Mantas Vitkauskas   
2008 07 01, 12:14
Sovietinių simbolių uždraudimas: nuo pasipiktinimo iki kibernetinių atakų?

Vs nuotr.Praeitą mėnesį Lietuvos Seimo priimtas Susirinkimų įstatymo pataisas, kuriuo susirinkimuose uždrausta naudoti komunistinius ir nacistinius simbolius, Rusijos Dūmos deputatai laiko „įžeidimu Rusijai“.

Smerkia vieningai

Gali būti, kad pastaruoju suaktyvėję kibernetiniai išpuoliai prieš Lietuvos interneto svetaines yra kerštas už Lietuvos Seimo draudimą susirinkimuose naudoti komunistinius simbolius.

Teigiama, kad taip skelbta kai kuriuose Rusijos interneto tinklalapiuose, o ir įsilaužėlių braižas patvirtintų šį spėjimą – vietoj įprasto vaizdo nulaužtose svetainėse lankytojai galėjo pamatyti būtent sovietinius simbolius.

Ir iš tiesų, ko galima tikėtis iš valstybės, kurios parlamento deputatai atvirai neigia istorinę tiesą?

Kitą dieną po įstatymo priėmimo portale Regions.ru pasirodė straipsnis „Rusija turi atsakyti Lietuvai už įžeidimą“, kuriame savo nuomonę apie simbolių draudimą dėsto Rusijos Dūmos deputatai.

„Parlamentarai vieningai įvertino Lietuvos Seimo priimtą įstatymą. Jie mano, kad ne tik Rusija, bet ir viso pasaulio bendruomenė turėtų „kietai“ reaguoti į „nuo nebaudžiamumo įsidrąsinusių Pabaltijo politikų veiksmus“, - rašo portalas Regions.ru.

Rusijos deputatų „perliukai“

Politinė šizofrenija, kvailas sprendimas, noras perrašyti istoriją, įžeidimas, spjūvis ant istorijos ir Raudonosios armijos karių – tokiais ir panašiais epitetais Lietuvos Seimo sprendimą vertino portalo kalbinti Rusijos Dūmos deputatai. Jų pasisakymuose buvo galima rasti ir daugiau „perliukų“ iliustruojančių Rusijos valdančiųjų sluoksnių požiūrį į istoriją.

Štai, Astrachanės srityje išrinktas Genadijus Gorbunovas priimtą įstatymą apibūdino kaip „nežmonišką“.

Kaip ir visi kiti kalbinti deputatai, išreiškęs nusistebėjimą, kaipgi galima lyginti komunizmą su nacizmu nuo kurio Raudonoji armija „išlaisvino beveik visą Europą“, jis nepasibodėjo paskaičiuoti „kiek gi buvo pastatyta Lietuvoje ir kiek pinigų iš centrinio biudžeto gaudavo Lietuva“, kol ji priklausė Sovietų Sąjungai.

„Jei skaičiuotume vienam žmogui, tai lietuvis, gyvenantis Lietuvoje, gaudavo kelis kartus daugiau nei rusas, gyvenantis Rusijoje“, - porino deputatas.

Siūlė ekonomines sankcijas

Vladimiro srities atstovas Dūmoje mano, kad Lietuvą už tokį poelgį turėtų „paauklėti“ Europos Sąjunga ir daro įžvalgą, kad „prie vokiečių Lietuva niekada nebūtų tapusi savarankiška valstybe“.

Amūro srities atstovas Vadimas Galiamovas eina dar toliau. Įvertinęs priimtą įstatymą kaip „iššaukiančiai cinišką“, jis siūlo taikyti Lietuvai ekonomines sankcijas. Esą su mumis dabar galima kalbėti tik tokia kalba

Priminsime, kad iš karto po įstatymo priėmimo oficialią poziciją šiuo klausimu pareiškė ir Rusijos užsienio reikalų ministerija, kuri Lietuvoje priimtą sovietinės simbolikos draudimą įvertino kaip bandymą iškreipti istoriją.

Čia galite rasti visą Regions.ru straipsnį.

Į viršų

Verslosavaite.lt