VersloSavaite.lt   
2020 09 04, 12:00
Čili sriuba – skaniausias patiekalas aštraus maisto mėgėjams

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Artėjant rudeniui ir vėstant orams dažnas mūsų užsinori kažko šilto, sūraus, sotaus ar net aštraus. Jei ir jus kamuoja toks noras, čili sriuba kaip tik tinka šiam atvejui.

 

Ją pasigaminti tikrai nėra sudėtinga. Juolab, kad varijuoti ir nustatyti tirštumą galite patys – galite virti kaip sriubą arba pasirinkti troškinio variantą. Tad aštraus maisto mėgėjams interneto svetainė „Šefo receptai“ siūlo susipažinti su gardžiosios čili sriubos istorija, naudingais patarimais bei puikiu receptu.

 

Kaip Teksaso kaubojai sriubą virė

 

Čili sriuba, arba troškinys - nelygu, kokio tirštumo mėgstate labiau - iki šių dienų yra Teksaso valstijos (JAV) nacionalinis patiekalas. Manoma, kad šios sriubos, ispaniškai vadinamos chili con carne (čili su mėsa), istorija prasidėjo dar XIX a. Teksaso kaubojai daugybę laiko praleisdavo ganyklose neturėdami sąlygų pasigaminti kokybiško maisto, tad jie sumanė puikų būdą sočiai ir skaniai pavalgyti.

 

Džiovintą jautieną, taukus, druską ir čili pipirus jie supresuodavo į „plytas“ (kažką panašaus į šiuo metu parduodamus užpilamus makaronus) ir pasiimdavo jas išjodami ganyti galvijų. Kelionės metu šį ruošinį tereikėdavę užpilti vandeniu, pridėti turimų priedų ir pavirti. Ir štai, šildantis bei jėgas atgauti padedantis troškinys paruoštas. Skanaus!

 

Nenuostabu, kad šis sotus ir lengvai paruošiamas patiekalas netruko išpopuliarėti visame pasaulyje. Taip pat ir Lietuvoje gausu šios sriubos mėgėjų. Tačiau pasirodo ne visiems patiko toks lyg ir nekaltas dalykas, sriuba. Ispanų šventikai stojo prieš ir savo pamoksluose ragino čiabuvius atsisakyti šio „velnio maisto“.

 

„Velnio sriuba“

 

Taip čili sriubą vadino kai kurie ispanų šventikai Pietų Amerikoje. Jie smerkė čili troškinį ir bandydami kovoti su šios tirštos sriubos populiarumu, savo ugninguose pamoksluose skelbė, kad ji „deginanti kaip pragaras“. Tačiau šios pastangos nesustabdė čiabuvių mėgstamo valgio paplitimo po visą pasaulį. Iš Meksikos per Teksasą ir Jungtines Amerikos valstijas čili sriuba apkeliavo visus mūsų Žemės kampelius ir dabar žinoma praktiškai visur.

 

Galima sakyti, kad šis valgis tapo toks populiarus ne tik dėl greito paruošimo, bet ir todėl, kad pakankamai nedideliu maisto kiekiu galėjai pamaitinti daugiau burnų. Aštraus maisto mėgėjai žino, kad gomurį deginančiais prieskoniais pagardinto patiekalo greitai nesuvalgysi, o valgant ilgiau, greičiau pasiekiamas sotumo jausmas. Todėl čili sriuba buvo tobulas patiekalas laukiniuose Vakaruose, kur dauguma gyventojų didesnę gyvenimo dalį praleisdavo vežimuose ar balne.

 

Čili sriubos receptas paprastas

 

Įprastai čili sriuba gaminama su malta jautiena, tačiau jei nemėgstate ar neturite, tikrai drąsiai galite keisti kita mėgiama mėsa ar net išsivirti visai be mėsos. Taip pat pagal save galite koreguoti ir sriubos tirštumą – galima virti kaip troškinį, naudojant visai mažai skysčio, o kartais kaip skystesnę sriubą.

 

Tikrai galite drąsiai improvizuoti, nes vietos eksperimentams gaminant čili sriubą apstu. Pavyzdžiui, galite naudoti skirtingų rūšių pupeles ar net papildyti sriubą avinžirniais, moliūgų, morkų gabaliukais, gardinkite įvairiomis kvapniomis žolelėmis ir prieskoniais.Viskas priklauso tik nuo jūsų pačių fantazijos ir norų, na o „Šefo receptai“ pateikia jums „bazinį“ recepto varianta, kuriuo remdamiesi sukursite savo tobulą čili sriubos skonį.

 

Užs. nr. 20200904-01

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: