Vismantas Žuklevičius, Verslosavaite.lt   
2010 05 12, 12:58
Pavasario festivalis „Čia visa Lietuva“ žmones suburs tradicijomis ir pramogomis

Image
Verslosavaite.lt nuotr.
Jau gegužės 15 dieną prasidės pavasario festivalis „Čia visa Lietuva“. Tarptautinę šeimos dieną tėvai, vaikai ir seneliai kviečiami pasitikti lietuviškų tradicijų ir pramogų apsuptyje.

 

„Ne kiekvienas lietuvis šiomis dienomis gali atsakyti, kuo svarbios tradicijos šeimos raidai, kodėl buvo kuriami ir plėtojami liaudiški žaidimai. Festivalio metu bus suteikta galimybė pažinti tiek senąsias tradicijas, tiek naujoviškas šių dienų pramogas.

reklama

 

Renginyje šeimos nariai galės ne tik linksmintis, bet ir atrasti iš naujo save ir artimuosius kuriant meno dirbinius, dalyvaujant skirtingose rungtyse. Juk tinkama aplinka geriausiai mums padeda iš naujo pažvelgti į save ir kitus“, – teigia festivalio „Čia visa Lietuva“ atstovas Arūnas Eitutis.

 

Pasak R. Kišono, Tarptautinė šeimos diena iki šiol visuomenėje nebuvo sulaukusi pakankamo visuomenės dėmesio: „Iki šiol visuomenė aktyviai mini meilės, darbo, mamos dienas, tačiau dažnai pamirštama viena didžiausių visuomenės vertybių, supančių žmones kiekvieną dieną – šeima“, – teigė renginio pagrindinis iniciatorius R. Kišonas.

 

Nuo riterių kovų iki šeimos futbolo

 

Pasak renginio organizatorių, festivalyje „Čia visa Lietuva“ netruks senovės tradicijų, o padėti jas prisiminti pakvies viduramžių riteriai. Senovės riteriai parodys, kaip reikia užkariauti tikriems karžygiams damų meilę. O senovės laumės atskleis paslaptis, kaip kortomis, meilės eleksyrais ir kitais laumiškais burtais galima pavergti jaunuolio širdį.

 

Grožio paslaptis ir daiktų atnaujinimo magija pasidalys dekupažo meno žinovai. Šiuo tikslus ir maži, ir dideli galės išmokti dekoruoti, puošti ir kurti išlaisvindami savo fantaziją.

 

„Senovės liaudies žaidimai yra savaip ypatingi, ugdo individo požiūrį, moko gražiai ir kilniai elgtis. Pasak mokslininkų, žaidimai lavina ne tik atidumą, reakciją, atmintį, bet ir imlumą bei bet kokią kitą žmogaus saviraišką. Vaikai iš senovės žaidimų mokėsi ne tik vikrumo ir mąstyti, bet ir greičiau ir lengviau išmokdavo kalbėti“,- teigia renginio organizatorius A. Eitutis.

 

Kiek vyresniems renginyje bus galimybė susipažinti su skautų gyvenimu. Drauge su patyrusiais skautais jaunieji renginio svečiai patys galės gaminti skautišką duonelę: minkyti tešlą, sukti ir kepti ant laužo.

 

Šeimos šventės drauge su kariūnų jėga

 

„Lietuvos kariuomenė ir visos sietinos pajėgos yra visuomenės neatsiejama dalis. Tačiau pastebima, kad ne kiekvienas pilietis šiandien gali atsakyti, kuo užsiėmę už šalies saugumą atsakingi pareigūnai, kokiomis pagrindinėmis misijomis ir vizijomis vadovaujasi, ką veikia ir kodėl.

 

Šiuo tikslu Lietuvos žmonėms bus suteikta galimybė iš arčiau susipažinti su Lietuvos kariuomenės veikla, įranga, transportu. Taip pat bus vedamos trumpos paskaitėlės apie saugumą, saugų eismą, susipažindinami su telefoninių sukčių apgaulėmis ir kitomis dažnai visuomenėje pasitaikančiomis problemomis ir jų sprendimo būdais“, – teigė Karinių oro pajėgų viešųjų ryšių vyriausiasis specialistas Gintautas Deksnys.

 

Pasak G. Deksnio, šventėje planuojamas karių bėgimas, kuris bus skirtas paminėti Lietuvos karo aviacijos 91-osioms metinėms. Taip pat renginyje Lietuvos automobilių kelių direkcija visuomenei pristatys automobilio apsivertimą ir saugos diržų paskirties efektyvumą.

 

Renginyje svečiai galės gyvai apžvelgti Kauno apskrities policijos tarnybinius automobilius, motociklus bei riedžius. Taip pat šventės metu minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės dieną, Lietuvos kariuomenės karo kapelionai aukos Šv. Mišias prie Jėzaus Kristaus Kraujo vardo koplyčios (XVIII a.).

 

Rungsis stipriausi vyrai ir vikriausi medkirčiai

 

Šventėje „Čia visa Lietuva“ stiprybės nestokojantys vyrai pademonstruos visą savo ištvermę ir jėgas „Lietuvos galiūnų mėgėjų taurės 2010” čempionato metu. Specialiai surengtų Lietuvos galiūnų federacijos užduočių metu savo stiprybę galės išbandyti ir renginio lankytojai.

 

Jėga, vikrumu ir kruopštumu pasižymintis medkirčiai taip pat pademonstruos geriausius savo gebėjimus. Šiuo tikslu medkirčiai susirungs 9-ajame atvirame Lietuvos medkirčių čempionate, o trijų pirmų vietų laimėtojai turės galimybę toliau savo jėgas išbandyti pasaulio medkirčių čempionate Kroatijoje (Zagrebe).

 

Savo pasirodymus skirs ansamblis „Jonis“, Kauno technologijos universiteto (KTU) tautinio meno ansamblis „Nemunas“, folklorinis ansamblis „Žaisa“, ansamblis „Voruta“. Taip pat pasirodys su savo programa ir seniausių Lietuvos instrumentų Bandonininkų muzikantai.

 

Pirmąją šventės „Čia visa Lietuva“ dieną vainikuos varžytuvių „Duokim garo!“ finalinis koncertas. Primename, kad „Duokim garo!“ - nuotaikinga, tiesiogiai transliuojama etnografinė vakaronė, kuri suburia įvairaus amžiaus grupių bei skirtingų regionų muzikinių kolektyvų konkursą. Renginį ves Loreta Sungailienė ir Stanislovas Kavaliauskas.

 

Antrąją dieną koncertas privers šokti visus: tiek mažus, tiek didelius. Koncerto metu Stasys Povilaitis ir grupė publikai dovanos geriausius šlagerius. Grupė „Rondo“ paruoš naujas aranžuotes ir primins nesenstančias dainas.

 

Taip pat  scenoje pasirodys Gytis Paškevičius, Mia, Ovidijus Vyšniauskas, Žilvinas Žvagulis, grupės „Studija“ ir „Vairas“, Justas, Agnė, „Studentės‘ ir grupė „Aida Band“. Renginį ves, bei juoko dozę dovanos anekdotų karalius Raimondas Šilanskas, Cololo, Artūras Orlauskas-Zakarauskas ir Darius Balčiūnas-Pilypukas.

 

Renginio svečiai, turistai raginami nedelsti ir nakvynę Kaišiadorių ir Kauno rajonų kaimo sodybose pasirūpinti iš anksto.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: