VersloSavaite.lt   
2009 09 14, 11:56
Psichologo konsultacija. Problema šeimoje: nesuprantam vienas kito

Image
Edita Dijokaitė
„Su vyru nebesutariame jau kelerius metus. Dabar atsirado gerbėjas. Nebežinau kaip elgtis“, – rašo Verslosavaite.lt skaitytoja. Konsultuoja psichologė Edita Dijokaitė.

 

Klausimas. Turiu problemą šeimoje. Didesnės problemos prasidėjo anksčiau, t.y. jau prieš kelerius metus. Nesuprantam vienas kito. Bandau kalbėti, bet jis priverčia manyti, jog aš dėl visko kalta. Sirgau depresija. Išvažiavau uždarbiauti vasarą ir sutikau gerbėją (tikrai pati to nenorėdama).

reklama

                                                                     

Dabar taip sunku. Su gerbėju, aišku, jokios ateities nėra. Aš vis bandau rasti savo sutuoktinyje tai, dėl ko galėtume visgi bandyti gyventi kartu, tačiau tikrai sunku. Dabar toks periodas, kai matau tik blogą jame. Nežinau kaip pasielgti.

 

Atsakymas. Jei atsakant trumpai – apsvarstykit visus galimus savo elgesio variantus, visus „už“ ir „prieš“ kiekvieno galimo elgesio pasikeitimo, o tuomet išsirinkite tinkamiausią variantą. Variantą, kuris Jums atrodys priimtiniausias ir nepakenksiantis Jums pačiai.

 

Atsakant į Jūsų istoriją plačiau, siūlyčiau pagalvoti ir prisiminti, kodėl vis tik tuokėtės su savo vyru. Kokios jo savybės Jus sudomino, patraukė ir paskatino kurti bendrą ateitį. Galbūt tos savybės išliko, bet tik bėgant metams jos nublanko, tapo įprastomis ir nebe taip žavinčiomis? Galbūt tereikia šiek tiek pastangų, kad tai, kas kažkada vertė plakti Jūsų širdį stipriau, naujai atgimtų.

 

Jeigu tų vyro savybių neliko, pabandykite įžvelgti naujų jo bruožų, kurie Jums yra mieli ir neleidžia Jums išsiskirti su vyru. Arba naujai pažvelkite į senąsias nebe tokias ryškias ir traukiančias vyro savybes. Juk natūralu, kad žmonės keičiasi. Nauja patirtis keičia mus visus.

 

Numanau, kad sutiktas gerbėjas lyg apvertė viską aukštyn kojomis. Parodė, kad galima gyventi ir kitaip. Priminė, kaip gera sulaukti vyriško dėmesio… Juolab, jeigu jau kurį laiką to dėmesio nebegaunate iš savo vyro. Ir aš siūlyčiau priminti savo vyrui, kad Jūs esate moteris ir Jums reikia jo dėmesio.

 

Taip pat pamąstykite, ar tik Jūs nesielgiate lygiai taip pat kaip Jūsų vyras. Galbūt jam taip pat norisi daugiau Jūsų dėmesio.

 

Rašėte, kad bandote kalbėtis su juo. O Jūs nebandykit, tiesiog imkit ir kalbėkit. Pasakykite viską, ką galvojate apie judviejų santykius. Paminėkite, jog svarstote apie tai, kas laiko Jus kartu, ir kad kartais pamąstote apie gyvenimą atskirai, nes Jums tiesiog pabodo dabartinė situacija.

 

Papasakokit, kaip Jums sunku, nors ir norite dar kartu gyventi. Pripažinkite, kad dėl kai kurių dalykų Jūs klydote ar buvote kaltininkė (jeigu iš tiesų nors kartą taip buvo), tačiau priminkite, kad ir jis ne šventas angelas.

 

Vis tik neprisiimkite kaltės už dalykus, dėl kurių tikrai nesijaučiate kalta. Galbūt kartais ir jaučiatės kažko kaltininkė, nors iš tiesų taip nėra. Kita vertus, raskite slogiuose dalykuose ir teigiamų pusių, kad ir kaip sunku kartais tai būtų.

 

Taip pat paskatinkite vyrą kartu su Jumis apsvarstyti, kokie pasikeitimai pagerintų judviejų santykių kokybę. Ko trūksta Jūsų bendram gyvenimui, kad jis abiems būtų malonus. Abu išsakykite savo mintis, pasiūlymus.

 

Apsvarstykit visus galimus variantus. Kalbėkite aiškiai, kad suprastumėte vienas kitą, ir netingėkite paaiškinti kelis kartus, jeigu nepavyksta suprasti minčių iš pirmo karto.

 

Kita vertus, rašėte, kad “dabar toks periodas, kai matau tik blogą jame”. Nežinau ar čia kalbate apie depresyvų periodą, ar tiesiog apie periodą, kai iš šalies gaunamas malonus dėmesys neleidžia pamatyti gerų savo vyro pusių.

 

Jeigu rašėte apie pirmąjį variantą, galbūt reikėtų palaukti, kol praeis šis periodas? Kalbėti su vyru reikėtų jau dabar nieko nelaukus, o kad priimtumėte gerai apgalvotą sprendimą siūlyčiau luktelti šviesesnio periodo.

 

Sėkmės Jums.

 

Užduokite savo klausimą psichologui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: