Vismantas Žuklevičius   
2008 10 21, 16:45
Lietuva žengia dar vieną žingsnį ekologiškesnių degalų link (foto)

V.Žuklevičiaus nuotr.Šią savaitę Vilniuje pradeda veikti pirmoji Lietuvoje ir didžiausia Rytų Europoje suslėgtų gamtinių dujų degalinė, kuri tieks draugiškus aplinkai ir pigesnius degalus miesto autobusams bei lengvųjų automobilių savininkams.

Ekologiški degalai jau ir Lietuvoje

Iki šiol Lietuva buvo viena iš paskutinių Europos valstybių, neturinčių CNG degalinių.

Anot suslėgtų gamtinių dujų CNG (Compressed Natural Gas) degalinės steigėjos UAB „Autoidėja“ vadovo Laimono Dapšio, šis projektas yra itin svarbus įvykis vystant ekologiškų degalų infrastruktūrą, kuri leis ne tik sumažinti oro taršą sostinėje, bet ir sukurs puikią alternatyvą brangiems tradiciniams degalams.

„Miesto autobusų parkas sutaupys per 2 mln. litų, tad džiugu, kad šis projektas gimė. Švarės oras sostiNėje“, – optimizmu dalinosi Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

Naujoji degalinė ne tik autobusams

Iki 1990 m. Lietuvoje buvo įrengtos ir veikė 5 gamtinių dujų užpildymo stotys, aptarnaudavusios ir lengvuosius, ir krovininius automobilius. Tačiau iki šių dienų nei viena jų neišliko. Šiuo metu kuriamas naujas  CNG degalinių tinklas.

Šiuolaikinės technologijos leidžia paprasčiau, greičiau ir saugiau įrengti dujų užpildymo degalines, todėl suslėgtos gamtinės dujos tampa vis lengviau prieinamos daugeliui automobilių naudotojų.

Pirmoji CNG degalinė leis aptarnauti privačių vartotojų automobilius ir net 100 šiais ekologiškais degalais varomų miesto autobusų – trečdalį viso „Vilniaus autobusų“ parko. Laimėjusi konkursą „Autoidėja“ į sostinę jau atgabeno 30 CNG varomų autobusų iš Švedijos bei Vokietijos. Planuojama, jog iki kitų metų vidurio miestą pasieks dar 70.

Mažiau terš gamtą ir taupys sąnaudas

„Vilniaus autobusų“ vadovo Gintaro Nakučio teigimu, mieste pasirodysiantys CNG varomi autobusai ne tik mažiau terš gamtą, tačiau ir padės taupyti lėšas.

„Šie degalai pigesni nei įprastiniai, todėl naudojant suslėgtas gamtines dujas įveikti tą patį atstumą kainuoja maždaug trečdaliu pigiau. Planuojame, kad per ateinančius penkerius metus UAB „Vilniaus Autobusai“ ne tik nepatirdami papildomų išlaidų degalams išsipirks 100 naudotų autobusų ir CNG degalinę, bet ir sumažins savo kaštus keletu milijonų litų“, - teigia G.Nakutis.

Degalų užpildymas vos per kelias minutes

Bendrovės „Autoidėja“ duomenimis, šiuo metu šalyje yra keliasdešimt privačių lengvųjų automobilių su CNG pritaikytais varikliais, tačiau tikimasi, jog pirmosios tokios degalinės atidarymas ilgainiui jų skaičių gerokai padidins. Tokias prognozes leidžia daryti ir užsienio šalių patirtis – pavyzdžiui, kai kuriose Rytų ir Centrinės Europos valstybėse CNG degalai itin populiarūs dėl savo kainos ir ekologiškumo.

Šalia autobusų parko, Verkių gatvėje, esančioje CNG degalinėje privatūs vairuotojai suslėgtomis gamtinėmis dujomis savo automobilių bakus gali užpildyti vos per 3-5 minutes.

Kubinio metro suslėgtų gamtinių dujų (atitikmuo litrui įprastų degalų) kaina – 2,39 Lt.

V.Žuklevičiaus nuotr.

V.Žuklevičiaus nuotr.

V.Žuklevičiaus nuotr.

V.Žuklevičiaus nuotraukos
Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: