Nerijus Budrys (komentaras)   
2007 08 27, 00:00
„Sausoji“ rugsėjo pirmoji. Gal nėra taip jau blogai? (komentaras)

J.Petronio nuotraukaPraeitą savaitę viešojoje erdvėje netilo diskusijos dėl Seimo priimto nutarimo rugsėjo pirmąją visiškai uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais. Nors verslininkai jau ėmė skaičiuoti nuostolius, o kai kurie šalies dienraščiai – gretinti Lietuvą su musulmoniškomis valstybėmis, pagalvokime: gal nėra to blogo, kas neišeitų į gerą?

Įstatymas neveikia

Iš pirmo žvilgsnio šis draudimas tikrai gali pasirodyti absurdiškas. Ypač su mokslo įstaigomis nieko bendro neturintiems žmonėms. Tačiau reikėtų prisiminti, kas paskatino siekti tokio sprendimo.

Kiekvienais metais tarp studentų ir ypač moksleivių vis populiarėjantis būdas „Žinių ir mokslo šventę“ paminėti prisigeriant iki žemės graibymo praeitais metais tarsi „sprogo“. Šiurpindamos vyresnius praeivius, didžiųjų miestų gatves užplūdo gaujos girtų, su alaus buteliais besišlaistančių girtų paauglių, kuriuos policija vos spėjo gaudyti ir vežti į komisariatus už alkoholinių gėrimų vartojimą viešoje vietoje.

Apskritai alkoholinių gėrimų nepilnamečiai neturėtų gauti, nes parduoti juos aštuoniolikos nesulakusiems asmenims draudžia įstatymas. Kaip matome, šis įstatymas visiškai neveikia, todėl ir reikalingos tokios drastiškos priemonės.

Žinoma, jos problemos neišspręs, tačiau tai puiki proga atkreipti į tai visuomenės dėmesį ir toliau ieškoti jos sprendimo. O ir draudimo poveikį rugsėjo pirmąją, manau, pajusime. Aišku, dauguma reikiama „amunicija“ apsirūpins dar išvakarėse. Tačiau viena yra kai „pagavęs kablį paauglys“ bet kada gali užsukti į prekybos centrą ar kioskelį ir papildyti savo „atsargas“ ir visai kita, kai tos atsargos yra ribotos.

Tokiu atveju jiems nepadės „draugiški“ suaugusieji, o ir dauguma prekybininkų tikriausiai nerizikuos pardavinėti alkoholio, kai tokius atvejus bus galima nesunkiai susekti.

Teks pakentėti

Eiliniams piliečiams tądien tiesiog teks pakentėti ir bare ar restorane apsieiti be alaus bokalo ar vyno taurės. Verslininkai dėl šios vienos dienos tikrai neturėtų bankrutuoti, tuo labiau, kad dalis jų, ypač organizuojantys įvairius pobūvius, jau sugalvojo, kaip legaliai apeiti šį draudimą.

Daugiausia nuostolių patirs barų ir klubų savininkai, kuriuose prekiaujama beveik vien alkoholiniais gėrimais, o rugsėjo pirmoji jiems – viena pelningesnių dienų.

Neišvengsime ir kuriozų. Pavyzdžiui, rugpjūčio 31-osios vakarą, penktadienį, klubuose ir baruose besilinksminantys piliečiai alkoholinių gėrimų galės įsigyti tik iki 12 val., o traukiniuose įrengtuose restoranuose – tik šiems kirtus Lietuvos sieną.

Tačiau kai kalbame apie mūsų jaunosios kartos sveikatą, laikini nepatogumai nublanksta. Reikia tikėtis, kad šis draudimas atkreips visuomenės valdžios ir, svarbiausia, tėvų dėmesį į tai, kad alkoholizmas plinta tarp vis jaunesnių lietuvių, kad nepilnamečiams įsigyti alkoholinių gėrimų visai nesudėtinga, o gerti yra tiesiog madinga.

VersloSavaitė

 

 



Į viršų
 

reklama