VersloSavaite.lt   
2009 10 16, 16:36
Psichologo konsultacija. Kaip elgtis su žmonėmis, kurie nori konfliktuoti?

Image
Edita Dijokaitė
„Kaip elgtis su žmonėmis, kurie sąmoningai ieško progų pasipykti?“, – klausia Verslosavaite.lt skaitytoja. Konsultuoja psichologė Edita Dijokaitė.

 

Klausimas. Gyvenime tenka sutikti nemažai žmonių, kurie, rodos, tik ir ieško progos pasipykti. Dažnai tokiais atvejais apsimetu, kad negirdžiu jų noro pyktis. Gerai, jei tą žmogų nedažnai sutinki. O jei tai šeimos narys, kurį matai kasdien? Kaip reikėtų elgtis abiem atvejais?

reklama

 

Atsakymas. Dažnai tiesioginis (be jokių užuolankų) pasakymas ramiu tonu „Matau, kad nori pyktis“ nuginkluoja besiruošiantį piktumams asmenį. Jam tai būtų tarsi šaltas dušas. Galite tuo pasinaudoti ir užbėgti įvykiams už akių.

 

Ko gero tas asmuo puls teisintis, kad taip nėra. Tačiau argumentuokite savo nuomonę, papasakokite, kodėl Jums atrodo priešingai. Taip elgtis, manau, galite abiem Jūsų minėtais atvejais.

 

Ignoravimas taip pat yra vienas iš reagavimo į konfliktus būdų. Geras jis ar ne, spręsti kiekvienam asmeniškai. Vienose situacijose jis būna veiksmingas, kitose – ne. Manyčiau, kad kai konfliktiškas žmogus matomas retai, jo „siunčiamų neigiamų signalų“ ignoravimas, siekiant išvengti konfliktinės situacijos ir nemalonios savijautos, manau gali būti veiksmingas.

 

Šis būdas gali padėti išvengti konfliktų ir su dažnai matomu žmogumi. Tačiau tik laikinai, nes galiausiai Jums gali įgristi pastovus nusileidimas, apsimetimas, jog negirdite jų konfliktinių ketinimų.

 

Tokiu atveju galbūt labiau padėtų pokalbis su tuo žmogumi (minėjote, kad tai yra Jūsų šeimos narys). Pasakykite tam žmogui, kaip iš tiesų Jūs jaučiatės ir reaguojate į jo pastovų norą pyktis.

 

Galite papasakoti, kad Jūs kas kartą matote jo norą konfliktuoti, tačiau nenorite veltis į konfliktus tiek dėl savo, tiek dėl to žmogaus gerovės ir pan. Priminkite tam žmogui, kad ir Jūsų kantrybė ne geležinė, bei kad kartais galite pratrūkti.

 

Verta būtų judviem susitarti nekonfliktuoti. Raskite argumentų, kodėl judviejų pykčiai gali turėti neigiamų pasekmių, ir būdų, kaip kitaip galite pradėti bendrauti.

 

Kita vertus, įdomu, kiek Jūsų kelyje pasitaiko tokių „ieškančių progos pasipykti žmonių“. Jeigu tokių yra daug, galbūt vertėtų susimąstyti, ar tikrai būtent tie asmenys turi polinkį į konfliktus, ar galbūt kažkoks Jūsų elgesio bruožas/būdas pastūmėja juos visus konfliktuoti su Jumis.

 

Sėkmingų pamąstymų ir bandymų!

 

Užduokite savo klausimą psichologui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: