Alina Zvicevičiūtė   
2007 12 20, 16:20
Kinijos akcijos: pirkti ar dar palaukti?

Vs nuotraukaVerslosavaite.lt redakcija gavo skaitytojos laišką, kuriame ji teiraujasi, kaip geriau dabar elgtis – jau pirkti Kinijos akcijas, nes jų kaina stipriai krito ar dar palaukti. Situaciją komentuoja Finansų maklerio įmonės „Jūsų tarpininkas“ bei Finansų maklerio ir investicijų valdymo įmonės „Finasta“ analitikai.

Akcijų kursai krito net iki 32 procentų

Pasak Finansų maklerio ir investicijų valdymo įmonės „Finasta“ finansų analitikės Skaistuolės Misiūnaitės, per šių metų lapkričio mėnesį Kinijos akcijų indeksas CSI 300, apimantis stambiausias šalies kompanijas, kurios kotiruojamos Šanchajaus ir Šenčženio biržose, nukrito 17 proc. Analitikės teigimu, tam tikrų kompanijų akcijų kursai, pavyzdžiui, angliakasybos bendrovės „Shenhua Energy Co.“ per mėnesį nukrito net 32 proc.

Sproginėja išpūstų kainų burbulas

Finansų maklerio įmonės „Jūsų tarpininkas“ finansų maklerio Andriaus Adomkaus teigimu, šiuo metu Kinijoje labai pervertintos akcijos.

„Daug šalies gyventojų investuoja į akcijas nesigilindami, ką ir kodėl perka, elgiasi taip, lyg loštų kazino Dėl minėtų priežasčių susiformavo išpūstų kainų burbulas, kurio sproginėjimus ir pastebėjo skaitytoja. Tokie kainų kritimai tik parodo, kad šiuo metu trumpalaikės investicijos Kinijoje labai rizikingos“, - Verslosavaite.lt teigė JT finansų makleris Andrius Adomkus.

Paskatino ažiotažąSkaistuolė Misiūnaitė

Pasak finansų analitikės Skaistuolės Misiūnaitės (nuotraukoje), apie akcijų kainų burbulo atsiradimą Kinijos biržose ekspertai perspėjo jau seniai, tačiau investuotojų ažiotažo tai neatvėsino, o netgi paskatino.

„Investuoti į akcijas Kinijoje pradėjo ne tik studentai, bet ir pensininkai bei apie investavimą beveik nieko nežinantys žmonės. Į didžiausių Kinijos bankų ir kompanijų akcijas eiliniai šalies gyventojai yra investavę apie 2,3 trilijonų JAV dolerių savo santaupų. Be abejo, pasirinkti akcijas kaip pelningesnę investiciją skatino ir infliacija, kuri spalio mėnesį siekė 6,5 proc., tuo tarpu banko palūkanos mokamos fiziniam asmeniui už indėlį siekė tik 3,87 proc.“, - kalbėjo S. Misiūnaitė.

Didino komisinį mokestį už sandorius

„Finastos“ finansų analitikės teigimu, akcijų rinkos kapitalizacija augo ir dėl stiprėjančio JAV dolerio atžvilgiu juanio, kuris per paskutinius 11 mėnesių sustiprėjo 6,1 proc.

„Visos šios priežastys privertė Kinijos vyriausybę imtis rimtų priemonių. Kinijos nacionalinis bankas nuo sausio mėnesio 5 kartus padidino bazines palūkanų normas, kurios šiuo metu yra 7,29 proc., taip pat tris kartus buvo padidintas komisinis mokestis už sandorius vertybiniais popieriais“, - Verslosavaite.lt teigė S. Misiūnaitė.

Kelia bazines palūkanų normas

Pasak „Finastos“ finansų analitikės, šios priemonės davė rezultatų ir indeksas CSI 300, dar spalį priartėjęs prie 6000 punktų ribos, dabar nukrito iki 4900 punktų.

„Šalies vyriausybė ir toliau darys viską, kad mažintų kainų burbulą, jau oficialiai pranešė, kad bazinės palūkanų normos bus didinamos ir toliau, be to, bus padidinti valstybės valdomų kompanijų akcijų paketų pardavimai per biržą, kad patenkintų vis dar augančią akcijų paklausą. Be abejo, biržos indeksas dėl to turėtų dar sumažėti“, - kalbėjo analitikė.

S. Misiūnaitės teigimu, „išleisti“ orą iš pripūsto burbulo nėra lengva, kadangi Kinijos gyventojų santaupos auga, tačiau pasirinkimas, kur jas investuoti vis dar labai mažas.

Kinijos rinka palankesnė ilgalaikėms investicijomsAndrius Adomkus

Pasak JT finansų maklerio Andriaus Adomkaus (nuotraukoje), dėl nuolat kylančio BVP Kinijos rinka labiau patraukli ir tinkama ilgalaikėms investicijoms.

„Trumpalaikės daug rizikingesnės dėl Kinijoje pastaruoju metu susiformavusio kainų burbulo, kylančios infliacijos bei spekuliacijų. Pasirinkus tokias investicijas galima labai smarkiai nudegti“, - perspėjo A.Adomkus.

Pažvelgus į situaciją akcijų rinkose globaliau, S. Misiūnaitės nuomone, šiuo metu optimistiškesnės tendencijos matyti Rusijos biržoje. Analitikės teigimu, reikia nepamiršti, kad gyvename visuotinės globalizacijos sąlygomis, tad krizė JAV nekilnojamo turto rinkoje neigiamai atsiliepė praktiškai visoms pasaulio biržoms.

Verslosavaite.lt