Aistė Liudvinaitytė   
2008 04 14, 00:00
NT kainos didžiuosiuose Lietuvos miestuose sumažėjo nežymiai

VS nuotr.Pirmąjį 2008 m. ketvirtį didelių nekilnojamojo turto kainų pokyčių neįvyko, tačiau sandorių skaičius, lyginant su 2007 m., tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo maždaug dvigubai, - teigia Lietuvos nekilnojamojo turto ekspertai.

Ketvirčio pabaigoje pirkėjai ėmė aktyviau domėtis galimybe įsigyti būstą, tačiau sandorių skaičius nepasiekė 2007 m. kovo mėnesio lygio.

Kainos sumažėjo 10 proc.

UAB „Inreal“ investicijų ir konsultacijų skyriaus vadovas Benediktas Laurušonis Verslosavaite.lt sakė, kad kovo mėnesį NT statytojai ir plėtotojai Vilniuje ekonominės ir vidutinės klasės daugiabučiuose 5–28 proc. sumažino butų kainas. Vidutiniškai kainos sumažėjo maždaug 10 proc.

Vidutinis naujos statybos kainų mažėjimas buvo apskaičiuotas, įvertinant tai, kad buvo sumažintos butų su daline apdaila kainos, papildomai pasiūloma įrengti butą ir padovanoti automobilių stovėjimo vietą.

Naujų butų kainos Vilniuje

„Šiuo metu naujos statybos ekonominės klasės butai naujesniuose Vilniaus miegamuosiuose mikrorajonuose vidutiniškai kainuoja 4 800 – 5 400 Lt/kv.m., vidutinės klasės – 6 000–6 700 Lt/kv.m., o prestižinės klasės butų kainos miesto centrinėje dalyje ir netoli centro esančiuose mikrorajonuose, beveik nepakito. Kainos išliko stabilios ir yra nuo 7 500 iki 12 000 Lt/kv.m.“, – teigė B. Laurušonis.

„Vilniaus senamiestyje nekilnojamojo turto pardavimų kainos yra stabilios, šiek tiek pakilo nuomos kaina“, – sakė ekspertas.

Kaune ir Klaipėdoje padėtis skiriasi

NT ekspertų teigimu Kaune naujos statybos butų kainos buvo sumažintos pavieniuose projektuose, tačiau dėl nedidelio pardavimo sandorių skaičiaus tikslų kainų sumažėjimą apskaičiuoti yra sudėtinga. Senos statybos daugiabučiuose, kaip ir Vilniuje, sumažėjo pasiūlos kainos, tačiau galutinių įvykusių pirkimo-pardavimų sandorių vertės beveik nepakito.

Uostamiestyje, kaip ir Vilniuje, naujos statybos ekonominės ir vidutinės klasės būsto projektų, kainos buvo sumažintos apie 10 proc.

Klaipėdoje statytojai ir NT plėtros įmonės paskelbė, kad nepasiekus planuotų metinių rezultatų, projektus sustabdys ir kitų numatytų projektų etapų nebevykdys. Antrinės rinkos tendencijos labai panašios į Kauno būsto rinką – sumažintos pasiūlos kainos, tačiau pirkimo – pardavimo sandorių skaičius yra sumažėjęs, todėl įvertinti kainų pokytį dar sudėtinga įvertinti.

Naujo būsto kainos nebeturėtų didėti

B. Laurušonis Verslosavaite.lt teigė, kad naujo būsto kainos neturėtų didėti. Laukiamas stabilizacijos laikotarpis.

„Galimas 5 proc. kainų pokytis prestižiniuose projektuose ir 10-15 proc. kainų sumažėjimas ekonominės ir vidutinės klasės daugiabučiuose. Senos statybos butai miegamuosiuose mikrorajonuose vidutiniškai galėtų atpigti apie 10 proc.“, - teigė UAB „Inreal“ atstovas.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama