Aistė Liudvinaitytė   
2008 10 27, 00:00
Už Panevėžio areną dar nesumokėta (foto)
Savaitraštis Nr. 43 (85), 2008 10 27

 Praeitą savaitę Panevėžyje buvo atidaryta naujoji beveik 110 mln. litų kainavusi arena, kuri iš kitų Lietuvos bei kitų kaimyninių šalių arenų išsiskiria turimu dviračių treku.

„Panevėžio statybos trestas“ prasitarė, kad savivaldybė jiems dar nesumokėjo dalies pinigų.

Išskirtinė ne tik Lietuvoje

Panevėžio savivaldybė džiaugiasi, nes šis sporto kompleksas yra reikšmingas ne tik miestui, bet ir visai Lietuvai. Jis atitinka olimpinius standartus, o tokio dviračių treko, koks yra Panevėžio arenoje, neturi ne tik kaimyninės šalys – Estija ir Latvija, bet ir Suomija bei Švedija.

Artimiausiu metu planuojama į Panevėžį pritraukti tarptautinio masto dviračių varžybų bei renginių ir taip plėtoti šią sporto šaką mūsų šalyje.

Unikalus pastatas

AB „Panevėžio statybos trestas“ generalinis direktorius Dalius Gesevičius džiaugiasi, kad būtent jie turėjo galimybę įgyvendinti šį projektą.

„Arenos statyba buvo unikali ne tik mūsų šalies, bet ir visos Europos mastu. Prisidėję prie jos atsiradimo mes dar kartą įrodėme, kad esame pajėgūs įgyvendinti tokio sudėtingumo projektus ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų“, - teigė D. Gesevičius.  

Panevėžio arena yra išskirtinė ir tuo, kad tai pirmas tokio pločio (120 metrų) dengtas pastatas Lietuvoje. Bendras arenos plotas yra didesnis nei 21 tūkst. kvadratinių metrų.

Čia planuojama surengti ne mažiau kaip 60 renginių kiekvienais metais, kuriuos turėtų aplankyti apie 150 tūkst. žiūrovų.

Arenoje bus rengiamos dviračių, krepšinio varžybos, įvairūs koncertai. Manoma, kad Panevėžio arenoje vyks ir Europos vyrų krepšinio čempionato varžybos.

Krepšinio varžybų metu arena maksimaliai talpins 5656 žiūrovų, dviračių varžybų metu – 3142. Daugiausiai žiūrovų priims koncertų metu – net 7000.

Savivaldybė dar nesumokėjo visų pinigų

Panevėžio arenos statybas finansavo ES struktūriniai fondai, Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Balandžio mėnesio pabaigoje buvo manoma, kad arenos statybai užteks 86 mln. litų. Šiuo metu skelbiama projekto vertė 108 mln. litų.

„Ši suma nepasikeitė. Bendra statinio vertė yra 86 mln. litų, o šio projekto vertė – 108 mln. litų. Todėl, kad treko pirkimą ir dar kai kuriuos arenai reikalingus daiktus pirko pati savivaldybė. Pati sutarties vertė nesikeitė“, - Verslosavaite.lt teigė AB „Panevėžio statybos trestas“ (PST) marketingo vadybininkė Jūratė Mondeikienė.

Balandžio pradžioje PST teigė, kad statybos darbams pabaigti dar trūksta 22 mln. litų.

Penktadienį J. Mondeikienė Verslosavaite.lt paminėjo, kad savivaldybė šių pinigų dar nesumokėjo.

Panevėžio miesto savivaldybės projektų vadovas Tadas Jagminas teigė, kad  su PST jie planuoja atsiskaityti kitais metais.

Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų buvo skirta 47,8 mln. litų.

Panevėžio arenos buvo pastatyta palyginti greitai – pradėta statyti 2007 m. gegužę, o baigta – 2008 spalį.

Panevėžio arenai ES skyrė negrąžintinę subsidiją

T. Jagminas teigė, kad Panevėžio arena nėra verslo projektas, todėl jam komercinis atsipirkimas neskaičiuojamas.

„Būtent dėl to, ES struktūriniai fondai įvertinę tokių viešųjų projektų „neatsiperkamumo“ finansinį pagrindimą, skyrė negrąžintinę subsidiją“, - Verslosavaite.lt teigė T. Jagminas.

Nors eksploatuojant areną bus gaunamos pajamos, bet jos užtikrins tik dalį jos išlaikymo.

Pasak T. Jagmino, be ES paramos nebūtų įgyvendintas šis projektas.

„Remti visuomeninius socialinę reikšmę turinčius projektus ir yra ES paramos programų paskirtis“, - mąstė T. Jagminas.

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama