balsas.lt   
2009 11 30, 22:21
„NDX energija“ nori garantijų, kad bus palikta ramybėje

Image
J. Kielaičio nuotr.
Pirmadienį vykusio bendrovės LEO LT akcininkų susirinkimo metu Vyriausybė įmonei "NDX energija" pateikė pasiūlymą su LEO LT likvidavimo sąlygomis. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas sako, kad abi šalys turėtų susitarti.

 

"NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius teigia, kad Vyriausybės "NDX energijai" siūlomas 680 mln. litų dydžio restitucinis atlyginimas už VST akcijas - tik vienas iš esminių sutarties faktorių. Pasak jo, svarbu, kad Vyriausybė aiškiai įvertintų "NDX energijos" vaidmenį LEO LT kūrime ir valdyme ir konstatuotų, kad sandoris yra galutinai baigtas ir abi šalys viena kitai nebeturi jokių pretenzijų.

reklama

 

"Turiu pasakyti, kad nuostatos labai teigiamos. Abi pusės nori išeiti į sąžiningą susitarimą ir sąžiningą šito klausimo išsprendimą visam laikui", - po LEO LT akcininkų susirinkimo sakė A. Sekmokas.

 

Vyriausybės pasiūlymą "NDX energija" turi apsvarstyti per 15 dienų. Pasak I. Staškevičiaus, laiko įvertinti visas sutarties sąlygas užteks.

 

A. Sekmoko teigimu, 680 mln. litų suma, kurią Vyriausybė siūlo "NDX energijai", išlieka, tačiau kur kas svarbesnis "ne vienas atskiras elementas, o visas paketas".

 

Kas dar be pinigų sumos įrašyta į Vyriausybės siūlymų paketą, energetikos ministras neatskleidė. Jo teigimu, pakete yra "visos dalys - tiek teisinės, tiek finansinės, tiek kiti klausimai, kurie Vyriausybės nutarimu patvirtintoje sutartyje, kuri bus atskleista ją pasirašius.

 

"Galutinis atsakymas bus matyti, kai sutartis bus pasirašyta, jeigu ji bus pasirašyta. Tačiau aš turiu pakankamai pagrindo tikėtis, kad mes išeisime į tą pasiūlymą, kuris bus priimtinas abiem pusėms ir kuris nelabai skirsis nuo to, ką pasiūlė Vyriausybė", - kalbėjo A. Sekmokas.

 

Paklaustas, kokią dar naudą, be pinigų, gaus privatus investuotojas, ministras sakė, kad didžiausia nauda abiem pusėms yra sąžiningas šito klausimo išsprendimas, neturintis tolesnių teisinių pasekmių.

 

I. Staškevičius po akcininkų susirinkimo taip pat sakė matantis galimybių išspręsti LEO LT likvidavimo klausimus be teismų. Pasak jo, pinigai LEO LT dalybose nėra svarbiausi. "NDX energija" nori, kad sutartimi su Vyriausybe būtų aiškiai konstatuota, kad šioje istorijoje padėtas taškas.

 

"Pinigai tikrai nėra vienintelis esminis klausimas, yra ir kitų aplinkybių. Tai "NDX energijos" vaidmens įvertinimas ir pripažinimas, kad "NDX energija" nepažeidė įstatymų ir elgėsi sąžiningai steigiant LEO LT ir ją valdant. Taip pat reikia garantijų abiem pusėms, kad sutarimas yra galutinis ir nebus bandoma jo peržiūrėti politiniais ar kitais sumetimais", - kalbėjo I. Staškevičius.

 

Praėjusią savaitę I. Staškevičius teigė, kad Vyriausybės siūloma 680 mln. litų suma yra per maža, o "NDX energija" svarsto galimybę kreiptis į Stokholmo arbitražo teismą. Pirmadienį "NDX energijos" valdybos pirmininkas sakė, kad "abiem šalims yra svarbu, kad nekiltų abejonių, jog suma yra sąžininga ir teisinga".

 

"Galiu tik pasakyti, kad neišgirdau, kokiu ekonominiu pagrindu buvo nustatyta ta suma", - teigė I. Staškevičius.

 

Ar sutikti su Vyriausybės pasiūlymu, spręs "NDX energijos" akcininkų susirinkimas. Pasak I. Staškevičiaus, bendrovės akcininkai šiuo klausimu turi įvairių nuomonių.

 

LEO LT akcininkai pirmadienį taip pat patvirtino Kauno hidroelektrinės ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės atskyrimą nuo LEO LT. Šių elektrinių akcijos už 1 litą perduotos valstybei.

 

 

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: