VersloSavaite.lt   
2007 08 30, 07:13
Teisinė konsultacija. Paveldėto turto nereikia dalytis su sutuoktiniu

Image
Lina Simonaitytė-Venckuvienė
„Mano dėdė ruošiasi parduoti žemės sklypą, kuris yra paveldėtas. Šiuo metu jis skiriasi su savo sutuoktine ir dalinasi santuokoje bendrai įgytą turtą. Jei šis paveldėtas sklypas bus parduotas dar vykstant skyrybų procesui, ar žmonai atiteks kažkuri dalis už šį sklypą gautų pajamų?“, – klausia Verslosavaite.lt skaitytoja Jolanta. Į klausimą atsako teisininkė Lina Simonaitytė-Venckuvienė.

 

Atsakymas. Civilinis kodeksas numato dvi sutuoktinių turto teisinio režimo rūšis: nustatytą įstatymų ir nustatytą sutarties. Esant įstatyminiam sutuoktinių turto teisiniam rėžimui (tuo atveju, jeigu nebuvo pasirašyta jokia vedybų sutartis), preziumuojama, kad turtas yra sutuoktinių bendroji jungtinė nuosavybė (kol nėra įrodyta, kad turtas yra vieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė) ir skyrybų atveju turtas dalinamas per pusę.

reklama

 

Vieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė skyrybų atveju nedalinama tarp abiejų sutuoktinių. Asmenine sutuoktinių nuosavybe pripažįstamas turtas:

 

● abiejų sutuoktinių atskirai įgytas iki santuokos sudarymo;

● sutuoktiniui dovanotas ar jo paveldėtas po santuokos sudarymo, jeigu dovanojimo sutartyje ar testamente nėra nurodyta, kad turtas perduodamas bendrojon jungtinėn sutuoktinių nuosavybėn;

● sutuoktinių asmeninio naudojimo daiktai (avalynė, drabužiai, profesinės veiklos įrankiai);

● intelektinės ir pramoninės nuosavybės teisės, išskyrus pajamas, gaunamas iš intelektinės veiklos;

● lėšos ir daiktai, reikalingi asmeniniam sutuoktinio verslui, išskyrus lėšas ir daiktus, skirtus verslui, kuriuo abu sutuoktiniai verčiasi bendrai;

● lėšos, vieno sutuoktinio gautos kaip žalos atlyginimas ar kitokia kompensacija už žalą, padarytą dėl sveikatos sužalojimo, ir neturtinę žalą, tikslinė materialinė parama ir kitokios išmokos, išimtinai susijusios tik su jas gavusio sutuoktinio asmeniu, teisės, kurių negalima perleisti kitiems asmenims;

sutuoktinio įgytas turtas už asmenines lėšas arba lėšas, gautas realizavus jo asmenine nuosavybe esantį turtą, jeigu to turto įgijimo metu buvo aiškiai išreikšta sutuoktinio valia įgyti turtą asmeninėn nuosavybėn.

 

Taigi, jeigu testamente nebuvo nurodyta, kad turtas perduodamas bendrojon jungtinėn sutuoktinių nuosavybėn, jeigu nebuvo sudaryta vedybų sutartis, kurioje nurodyta, kad paveldėtas sklypas yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė (ar kitos panašios sąlygos), tai dėdės paveldėtas turtas turėtų būti laikomas asmenine jo nuosavybe, kuri skyrybų atveju turėtų priklausyti tik jam.

 

Jeigu dėdė parduoda žemės sklypą, kuris yra jo asmeninė nuosavybė, tai už jį gauti pinigai taip pat yra jo asmeninė nuosavybė ir skyrybų atveju turėtų priklausyti tik jam. Už lėšas, gautas realizavus jo paveldėtą turtą, įgytas turtas taip pat turėtų būti traktuojamas kaip jo asmeninė nuosavybė, jeigu to turto įgijimo metu buvo aiškiai išreikšta sutuoktinio valia įgyti turtą asmeninėn nuosavybėn.

 

Pateikiama informacija yra bendrojo pobūdžio ir jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė teisinė konsultacija. Tai autorės nuomonė, grindžiama Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais, kuri nėra absoliuti tiesa  ir gali būti nuginčijama.

 

Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba tiesiog užpildę šią formą.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: