Aistė Liudvinaitytė   
2008 04 17, 09:53
Doleriai: konvertuoti ar investuoti?

Vs nuotr.Keisti ar nekeisti JAV dolerius – aktuali tema daugeliui Lietuvos gyventojų, nes nemaža jų dalis vis dar turi sukaupę santaupų JAV doleriais.

Pernai JAV prasidėjusi nekilnojamojo turto krizė peraugo į didesnę finansinę krizę, o tai stipriai prisidėjo prie JAV dolerio vertės smukimo.

„Pradėjus smukti JAV dolerio vertei, gyventojai ir toliau juos laikė tikėdamiesi, kad vertė ateityje atsigaus ir pasieks buvusį 1 USD = 4 LTL lygį“, - Verlosavaite.lt teigė „Nordea Bank Lietuva“ investavimo produktų projektų vadovas Modestas Plakys.

Dabar keisti dolerius – klaida

„Dabar keisti ilgai laikomus JAV dolerius butų didelė finansinė klaida, nes pastaruoju metu JAV doleris yra pasiekęs rekordines žemumas euro atžvilgiu. Kadangi mes priklausome euro zonai ir lito vertė atitinkamai stiprėja JAV dolerio atžvilgiu, todėl iškeitę dolerius gautume labai nedaug litų, o tai dar padidintų nuostolius“, - sakė M. Plakys.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sako, kad žmonėms dabar reikia nusiraminti, nesiblaškyti.

„Investuoti trumpam laikui nepatartina, nes manoma, kad dolerio kursas dar kris. Žinoma, galima investuoti ir ilgesniam laikotarpiui, keleriems metams, pavyzdžiui, pirkti obligacijas dolerinėje rinkoje“, - Verslosavaite.lt teigė analitikas.

Bankų analitikai teigia, kad jei nėra skubaus poreikio keisti JAV dolerius, tuomet patariama juos investuoti.

„Nordea Bank Lietuva“ pasiūlymas

„Vienintelis pateisinamas valiutos iškeitimas į eurus būtų tuomet, kai žmogus skirtų lėšas investicijoms dolerinėje rinkoje, pavyzdžiui, pasirinkdamas su JAV rinkos nekilnojamojo turto bendrovių akcijomis susietas obligacijas.

Tokiu atveju užfiksuojamas dabartinis euro kursas, investuojama į pigią JAV nekilnojamo turto bendrovių akcijų rinką ir, stiprėjant doleriui, atgautos investuotos lėšos būtų vertos daugiau eurų bei papildomai uždirbtų iš akcijų vertės kilimo.

Jei JAV dolerio vertė smuktų, investuotojas visuomet atgautų savo lėšas eurais. Taip pat, išlaikius obligacijas iki laikotarpio pabaigos – visuomet garantuojama, kad atgausite tiek eurų, kiek įdėjote. Laikantis tokios veiksmų eigos, galima nepatirti valiutų keitimo kurso nuostolių“, - Verslosavaite.lt pasakojo M. Plakys.

„Nordea“ siūlomų obligacijų sukūrimą nulėmė Suomijos investuotojų noras investuoti smukusio JAV dolerio ir pigių akcijų rinkoje. Šios obligacijos yra platinamos tik iki gegužės 8 dienos.

Bankų analitikų prognozės ateičiai

SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė sako, kad pasaulio bankų analitikų teigimu doleris turėtų silpnėti iki 1 USD = 2,10 LTL.

2008 metų pabaigoje numatomas dolerio kurso kilimas.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: