2009 01 05, 00:00
Prognozės: Auksas brangs ir 2009 m.

Vs nuotr.

Auksas 2008 metais brangsta aštuntus metus iš eilės. Ekspertai prognozuoja, kad teigiama kainų dinamika išliks ir kitais metais.

Visų pirma tai turėtų išlikti dėl sudėtingos geopolitinės situacijos pasaulyje, taip pat dėl nusilpusio dolerio kurso, – dėl to turėtų padidėti šio tauriojo metalo paklausa, praneša agentūra „Bloomberg“.

„Auksas išlieka geriausiu metalu 2008 metais, – sakė „Commodity Broking Services“ direktorius Džonatanas Baratas (Johnatan Barrat). – Visi prognozuoja, kad auksas turėtų brangti ir 2009 metais.

Ir vis dėlto trečiadienį, lyginant su antradieniu, aukso uncija atpigo 6,35 JAV dolerio iki 865,75 JAV dolerio už unciją. Pirmadienį aukso kainos pašoko iki aukščiausio lygio per 11 savaičių po to, kai naftos kainos padidėjo daugiau nei 2 JAV doleriais dėl išaugusio susirūpinimo, kad Izraelio atakos prieš „Hamas“ judėjimo objektus gali sutrikdyti naftos tiekimą.

Sidabras atpigo 26 proc.

Sidabro kainos trečiadienį nusmuko 0,5 proc. – iki 10,92 dolerio už unciją. Nuo metų pradžios šis metalas atpigo 26 proc. ir pirmuosius metus per pastaruosius aštuonerius metus baigia smukimu.

Be to, pastarasis sidabro kainų nuosmukis – didžiausias nuo 1984 metų.

Platina atpigo 0,8 proc. iki 909,9 dolerio už unciją, gruodžio 29 d. šis taurusis metalas pabrango iki aukščiausio lygio nuo spalio 16 dienos - 935 dolerių už unciją. Šiais metais platina atpigo 40 proc. ir baigė pirmus metus iš šešių smukimu. Dar šių metų kovą šis taurusis metalas buvo pašokęs iki istorinio maksimumo – 2 tūkst. 301,5 dolerio už unciją.

Į viršų

ELTA
 

Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informaciją ir fotoinformaciją be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama