VersloSavaite.lt   
2012 04 27, 18:07
Patarimai, ką daryti kankinant pagirioms

Image
Sxc.hu nuotr.
Vakarėliai, oficialūs priėmimai, šeimos šventės – progos, kurių metu neretą svečią lydi alkoholinio gėrimo taurė. Nekaltai pakeltas pirmasis tostas ne vienam kitą rytą primena tik galvos skausmu, nuovargiu bei pykinimu.

 

Ką daryti, kad kita diena netaptų tikru pragaru, pataria gydytoja dietologė, daktarė Laisvūnė Petkevičienė.

reklama

 

Alkoholio apnuodytas organizmas reikalauja sprendimo arba kitą kartą visiškai atsisakyti jo vartojimo, arba bent jau gebėti iš anksto pasirūpinti svarbiausiomis priemonėmis kovai su pagiriomis. Daktarė L. Petkevičienė išskiria pagrindines alkoholio poveikio organizmui ypatybes bei nurodo galimus pasekmių sprendimo būdus.

 

Alkoholio poveikis

 

Alkoholis pakeičia maistinių medžiagų poreikį, sutrikdo jų apykaitą, išbalansuoja organų veiklą, veikia virškinimo sistemą, kepenis, kasą, organizmas sunkiau įsisavina maistines medžiagas. Alkoholis tiesiogiai toksiškas daugeliui organizmo ląstelių. Maitinimasis turi įtakos alkoholio vartojimui.

 

Suvartotas alkoholis iš skrandžio keliauja į kraują ir taip yra išnešiojamas po visą organizmą. Visgi organizmas apsisaugo nuo didesnės žalos, detoksikuodamas alkoholį ir pašalindamas jį iš kraujotakos sistemos. Vėliau alkoholis kepenyse fermentų yra skaidomas į acetaldehidą. Pastaroji nuodinga medžiaga virsta acetatu, kuris yra biologiškai pašalinamas iš organizmo.

 

Vis dėlto vartojant alkoholį kepenims bei inkstams tenka milžiniška našta, todėl šalinimo procesai gali trukti ilgiau nei alkoholio įsisavinimas, tokiu atveju, organizmui gresia apsinuodijimas acetaldehido pertekliumi.

 

 „Itin prastos savijautos galima išvengti bei pagirias sušvelninti atsižvelgus į svarbiausius mūsų organizmo maistinių medžiagų poreikius, kurie tampa dar ryškesni vartojant alkoholį“, − pabrėžia gydytoja dietologė. 

 

Mokslininkai neapsisprendžia

 

Pasak L. Petkevičienės, mokslininkai nesutaria tarpusavyje ar prieš didesnį vakarėlį verta valgyti sočiau bei riebiau.

 

Vieni jų teigia, jog tik itin riebūs patiekalai tampa apsauginiu skydu, kuris neleidžia organizmui itin greitai įsisavinti alkoholio bei apgirsti.

 

Jų oponentai linkę manyti, jog alkoholio įsisavinimo proceso sulėtinimas neišsprendžia problemos, nors jis yra lengvesnis ir trunka ilgiau, jo poveikis organizmui yra toks pats

 

„Bet kuriuo atveju, patartina prieš vartojant alkoholinius gėrimus užkąsti, nes alkoholiniai gėrimai yra itin stiprus cheminis dirgiklis virškinamajai sistemai bei toksiškas kepenims. Ryte po vakarėlio taip pat patartina valgyti, tačiau kuo lengvesnį ir švelnesnį maistą, kuris nedirgintų skrandžio“, − pataria L. Petkevičienė.

 

L. Petkevičienės teigimu, skysčiai yra bene galingiausias ginklas prieš pagirias.

 

„Tačiau neapsirikite, net jei esate įpratę gerti daug kavos, norint sušvelninti pagirias medikai pataria vengti šio gėrimo: jis tik padidintų dehidraciją ir dar labiau apsunkintų organizmo atsistatymą. Būtent alkoholio sukelta dehidracija nulemia rytinius galvos skausmus bei prastą savijautą“, - pasakoja L. Petkevičienė.

 

Vartojant svaigiuosius gėrimus bei jais apsinuodijus organizmas netenka daugybės skysčių, o drauge su jais sveikatai itin svarbių ir būtinų mineralų, elektrolitų bei vitaminų. Vitamino C kiekį organizme galima ir būtina subalansuoti geriant sultis ar vandenį, pagardintą citrina. Mineralų bei elektrolitų galite gauti su natūraliu mineraliniu vandeniu.

 

Patartina pradėti nuo lengviausiųjų gėrimų

 

Vadovaujantis literatūros apžvalga bei produkto dokumentacija galima manyti, jog bikarbonatiniai mineraliniai vandenys, pavyzdžiui, „Borjomi“ (Gruzija),  „Gerolsteiners“ (Vokietija), „Campilho“ (Portugalija) turi padidintą natrio, kalio, chloro, bikarbonatų kiekį bei pakankamą kalcio, magnio bei sulfatų kiekį. Tokia vandens sudėtis yra tinkama kiekvienam tinkamai besimaitinančiam ir palaikyti tinkamą medžiagų apykaitos funkciją.

 

Tai itin pabrėžiama taisyklė, kurios visgi pavyksta laikytis tik nedaugeliui. „Jeigu jau vartojamas alkoholis, svarbu atsirinkti ir vartoti tik kokybiškus alkoholinius gėrimus. Jei nusprendžiama paragauti skirtingų gėrimų, patartina pradėti nuo lengviausiųjų: alaus bei vyno. Vėliau, rikiuojasi visi stipresnieji“, − atkreipia dėmesį L. Petkevičienė.

 

Skaudanti galva, bendras fizinis silpnumas, pykinimas verčia griebtis bet kokių priemonių, norint išsivaduoti nuo pagirių. Visgi specialistai pataria neskubėti gerti skausmą malšinančių vaistų. Pastarieji gali tik dar labiau sudirginti skrandį. Tokiais atvejais tiktų liaudies medicinos patarimai – valgyti barščius ar kopūstų sriubą, žinoma, nepamiršti gerti daug skysčių.

 

„Galvos skausmą galima mėginti mažinti kompresais bei raminamosiomis arbatomis. Nepakenktų ir nedidelis fizinis krūvis, kuris padėtų pagreitinti alkoholio pašalinimą iš organizmo, kad ir pasivaikščiojimas gryname ore. Būtų gerai jei kamuojamas pagirių žmogus susilaikytų nuo rūkymo. Papildomos apkrovos plaučiams taip pat lėtina alkoholio pašalinimo iš organizmo procesą“, − sako L. Petkevičienė.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: