Alina Zvicevičiūtė   
2008 02 11, 00:02
TEMA. Verslo liudijimai tampa vis populiaresni

Vs nuotr.Kasmet augantis išduodamų verslo liudijimų skaičius rodo, kad daugėja negalinčių ar nenorinčių steigti įmonę, bet siekiančių išbandyti savo jėgas verslo ringe. Tarp populiariausių išlieka prekybinė veikla, tačiau susidomėjimas ja mažėja ir daugėja norinčių teikti paslaugas.

Auga populiarumas

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko pavaduotojo Dainiaus Daugirdos, galima pastebėti dirbančiųjų pagal verslo liudijimus skaičiaus augimą. Gyventojų, dirbusių su verslo liudijimais, skaičius 2003–2007 metais išaugo nuo 70 tūkst. iki 100 tūkst., o per šių metų sausį jų buvo išduota apie 37 tūkst.Danas Arlauskas

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) generalinio direktoriaus Dano Arlausko (nuotraukoje) nuomone, susidomėjimas verslo liudijimais didėja, nes ne visi gali kurti įmonę.

„Jeigu nori steigti įmonę ir vykdyti veiklą, būtina turėti dešimties tūkstančių litų įstatinį kapitalą. Tai dažnai tampa rimtu stabdžiu. Pavyzdžiui, Japonijoje nėra jokio įstatinio kapitalo – užsiregistruoji įmonę ir pradedi mokėti mokesčius. Įstatinio kapitalo neturėjimas dažniausiai ir verčia ne steigti įmonę, o įsigyti verslo liudijimą“, - kalbėjo LVDK generalinis direktorius.

Populiariausi tarp prekybininkų

Per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje daugiausiai išduota prekybos verslo liudijimų – vidutiniškai po 45 199 kasmet.

„Šios rūšies veiklos populiarumą lėmė tai, kad šie verslo liudijimai išduodami pageidaujamam kalendorinių metų laikotarpiui, skaičiuojamam dienomis bei mėnesiais. Taip pat didelė parduodamų prekių paklausa, nebrangios prekybos vietos“, - Verslosavaite.lt kalbėjo D. Daugirda.

Mažėja susidomėjimais prekybine veikla

Mokesčių inspekcijos atstovo teigimu, analizuojant paskutinių metų duomenis pastebėta, kad prekybinės veiklos verslo liudijimų populiarumas mažėja, o daugėja kitokios veiklos verslo liudijimus įsigyjančių gyventojų.

D. Arlausko nuomone, sumažėjusį susidomėjimą prekyba galėjo lemti prekybos centrų tinklų įsitvirtinimas ir pirkėjų nenoras rizikuoti perkant be galimybės susigrąžinti už nekokybišką prekę sumokėtus pinigus.

„Daugėja prekybos centrų, todėl mažėja galimybės užsidirbti iš prekybinės veiklos. Auga žmonių perkamoji galia, jie nori gauti aukštesnio lygio prekybos paslaugas. Turguose tenka stumdytis, prekiaujama lauke, todėl nemalonu, jei reikia apsipirkti lyjant ar kai šalta. Šiandien prekybos tinklai teikia paslaugas geresnėmis sąlygomis, - kalbėjo D. Arlauskas.

– Savo indėlį įnešė ir žiniasklaida, nes paskutiniu metu buvo nemažai publikacijų apie iš kitų šalių įvežtas labai prastos kokybės daržoves bei mėsos gaminius. Be to, jei prekybos tinkle nusipirksi prekę ir netenkins jos kokybė, gali parodyti pirkimo kvitą ir grąžinti, tuo tarpu jei turguje nusipirkai netikusį gaminį, ar, jeigu apsinuodysi ten pirktais maisto produktais, gali ir neįrodyti, kad pirkai būtent ten.“

Populiarėja statinių atstatymo ir remonto veikla

VMI duomenimis, neprekybinės veiklos-paslaugų sektoriuje prieš trejus-ketverius metus pirmavo kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla. Tokiai veiklai išduota vidutiniškai po 12 tūkstančių liudijimų kasmet, o prieš kelerius metus išpopuliarėjo statinių atstatymo bei remonto veikla – per paskutinius dvejus metus išduota po vidutiniškai 20,5 tūkst. liudijimų. D. Daugirdos teigimu, šių veiklos rūšių populiarumą lėmė tai, kad išaugo statybos ir remonto darbų paklausa rinkoje.

D. Arlausko teigimu, kalbant apie tokių paslaugų teikimą, kaip kirpimas, vežimas, statybos, verslo liudijimas patrauklus, nes labai paprastos procedūros legalizuoti savo veiklą ir uždirbamus pinigus.

Pagal VMI pateiktus duomenis, tarp nepopuliariausių veiklos rūšių buvo batų valymas, pynimui skirtų augalų auginimas, gelbėtojų veikla, kilimų ir kiliminių gaminių taisymas, knygų, žurnalų ir laikraščių nuoma, vonių restauravimas, žuvų gaudymas verslinės žūklės įrankiais ir jų apdorojimas, laiptinių valymas, valčių, laivelių, plaustų ir remontas bei kitos neįprastos paslaugos.

Įsigijimo procedūra – kelios dienos

Pasak D. Daugirdos, verslo liudijimų populiarumą gali lemti ir tai, kad jį galima gauti per kelias dienas.

„Verslo liudijimo įsigijimo procedūra neužima daug laiko. Mokesčių administratorius verslo liudijimą privalo išduodi per keturias darbo dienas nuo reikalingų dokumentų pateikimo dienos, bet įprastai procedūra trunka kelias dienas. Tuo tarpu įmonės įsteigimo procedūra žymiai ilgesnė, nes užtrunka nuostatų ar įstatų parengimas, įregistravimas įmonių registre“, - Verslosavaite.lt teigė Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas.

Fiksuoto dydžio pajamų mokestį už verslo liudijimus nustato savivaldybės. „Tai yra savivaldybių kompetencija. Į ką jos atsižvelgia nustatydamos „kainas“, tai jau kiekvienos savivaldybės reikalas. Daugiausiai lemia turbūt regiono ekonominė, darbo rinkos padėtis ir panašiai“, - Verslosavaite.lt teigė D. Daugirda.

Brangs nuo liepos

Prieš mėnesį patvirtintos pataisos dėl verslo liudijimų apmokestinimo tvarkos pakeitimo. Nuo liepos 1d. įsigysiantiems verslo liudijimą, mokestis turės būti didesnis už sumą, apskaičiuojamą iš 12 minimalių mėnesinių algų, atėmus 12 pagrindinių neapmokestinamųjų pajamų dydžius ir pritaikius 24 proc. pajamų mokesčio tarifą.

Norintiems šiemet išvengti didesnio mokesčio, patariama iki kalendorinių metų pabaigos galiosiančius verslo liudijimus įsigyti iki liepos pradžios, nes mokestis keisis tik nuo liepos 1d. įsigytiems verslo liudijimams.

Kaltina smulkiųjų žlugdymu

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai prašė vetuoti verslo liudijimų kainą kelsiantį įstatymą. Vienas iš motyvų – mokesčių didinimas neatsižvelgiant į pajamas, kurias gauna konkrečius verslo liudijimus įsigiję gyventojai.

Pasak liberalo Gintaro Šileikio, Lietuvos įstatymai numato, kad mokesčiai turi būti proporcingi gaunamoms pajamoms, o priimtas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas padidina mokesčius visiškai neatsižvelgdamas į veiklos rūšį ir iš jos gaunamas pajamas.

„Šis priimtas įstatymas, apskritai yra akivaizdus stambaus verslo norų pildymas. Dėl statybininkų, automobilių remontininkų, kurie gauna didžiausias pajamas ir yra tarsi rakštis stambių korporacijų minkštoje vietoje, Vyriausybė ir Seimo valdantieji sužlugdys smulkius prekybininkus, gėlininkus, amatininkus“, – teigė Gintaras Šileikis.

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama