VersloSavaite.lt   
2014 07 14, 17:05
2014 m. valstybinių brandos egzaminų sesija baigta – skelbiama statistika

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 38562 mokiniai (2013 metais – 39980). Tai 1418 mokiniais mažiau negu 2013 metais (apie 3,5 %).

 

Be privalomojo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino (valstybinį brandos egzamino tipą rinkosi laikyti 22206 mokiniai), šiais metais populiariausi šie: valstybinis užsienio kalbos (anglų), kurį rinkosi 17849 mokiniai (2013 metais – 16 998 mokiniai), o tai beveik 4 procentais mokinių daugiau negu praėjusiais metais, valstybinis istorijos, kurį rinkosi 15268 mokiniai (2013 metais rinkosi 16213 mokinių) ir valstybinis matematikos brandos egzaminas –16538 mokiniai (2013 metais –15973 mokiniai).

reklama

 

Šiais metais mokinių matematikos egzamino pasirinkimas išaugo beveik 3 procentais.

 

2014 metais vienas mokinys vidutiniškai pasirinko laikyti apie 3,38 (2013 metais – 3,25) egzamino.

 

Egzaminų laikymas

 

2014 metų brandos egzaminų sesija vyko kovo 10 – liepos 7 dienomis. Ją pradėjo ugdymo procese vykdomi menų ir technologijų mokykliniai brandos egzaminai. Pagrindinė valstybinių brandos egzaminų sesija vyko gegužės 3 – birželio 18 dienomis.

 

Iš viso mokiniai dalyvavo 12 valstybinių brandos egzaminų. 2014 metais laikyti 93855 valstybiniai brandos egzaminai. Tai yra 0,88 procentais daugiau nei 2013 metais.

 

Valstybiniai brandos egzaminai parengti pagal 2011 metais patvirtintas egzaminų programas ir kriterinio vertinimo reikalavimus.

 

Egzaminų rezultatai

 

Kiekviename mokomajame dalyke yra specifiniai bruožai, kuriuos norėtųsi išskirti ir teikti jiems daugiau dėmesio.

 

Lietuvių kalbos ir literatūros VBE atveju džiugu pažymėti, kad buvo daugiau mokinių, kurie rinkosi literatūrinį rašinį, visose keturiose užsienio kalbose liko stabilus egzaminą išlaikiusių mokinių skaičius, padidėjo mokinių skaičius, kurie rinkosi laikyti gamtos mokslų egzaminus, sumažėjo informacinių technologijų VBE neišlaikiusių mokinių skaičius (pernai jo neišlaikė daugiau kaip 17 procentų egzaminą laikiusių mokinių, šiais metais tik 7,8 procentai mokinių).

 

Kaip ir kasmet, Nacionalinis egzaminų centras, prieš skelbdamas informaciją apie egzaminų rezultatus, Vertinimo komitetui, kuris priimdavo galutinį sprendimą dėl egzamino išlaikymo ribos, pateikdavo išsamų, statistine informacija grįstą egzaminą laikiusios populiacijos profilį: apie lietuvių kalbos ir literatūros ir matematikos valstybinius brandos egzaminus laikiusių mokinių pasiekimus šeštoje ir dešimtoje klasėje, apie kitų mokomųjų dalykų egzaminus laikiusių mokinių dalyko mokymosi kursą, turėtą pirmo pusmečio įvertinimą mokykloje.

 

Valstybinių brandos egzaminų šimto balų įvertinimus gavo 1023 abiturientai (2013 metais – 1535). Jie iš viso gavo 1313 šimtukų (pernai – 1969). Apibendrintai galima teigti, kad šimtukais išlaikyti 1,39 procentai egzaminų. Kaip ir pernai metais, septyniuose egzaminuose kandidatų procentas, kurie gavo 100 balų įvertinimą, yra didesnis nei vienas procentas.

 

Daugiausia šimtukų, skaičiuojant nuo egzaminą laikiusiųjų skaičiaus, mokiniai gavo už užsienio kalbos (rusų), informacinių technologijų, chemijos valstybinius brandos egzaminus. Mažiausias šimtukų skaičius buvo tarp laikiusių istorijos, biologijos ir geografijos egzaminus.

 

Gausiausia šimtukų buvo egzaminuose, kuriuos pasirinko laikyti didžiausias mokinių skaičius – matematikos – 348, užsienio kalbos (anglų) – 371, lietuvių kalbos ir literatūros – 269.

Bent vieną šimtuką yra gavę 796 mokiniai, penkis šimtukus yra gavęs vienas mokinys.

 

Neišlaikiusiųjų – daugiau

 

2014 metais egzaminų neišlaikiusiųjų skaičius didėjo. Iš viso yra neišlaikyta 7,36 procentai valstybinių brandos egzaminų. 2012 metais, kai dar buvo taikoma norminio vertinimo sistema, neišlaikyti valstybiniai brandos egzaminai sudarė 4,45 proc., 2013 metais – 5,78 proc. Didžiausias mokinių skaičius, neišlaikiusių egzaminų yra tarp tų, kurie laikė lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir istorijos valstybinius brandos egzaminus.

 

Apibendrinus visų dvylikos valstybinių brandos egzaminų išlaikymo rodiklius, matyti, kad lyginant su 2013 metais pakito ir mokinių skaičius, kurie už egzaminus gavo balus, atitinkančius aukštesnįjį valstybinio brandos egzamino pasiekimų lygį (gavo 86 ir daugiau balų).

 

Šis skaičius išaugo tarp mokinių, kurie laikė užsienio kalbos (prancūzų), užsienio kalbos (vokiečių), informacinių technologijų, fizikos, chemijos, geografijos egzaminus. Toks pat aukštesniojo lygio pasiekimus demonstruojančių mokinių skaičius išliko tarp laikiusių matematikos valstybinį brandos egzaminą (9 procentai).

 

Didžiausias mokinių skaičius, gavusių 86 balų ir aukštesnius įvertinimus, yra tarp mokinių, laikiusių užsienio kalbos (anglų) VBE. Tokius įvertinimus gavo net 26 procentai mokinių. Lietuvių kalbos ir literatūros VBE aukštesniojo pasiekimų lygio įvertinimus gavo 11,2 procentai mokinių. Mažiausiai aukštesniojo pasiekimų lygio įvertinimų gavo mokiniai, kurie laikė geografijos VBE – 3,5 procentai, bet lyginant su pernai metais, šis skaičius išaugo (2013 metais buvo 2 procentai).

 

Aukštesniojo pasiekimų lygio įvertinimus gavę mokiniai, atlikdami skirtingų mokomųjų dalykų užduotis demonstravo ne tik dalykines žinias, jas gebėjo pritaikyti, bet ir problemų sprendimo gebėjimus, kuriems reikia pasitelkti lyginimo, analizės, apibendrinimo, kritinio vertinimo gebėjimus, nestandartinio mąstymo elementus.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: