Foto Grilio sezonas įsibėgėja, o Joninės – toks metas, kai ant įkaitusių anglių čirškinama vos ne kiekviename kieme. Tačiau šioje srityje vis dar karaliauja mėsa, o žuvį lietuviai ant grilio deda vis dar atsargiai.
Vis tik prekybininkai teigia, kad pokyčių pastaruoju metu yra, o virtuvės šefas dalinasi patarimais, kurie padės žuvį iškepti tobulai. Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekiautojai pastebi, kad kepimui grilyje pirkėjai ir toliau daugiausia renkasi mėsą: kiaulieną, vištieną, kalakutieną. Vis didesnį populiarumą įgyja jautiena ir aviena. Tačiau žuvies šiam tikslui perkama palyginti nedaug, nors ir čia pastaruoju metu matosi pokyčių. „Lietuviai žuvį įpratę kepti keptuvėje, daug kas verda žuvienę. Dabar gan dažnai ruošia ir orkaitėje. Ant žarijų dažniausiai kepa tik dideli grilio entuziastai. Bet matome, kad per pastaruosius keletą metų vis daugiau atsiranda žmonių, kurie nori tai išbandyti. O išbandę grįžta dar, nustebę, kad buvo išties nesunku, o taip iškepta žuvis – labai skani“, - pasakojo kalbinti Žuvies skyriaus prekiautojai. Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius pritaria, kad žuvį paruošti tokiu būdu pakankamai lengva, o rezultatas būna puikus. Tiesiog reikia žinoti keletą svarbių dalykų ir jų tinkamai laikytis. Svarbiausia – žuvies neperkepti. „Galima kepti file, gabaliukus, bet man asmeniškai ir, manau, apskritai, geriausia virš žarijų kepti visą žuvį. Taip ji geriausiai ir tolygiausiai iškepa, labiausiai išsaugo savo natūralų skonį. Geriau kepti didesnę, virš pusės kilogramo žuvį, tada yra mažesnė tikimybė ją perkepti. Prieš kepimą svarbūs keli dalykai, kad iškepta žuvis būtų tobula. Pirma, išdarinėtą žuvį gausiai apšlakstyti citrinų sultimis, kad odelė sustandėtų ir kepant žuvis per anksti nesubyrėtų. Galima pasūdyti iš anksto, nors aš labiau mėgstu padruskinti jau iškeptą. Aš mėgstu natūralų žuvies skonį, bet jei norite, galima pasidaryti iš sutrinto česnako, petražolių ir alyvuogių aliejaus mišinį, kuriuo galima aptepti žuvį prieš kepant ir baigiant iškepti“, - pasakojo G. Abraškevičius. Kitas labai svarbus dalykas – žarijos. Jos, pasak virtuvės šefo, jau turi atrodyti šiek tiek blankios ir skleisti mažesnę nei vidutinę kaitrą. Groteles prieš kepant reikia patepti aliejumi. „Tada žuvį reikia kepti 8 min. vieną pusę, apvertus tiek pat – kitą pusę. Žuvis bus tobulai iškepusi, sultinga, pakankamai biri ir išsaugojusi natūralų aromatą bei skonį“, - patirtimi dalijosi virtuvės šefas.
VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. |
|
Susiję straipsniai:
|