VersloSavaite.lt   
2015 05 14, 17:28
Restoranuose pietauja tik 1 iš 10

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Kasdieniams pietums lietuviai linkę taupyti ir renkasi namuose gamintą maistą arba mažiausiai kainuojančius dienos pietų pasiūlymus, nors didžiausią dėmesį skiria maisto skoniui.

 

Dienos pietų įpročių tyrimas parodė, kad 4 iš 10 lietuvių pietus atsineša į darbą arba grįžta pavalgyti į namus. Pietauti į kavinę ar restoraną mieste sako einantys 7 procentai gyventojų, bet ir jie dažniausiai renkasi mažiausiai, iki 5 eurų, kainuojančius dienos pietų pasiūlymus, rodo „Čili picos“ inicijuotas reprezentatyvus dienos pietų įpročių tyrimas.

reklama

 

Prioritetas – namuose gamintiems pietums

 

Tyrimas parodė, kad 22 proc. dirbančiųjų maistą į darbą atsineša iš namų, o 15 proc. per pietų pertrauką pavalgyti grįžta į namus. Pirmenybę namuose gamintam maistui dažniau teikia mažesnių miestų ir kaimo vietovių gyventojai, gaunantys vidutines ir didesnes pajamas.

 

Darbovietės kavinėje ar valgykloje kasdien pietauja kas penktas respondentas (19 proc.), o iš darbo aplinkos ištrūksta ir pietus miesto kavinėje ar restorane pasirenka 7 proc. apklaustųjų. Specialius dienos pietų meniu siūlančias kavines, picerijas ar restoranus dažniau renkasi 36-45 m. aukštąjį išsilavinimą turintys ir vadovaujančias pareigas užimantys didmiesčių gyventojai.

 

Nepietaujantys darbo dienomis teigia 6 proc. dirbančių gyventojų. Kitų būdų papietauti randa 4 proc. apklaustųjų.

 

Kaina – ne rodiklis

 

Nors kaina, tyrimo duomenimis, daugumai nėra sprendimą, kur pietauti ir ką valgyti, nulemiantis faktorius, absoliuti dauguma gyventojų kasdieniams pietums renkasi mažiausiai kainuojantį pasiūlymą. 7 iš 10 (70 proc.) apklaustųjų teigia papietaujantys už 5 eurus ar mažiau. Ši dienos pietums skiriama suma nepriklauso nei nuo gaunamų pajamų dydžio, nei nuo užimamų pareigų.

 

Kiek daugiau, nuo 5 iki 10 eurų, dienos pietums išleidžia 14 proc. didmiesčiuose gyvenančių ir didesnes nei vidutines pajamas gaunančių gyventojų. Daugiau nei 10 eurų pietums darbo dienomis skiria 1 proc. apklaustųjų. Kad pietūs jiems nieko nekainuoja, nurodo 15 proc. respondentų.

 

Dienos pietūs didmiesčio centro ir senamiesčio kavinėse bei restoranuose vidutiniškai kainuoja 4-6 EUR. Į šią kainą dažniausiai įeina sriuba ir salotos arba sriuba ir karštas patiekalas, kartais gėrimas ar mini desertas. Mažesnių miestų prestižinėse vietose dviejų patiekalų pietus galima gauti ir už 3-4 EUR.

 

Reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą apie dienos pietų įpročius „Čili picos“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atliko šių metų kovą. Apklausti 1011 gyventojų.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: