2009 03 12, 15:56
Kauno galerijoje – Niujorko imigrantų provokacijos

Image
Verslosavaite.lt nuotr.
Kovo 12 d. 16 val. Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus M.Žilinsko dailės galerijoje – provokuojanti Niujorko imigrantų-fotografų paroda.

 

Kaune, Nepriklausomybės a.12, pristatomi Niujorke gyvenantys ir dirbantys, kultūrinėms diasporoms priklausantys autoriai – Shai Kremeris, Jeffas Chien-Hsing Liao ir Anthony Azizo bei Sammy Cucheris – pripažinti Niujorko šiuolaikinio meno scenos dalyviai.

reklama

 

Jų socialiai provokuojančius, vizualiai paveikius ir aktualius kūrinius jau yra įsigiję JAV ir pasaulio muziejai bei galerijos.

 

Vizualiai gražus ir „teisingas“ Shai Kremerio fotografijų ciklas „Užkrėstas peizažas“ fiksuoja grėsmingus karo pėdsakus, įspaustus Izraelio kraštovaizdyje, ir subtiliai kvestionuoja šio grožio teisingumą, primindamas, kad karo žymės čia svetimos ir slepia gilias psichologines žaizdas, įsirėžusius Izraelio žmonių sąmonėje.

 

Kinematografiniuose Jeffo Chien-Hsing Liao darbuose „Habitatas 7“ - marga kultūrinė įvairovė, kuri yra tarsi vienijantis 7-osios Niujorko metro linijos – vienos svarbiausių Niujorko arterijų – maršruto faktorius. Menininkas tiria, kaip ir kodėl šiuolaikinės visuomenės vystosi žmogaus sukurtų „upių“ baseinuose. Jis stebi, kaip šie žmonės plėtoja savo etnines tradicijas ir tuo pat metu siekia tipiškos amerikietiškos svajonės.

 

Anthony Azizo ir Sammy Cucherio meninį duetą sieja bendras siekis „kurti vizualines metaforas naujųjų technologijų vaidmeniui, kuris mūsų gyvenimuose tampa vis reikšmingesnis, ir gilintis, kaip jos veikia mus politiniu, socialiniu bei psichologiniu požiūriu.“

 

Jie tyrinėja, kokios galimybės atsiveria žmonėms, kai naudodami bendrą IT, biotechnologijų, genetikos ir nanotechnologijų kuriamą potencialą, save ir gamtą galime transformuoti iš „pažįstamų formų į nepažįstamas“.

 

Šių menininkų estetika gana atstumianti, tačiau jie kalba ne apie irimą, bet apie naujų formų atsiradimą, apie „naujas galimybes, kurios gali pasirodyti tikrai gąsdinančios, tačiau šito mes dar nežinome“.

 

Paroda veiks: 2009 03 12 – 2009 04 26.

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: