Laura Gabrilavičiūtė   
2008 04 17, 09:44
Ukrainos rinka – sparčiai auganti, bet rizikinga

 Ukrainos ekonomika auga labai sparčiai. Jos rinka nuolat besikeičianti, įdomi, bet kartu ir labai rizikinga. Tai akcentavo trečiadienį Lietuvos ekonominės plėtros agentūros surengto seminaro „Ukraina – verslo galimybės Lietuvos įmonėms“ pranešėjai.

Lietuviški produktai – konkurencingi

Lietuvos Respublikos Komercijos atašė Ukrainoje Kęstutis Masalskis kalbėjo, kad Lietuvos įmonėms plėtoti verslą Ukrainoje apsimokėtų dėl technologinio suderinamumo, veiklos sąnaudų – energetinės ir darbo jėgos – mažinimo. Įmonės turėtų potencialias galimybes augimui ir pelnui.

Pastebima, kad lietuviški produktai Ukrainos rinkoje yra pakankamai konkurencingi. Kol kas didžiausią dalį ekporto sudaro mineraliniai produktai: įvairių markių benzinas, naftos bitumas (43, 3 proc.)., mašinos ir mechaniniai, elektros įrenginiai, pramoninė įranga ir jos atsarginės dalys (22,4 proc.), tekstilės dirbiniai (7 proc.).

Įžengti į rinką – nesudėtinga

Tuo tarpu iš Ukrainos dažniausiai importuojami netaurieji metalai (31,5 proc.), mediena ir jos gaminiai (10,3 proc.), mašinos ir mechaniniai įrenginiai (8,7 proc.), paruošti maisto produktai (8,1 proc.).

K. Masalskio teigimu, įžengimas į Ukrainos rinką yra ganėtinai nesudėtingas. Dauguma įmonių su sunkumais nesusiduria. Tačiau itin svarbu konsultuotis su teisės ir finansų specialistais, kad netektų prisiimti papildomų įsipareigojimų.

„Ukrainos teisinėje bazėje netrūksta prieštaravimų, spragų“, - patikino advokatas Mindaugas Vaičiūnas. Pasak jo, problema yra ne įstatymai, o jų įgyvendinimas. Neretai juos bandoma tiesiog apeiti arba, pasitelkus visus turimus ryšius, deramasi dėl išimčių sau.

Kalbant apie finansus, Europos Sąjungos ir Ukrainos apskaitos standartų skirtumas didelių problemų sukelti neturėtų. Mokesčių sistema taip pat patenkinama.

Vis dėlto didžiausią neigiamą įtaką verslui daro infliacija. Ofiacialiais duomenimis vasario mėnesį ji siekė 22 proc. Tačiau, pasak UAB „JT investicijų valdymas“ investicinio fondo valdytojo Mariaus Dubnikovo, iš tikrųjų ji turėtų būti dar didesnė.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: