus galima mokėti kelis kartus per metus

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Nuo šiandien įsigalioja Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai, leidžiantys skirti ir mokėti dividendus už trumpesnį nei finansiniai metai laikotarpį. Paskyrus dividendus, kitus dividendus bus galima skirti ne anksčiau nei po 3 mėnesių.

 

„Šiuo įstatymo pakeitimu padarėme tai, ko mūsų seniai prašė verslo atstovai. Galimybė dažniau nei kartą per metus skirti dividendus leis lengviau įmonėms priimti finansinius sprendimus, laisviau disponuoti įmonės lėšomis, jas investuoti į kitas įmones ir naujus verslus arba tiesiog didins akcininkų vartojimą ir gerovę“, – teigia ūkio ministras Rimantas Žylius.

reklama

 

Dividendai turi būti išmokėti ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo tos dienos, kai buvo priimtas sprendimas juos skirti. Dividendai už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį gali būti skiriami tik visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu.

 

Iniciatyvos teisę dėl dividendų už trumpesnį nei finansiniai metai laikotarpį skyrimo turi akcininkai, kuriems priklausančios akcijos suteikia ne mažiau negu trečdalį visų balsų. Bendrovės įstatuose gali būti nustatyta ir didesnė dauguma, reikalinga šiai teisei įgyvendinti.

 

Skiriant dividendus už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį, turi būti sudarytas tarpinių finansinių ataskaitų rinkinys, parengtas tarpinis pranešimas, sprendimo dėl dividendų už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį skyrimo projektas. Tuo atveju, kai bendrovės metinių finansinių ataskaitų rinkinys yra audituojamas, tarpinių finansinių ataskaitų rinkinys taip pat turi būti audituotas.

 

Dividendai už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį gali būti skiriami tik tada, kai įmonės veikla tuo laikotarpiu, už kurį norima skirti dividendus, buvo pelninga, o bendrovė neturi neįvykdytų prievolių. Išmokėjusi dividendus įmonė turės būti pajėgi įvykdyti savo prievoles už einamuosius finansinius metus.

 

Pažymėtina, kad Akcinių bendrovių įstatymo nuostatos dėl dividendų už trumpesnį negu finansiniai metai skyrimo netaikomos bankams, kitoms kredito ir finansų įstaigoms, reguliuojamosios rinkos operatoriui, Lietuvos centriniam vertybinių popierių depozitoriumui, draudimo ir perdraudimo įmonėms.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: