Verslosavaite.lt   
2009 10 28, 18:20
Verslo konsultacija. ES parama pradedančiajam verslininkui

Image
D.Kanapecko nuotr.
„Norėčiau išsamesnės informacijos, kaip gauti ES paramą pradedančiajam verslininkui?“, - klausia Verslosavaite.lt skaitytojas Mantas. Konsultuoja 3VK verslo konsultantai Antanas Sysas ir Skirmantas Maulevičius.

 

Klausimas. Norėčiau sužinoti daugiau kaip gauti ES paramą pradenčiajam verslininkui? Turiu verslo įdėją, turiu nekilnojamo turto, kur tą verslą galečiau pradeti ir plėtoti. Tačiau neturiu tam lėšų. Ar išviso galima tokia parama? Jai taip, tai nuo ko turečiau pradėti? Kokie reikalingi dokumentai? Ir kas dar reikalinga, kad galėčiau gauti paramą?

reklama

 

Atsakymas. Pretenduoti į ES struktūrinę paramą galima pagal šias veiksmų programų priemones:

1. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programa.

2. Ekonomikos augimo veiksmų programa.

3. Sanglaudos skatinimo veiksmų programa.

4. Techninės paramos veiksmų programa.

 

Prikalausomai nuo pareiškėjo tipo (privatus asmuo, privatus juridinis asmuo, valstybės biudžetinė įstaiga ar kt.) galima pasirinkti konkrečią priemonę pagal kurią galima pretenduoti į ES struktūrinę paramą.

 

Projektų finansavimo intensyvumas, priklausomai nuo priemonės ir yra nuo 10 iki 90 % visos sumos. Taip pat kai kurios priemonės numato avansavimo galimybę.

 

Jei pagal Jus dominančią priemonę projektai atrenkami:

 

a) konkurso būdu – sulaukite patvirtinto projektų finansavimo sąlygų aprašo, nustatančio reikalavimus ir sąlygas finansuojamiems projektams ir pareiškėjams, bei kvietimo teikti paraiškas. Visa ši informacija prie atitinkamos priemonės skelbiama www.esparama.lt

 

b) valstybės ar regionų planavimo būdu – planuojamų finansuoti valstybės projektų sąrašą patvirtins tarpinė institucija, o regionų projektų sąrašą – Regiono plėtros taryba. Šiuo atveju planuojamų projektų vykdytojai iš įgyvendinančiųjų institucijų gaus pasiūlymą per nustatytą laiką pateikti paraiškas.

 

Parenkite paraišką bei projektų finansavimo sąlygų apraše reikalaujamus jos priedus ir pateikite už priemonės įgyvendinimą atsakingai įgyvendinančiajai institucijai. Paraiškų teikimo metu pareiškėjus telefonu, faksu ir el. paštu informuoja ir konsultuoja prie kiekvienos priemonės nurodyti  tarpinių ir įgyvendinančiajai institucijų darbuotojai.

 

Laukite paraiškų vertinimo rezultatų, jie kiekvieno vertinimo etapo pabaigoje skelbiami www.esparama.lt. Paraiškų vertinimo metu įgyvendinančioji institucija gali paprašyti pateikti vertinimui reikalingus trūkstamus dokumentus ir (ar) informaciją.

 

Laukite sprendimo dėl projekto finansavimo / nefinansavimo, jis skelbiamas www.esparama.lt.

 

Gavę pasiūlymą pasirašyti projekto administravimo ir finansavimo sutartį, atvykite šios sutarties pasirašyti per nurodytą laiką. Pasirašę sutartį Jūs tampate projekto vykdytoju.

 

Norėdami gauti daugiau informacijos kreipkitės į už paramos paskirstymą atsakingas institucijas arba konsultantus padedančius įsisavinti ES struktūrines lėšas.

 

Skirmantas Maulevičius,

Antanas Sysas

verslo konsultantai

3VK

www.3vk.lt

 

Užduokite savo klausimą verslo konsultantams el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: