Marius Janavičius   
2008 04 07, 00:00
„Šveicariškas būdas“ sumažinti palūkanas – ne be priekaištų

Vs nuotr.Nuo kovo mėnesio pabaigos bankas „Nordea“ pradėjo teikti naują paslaugą Lietuvoje. Klientams siūloma galimybė gauti kreditą Šveicarijos frankais ir mokėti žymiai mažesnes palūkanas nei už kreditus litais ar eurais. Tačiau kritikai įspėja, kad tai didina skolinimosi riziką.

Klientas gali sutaupyti

Banko „Nordea“ mažmeninės bankininkystės departamento pardavimų plėtros ir palaikymo skyriaus vadovė Žaneta Stankevič Verslosavaite.lt teigė, kad susidomėjimas šiuo kreditų teikimo būdu yra gana didelis. „Mes pirmieji pasiūlėme tokią galimybę Lietuvos rinkoje, ir klientai mato apčiuopiamą naudą“, - tikino banko atstovė.

Šveicarijos frankų bazinės palūkanų normos šiuo metu yra beveik 2 proc. mažesnės nei litų ar eurų bazinės palūkanų normos (atitinkamai VILIBOR ir EURIBOR). Šis skirtumas pastaraisiais metais beveik nekito. Todėl klientas gali skirti mažiau pinigų paskolos aptarnavimui, t.y. gali sutaupyti.

„Palūkanų normų kilimo rizika išlieka visada, tačiau ją galima sumažinti apsidraudžiant nuo palūkanų normos svyravimo ateityje. Todėl mes siūlome rinktis fiksuotas kreditų Šveicarijos frankais palūkanas.

Palūkanas Šveicarijos frankais (CHF) galima užfiksuoti 5 metams, o litais (LTL) maksimalus fiksavimo laikotarpis yra 3 metai. Jeigu šiandien fiksuotume bazinę palūkanų normą 3 metams, tai ji būtų CHF – 2,85 proc. o LTL – 7,08 proc. Skirtumas yra akivaizdus“, – teigė Ž. Stankevič.

Didina skolinimosi riziką

SEB banko atstovų teigimu egzotiškos valiutos gali neigiamai įtakoti klientų finansinę padėtį. Pasak SEB banko prezidento pavaduotojo ir mažmeninės bankininkystės tarnybos direktoriaus Vytauto Siniaus, SEB bankas ilgalaikes paskolas fiziniams asmenims, kurie gyvena ir dirba Lietuvoje bei gauna pajamas litais, teikia nacionaline valiuta (litais) arba valiuta, su kuria ji susieta – eurais.

Doleriais teikiamų paskolų procentas yra labai mažas, ir tiktai išimtiniais atvejais kai sutartys buvo sudarytos metu kuomet doleris buvo stiprioji valiuta.

„Fiziniai asmenys dažniausiai negali patys valdyti valiutos svyravimo rizikos, todėl paskolų išdavimas egzotiškomis valiutomis didintų jų skolinimosi riziką. Valiutos kursui tapus nepalankiu, žmogus gali susidurti su finansiniais sunkumais“, – teigė V. Sinius.

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama