Aistė Liudvinaitytė   
2008 05 19, 00:00
Norinčių susigrąžinti permokas – vis daugiau

Vs nuotr.Užsienyje dirbusiems lietuviams susigrąžinti mokesčių permokas padedančios įmonės teigia, kad klientų skaičius nuolat auga, nepaisant to, kad pinigus žmonės galėtų susigrąžinti ir savo jėgomis.

Daugiausiai klientų – pavasarį

„Žmonių dėl mokesčių susigrąžinimo kreipiasi įvairiu metų laiku, tačiau didžiausias susidomėjimas jaučiamas balandžio viduryje – gegužės pradžioje, kada Didžiojoje Britanijoje pasibaigia finansiniai metai.

Taip pat rugsėjo – spalio mėnesiais, kada iš užsienio grįžta studentai. Tačiau ir kitu metu reguliariai sulaukiama nemažai klientų, tarp jų yra ir tokių, kurie grąžinasi mokesčius praėjus keleriems metams po darbo užsienyje“, – Verslosavaite.lt teigė UAB „East West Consulting“ koordinatorė informacijai ir ryšiams su visuomene Dovilė Šimkutė.

Galima susigrąžinti ir neturint dokumentų

Mokesčius grąžinančios įmonės teigia, kad norint atgauti permokėtus mokesčius reikia turėti tam tikrus dokumentus, taip pat svarbu atsiminti datas, kada žmogus išvyko į užsienį, kada grįžo, kada pradėjo dirbti pas darbdavį, paskutinės gyvenamosios vietos adresą.

UAB „Student Tax Consulting“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovė Rūta Sakalytė teigė, kad norintiems susigrąžinti mokesčius iš JAV reikia W-2 formos ir/arba paskutinių darbo užmokesčio čekių šaknelės iš visų darbdavių, „Social Security“ kortelės kopija, paso kopija, JAV vizos kopija, DS-2019 formos kopija arba kitas dokumentas leidžiantis Jums dirbti JAV.

„Anglijos ir Airijos mokesčių grąžinimui reikia P45/P60 formos ir/arba paskutiniai darbo užmokesčio čekiai iš visų darbdavių bei paso kopija“, – Verslosavaite.lt teigė R. Sakalytė.

UAB „RT Tax“ direktorius Žydrūnas Janušauskas sakė, kad permokėtus mokesčius galima susigrąžinti ir be šių dokumentų.

„Kai žmogus neturi šių formų, negavo iš darbdavio arba pametė, tada galima dokumentus tvarkyti su paskutiniu algalapiu, ten yra nurodyta informacija, kiek žmogus uždirbo ir kiek mokesčių sumokėjo. Pasinaudojus šiais dokumentais galima padėti žmonėms. Taip pat yra teikiamos paslaugos, jeigu žmogus neturi jokių dokumentų. Mes susisiekiame su jų darbdaviu ir paprašome išduoti popierius. Tai papildomai kainuoja, bet tai veikia ir padeda“, – teigė Ž. Janušauskas.  

Netikslumai stabdo darbą

„Tvarkant dokumentus kartais pasitaiko nesklandumų dėl lėto mokesčių inspekcijos darbo, kada krūvis yra labai didelis, keičiasi jų biurų adresai, personalas ir pan., – sakė D. Šimkutė. - Taip pat nesklandumų gali kilti dėl melagingos ar netikslios kliento pateiktos informacijos ir datų.“

„Taxback“ atstovybės Lietuvoje vadovė Ina Obrikienė pabrėžė, kad nesklandumu kyla tik tais atvejais, kai darbdavys ne tik klientui nepateikia reikiamų apmokėjimo dokumentų, bet ir nėra pateikęs informacijos vietinei mokesčių inspekcijai.

„Tokiais atvejais nėra galimybės susigrąžinti mokesčių permokų“, – sakė I. Obrikienė.

Pasak I. Obrikienės, grąžinimo procesas paprastai trunka nuo 8-12 savaičių iš Jungtinės Karalystė bei Airijos ir iki 6 mėnesių iš Danijos bei Vokietijos, po visų reikiamų dokumentų pateikimo.

Patariama kreiptis pagalbos

Kartais asmenys, kurie patys bando susigrąžinti mokesčius kreipiasi į agentūras tam, kad būtų ištaisytos jų padarytos klaidos.

„Žmonės, nesuprasdami kalbos arba neteisingai supratę pildymo procedūrą, čekiui siųsti nurodo savo senąjį adresą, kur gyveno anksčiau, tad natūralu, kad čekis pasimeta. Arba mokesčių inspekcija į Lietuvą čekius siunčia neregistruotu paštu, taigi tikimybė, kad čeki pasimes yra labai didelė, o pačiam žmogui įrodyti, kad čekis negautas būna labai sudėtinga.

Mokesčių grąžinimu užsiimančios įmonės šias problemas sutvarko labai greitai ir sklandžiai. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmogus, pradėjęs pats savarankiškai grąžintis dokumentus, ir nuolat gaunantis iš mokesčių inspekcijos prašymus tikslinti neteisingus duomenis, nebesugeba to padaryti ir kreipiasi pagalbos į mokesčius grąžinančias įmones“, – teigė D. Šimkutė.

Įmonės, padedančios susigrąžinti mokesčius pataria kreiptis į asmenis, galinčius padėti.

„Mokesčių grąžinimas ir bendra sistema Anglijoje yra labai blogai suorganizuota, todėl vyksta labai daug nusikaltimų mokesčių atžvilgiu. Daug žmonių nukenčia nuo paprasčiausio nežinojimo apie mokesčių sistemą, ir daugelis naudojasi mokesčių sistemos trukumais“, – pabrėžė  „A2A Associates LTD“ atstovė Lina Rimašauskienė.

Didžiausi įkainiai – mokesčiams iš Vokietijos

Kaina priklauso nuo mokesčių rūšies ir iš kurios šalies grąžinami mokesčiai.

„Iš Amerikos pas mus mokesčių grąžinimas – 9 procentai nuo grąžinamos sumos arba minimalus mokestis – 50 dolerių. Anksčiau buvo 40 dolerių, bet kadangi krito dolerio kursas, tai kainą pakėlėme. Tai minimalus mokestis – apie 110 litų. Iš Anglijos – minimalus mokestis apie 150 litų, tai yra 35 svarai, arba 10 procentų nuo sugrąžinamos sumos, iš Airijos – 11 procentų arba 40 eurų“, – teigė Ž. Janušauskas. 

Pasak I. Obrikienės, didžiausi įkainiai už mokesčių susigrąžinimą yra Vokietijoje dirbusiems žmonėms, nes ten yra nelanksti mokesčių sistema.

Už papildomos informacijos radimą visuose mokesčių susigrąžinimo ofisuose reikia mokėti.

Grąžina iš bet kurios šalies

Lietuvoje susigrąžinti mokesčius nėra didelių problemų iš bet kurios pasaulio šalies.

„Mes teikiame pajamų mokesčių grąžinimo paslaugas žmonėms, dirbusiems Airijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, taip pat Australijoje, Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Kanadoje, Olandijoje, Vokietijoje, Japonijoje ir kt.“, – teigė I. Obrikienė.

Jeigu asmuo dirbo užsienyje per praėjusius 2–5 metus, priklausomai nuo šalies ir nuo jo atlyginimo buvo atskaitomi mokesčiai, įvairios firmos Lietuvoje gali padėti susigrąžinti sumokėtų mokesčių permokas.

„Jeigu žmogus permokėjo mokesčius – tai, pavyzdžiui, Amerikoje yra skiriami trys metai senaties termino, o Anglijoje, Airijoje šis terminas yra penki metai, - teigė Ž. Janušauskas. – Per šį laikotarpį galima padėti žmogui susigrąžinti permokas.

Klientų daugėja

„Per mūsų egzistavimo metus palyginus su pirmais metais, klientų kiekis išaugo apie 300 procentų. Gal net ir dar daugiau. Grąžinti mokesčius pradėjome 2001 metais”, – sakė Ž. Janušauskas. 

I. Obrikienė teigė, kad kiekvienais metais žmonių, norinčių susigrąžinti permokas sparčiai daugėja.

„Anksčiau daugiausiai buvo žmonių, grįžusių iš Amerikos, dabar Anglijos, Airijos. Taip pat nemažai žmonių kreipiasi iš Skandinavijos šalių. Klientų tikrai netrūksta“, – sakė I. Obrikienė. 

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 

 

reklama