2009 01 16, 14:29
Protesto akcija virto riaušėmis (foto)
Image
J. Kielaičio nuotr.
Penktadienį prie Seimo įvykusi protesto akcija, kaip ir prieš keletą dienų Rygoje, pavirto į neramumus. Pavakarę protestuotojai buvo nustumti tolyn nuo Seimo, riaušės nuslopo.

 

Rygos scenarijaus išvengti neapvyko 

 

Profsąjungų organizuotas, 12 val. prasidėjęs mitingas pasibaigė neramumais, dalis protestuotojų bandė veržtis į Seimą, tačiau pastato viduje išsirikiavę policininkai su skydais juos sulaikė. Į Seimą buvo mėtomi kiaušiniai, daužomi langai. Dalis protestuotojų patraukė prie Vyriausybės, likusius pareigūnai išsklaidė ašarinėmis dujomis.

reklama

 

Verslosavaite.lt žurnalistas Vilniuje Vismantas Žuklevičius pranešė, kad nuo Vyriausybės rūmų prie Seimo sugrįžę protestuotojai vėl atakavo policijos pareigūnus ir Seimo pastatą, tačiau minia vėl buvo išsklaidyta ašarinėmis dujomis, buvo sužeistų žmonių. Protestuotojai tikino, kad policija į žmones šaudo guminėmis kulkomis.

 

Policija gausiomis dujų atakomis ir guminėmis kulkomis išvaikė didžiąją dalį protestuotojų, žmonės slėpėsi aplinkinėse įstaigose, parduotuvėse ir restoranuose.

 

Apie 15.30 val. nedideli susirėmimai su policija tebevyko prie M. Mažvydo Nacionalinės bibliotekos ir kitoje Neries pusėje, pire Žvėryno tilto.

 

17 val. riaušės jau buvo beveik nuslopusios, tik kelios jaunuolių grupelės atokiau nuo Seimo bandė provokuoti pareigūnus necenzūriniais žodžiais.

 

Sužeista apie 20 žmonių 

 

Pranešama, kad rimčiau sužeisti du protestuojai ir vienas pareigūnas. Nepatvirtintais duomenimis iš viso sužeista apie 20 žmonių, kelios dešimtys sužeista.

 

Antrąją riaušininkų bangą sudarė daugiausia jauni žmonės, kurie grupėmis atakavo pareigūnus, o šie juos stūmė tolyn nuo Seimo rūmų ašarinių dujų atakomis.

 

Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Stanislovas Liutkevičius lrt.lt teigė, jog mažiausiai tikėjosi to, kas įvyko, nors net žiniasklaidoje buvo nuogąstaujama ar nepasikartos riaušių scenarijus Rygoje.

 

Profesinės sąjungos atsiribojo nuo riaušes kėlusių asmenų.

 

Zuoką apmėtė kiaušiniais

 

Protestuotojai reikalavo, kad su jais susitiktų Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas.

 

Iš Seimo vadovybės susitikti su minia neišėjo niekas. Iš valdančiosios koalicijos pasirodė tik Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas.

 

Nepatenkinti protestuotojai parlamentarą apmėtė kiaušiniais, vienas iš jų politikui kliuvo tiesiai į kaktą.

 

Prie parlamento durų su protestuotojais stovėjo „Fronto“ lyderis Algirdas Paleckis.

 

Protestuotojai turėjo priekaištų ir valdantiesiems, ir opozicijai. „Protestuoju prieš A. Kubilių. Ką bloga padarė? O ką gera? Kaip ir A. Valinskas, cirką savo atsivedęs. Jei bus kaip Latvijoje, atkreipsim valdžios dėmesį, o jei taip nebus, gal ką ir pasakys, ir viskas bus tas pats“, – lrt.lt sakė į mitingą atėjęs Artūras.

 

Viename plakatų matyti priekaištai ir A. Brazauskui. „Jo laikais buvo sustabdytas progresinių mokesčių įvedimas, ir jis tebėra partijos garbės pirmininkas. Matau pagrindinę problemą – iš kur paimti pinigų. O pinigų reikia paimti įvedant progresyvinį mokestį – aš už tokią politiką“, – sakė mitinguojantis Kęstutis. 

 

Protestavo prieš finansinę ir socialinę politiką

 

Visuotinę protesto akciją surengė Lietuvos profesinės sąjungos ir nevyriausybinės organizacijos dėl valdančiųjų ir Vyriausybės ekonominės, finansinės ir socialinės politikos.

 

Profesinės sąjungos ir nevyriausybinės organizacijos protesto akcijoje reikalauja didinti minimalų mėnesinį atlygį, stabdyti neapgalvotą mokesčių reformą, nenaikinti darbo užmokesčio ir socialinių išmokų indeksavimo įstatymo, nemažinti Valstybės tarnybos esamo pareiginio atlyginimo bazinio dydžio ir biudžetinio sektoriaus bazinio dydžio.

 

Protestuotojai taip pat reikalauja nedidinti pridėtinės vertės mokesčių tarifų, apmokestinti nekilnojamąjį turtą nustatant diferencijuotus tarifus pagal jo vertę ir paskirtį, nekurti naujų ministerijų, neskaidyti ir neprivatizuoti strateginių šalies objektų, užtikrinti skaidrumą energetikos kainų struktūroje, skubotai neliberalizuoti darbo santykių bei trišalio socialinio dialogo.

 

Visus protestuotojų reikalavimus galite rasti čia .

J.Kielaičio nuotr.
Pro sudaužytus Seimo rūmų langus į minią žvelgė Seimo darbuotojai 

J.Kielaičio nuotr.
Pareigūnai naudojo specialiąsias priemones 

J.Kielaičio nuotr.
Tarp protestuotojų buvo ir radikalių organizacijų atstovų 

J.Kielaičio nuotr.
Prieš protestuotojus buvo naudojamos ašarinės dujos 

J.Kielaičio nuotr.
Protestuotojai atvyko iš įvairių miestų 

J.Kielaičio nuotr.
Pranešama, kad sužeista apie 20 žmonių... 

J.Kielaičio nuotr.
...kai kurie iš jų - gana sunkiai

 

Juliaus Kielaičio nuotraukos

 

LRT ir Verslosavaite.lt inf.

 

Į viršų



VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: