2007 03 30, 00:00
Akcijų biržos: Savaitės pabaigoje - teigiami poslinkiai rinkoje

AB FMĮ „Finasta“ finansų makleris Mantas GalinisŠią savaitę įsisiūbavusios naftos kainos šiandien iš dalies stabilizavosi. Per savaitę nafta pabrango apie 7 proc. Pagrindinė brangimo priežastis yra kilęs konfliktas tarp Didžiosios Britanijos ir Irano – Iranas praėjusią savaitę sulaikė 15 britų karių. Rinkos būgštauja dėl karinių veiksmų, kurių gali būti imtasi jūrininkams išlaisvinti.

Pasak ekspertų, bet kokie kariniai veiksmai gali sustabdyti Irano naftos eksportą ir sutrikdyti visos Persijos įlankos “juodojo aukso” eksportą pasaulio rinkoms. Natūralu, kad pasaulyje kilusi įtampa pristabdė pinigų srautus į kapitalo rinkas.

Šiandien Vilniaus biržoje bendra apyvarta siekė 12,3 mln. litų, sandorių skaičius buvo 1041 proc., o brangusių ir pigusių akcijų buvo polygiai – 13. Biržos indeksas šiandien pakilo 0,62 proc. Kaip ir buvo galima tikėtis, didžiausiu aktyvumu išsiskyrė AB “Šiaulių bankas”, kur akcijų perleista net už 8,55 mln. litų, o akcijos kaina sumenko 4,16 proc. iki 3,69 lito ribos. Ir nors šiandien perskaičiuota akcijos kaina buvo 3,85 lito, tačiau neigiamas pokytis fiksuotas dėl to, kad išplatinus abi akcijų emisijas, teorinė akcijos kaina siektų apie 3,46 lito.

Įdomią naujieną pranešė Turto fondas – AB “Alytaus tekstilė” per rinką bus parduodama už 360 tūkst.litų. Kitaip tariant, už vieną akciją tikimasi gauti ne mažiau kaip 0,01 lito. Prie šios kainos įmonės kapitalizacija siekia tik 508 tūkst. litų. Žinoma, galima tikėtis, kad gal pardavimo momentu atsiras konkurencija tarp potencialių pirkėjų, kurie gali nupirkti įmonę ir už didesnę kainą. Tačiau yra esminis klausimas, ar apskritai kas nors susidomės įmone, kuri turi apie 40 mln. litų skolų, jaučia apyvartinio kapitalo trūkumą, reikalauja didelių investicijų, o įmonės turto ir verslo vertės yra minusinės. Šis privatizavimas panašus į Valstybės bandymą bet kokia kaina atsikratyti problemos. Ir nors šiandien AB “Alytaus tekstilė” akcijos kaina pakilo 9,09 proc. iki 0,12 lito ribos, tačiau pirkimas šių VP yra daugiau nei rizikingas.

Tai pat rinkai pranešta, kad viena moderniausių šalies sūrių gamintojų AB “Vilkyškių pieninė” antriniam viešom platinimui rudenį planuoja pasiūlyti dar iki 20 proc. bendrovės akcijų. Įmonės grupės pardavimai 2006 metais buvo 115,8 mln. litų – 26,3 proc. didesni nei 2005 metais. 

Parengė: AB FMĮ „Finasta“ finansų makleris Mantas Galinis

Audio komentaras VersloSavaitė
 

reklama