VersloSavaite.lt   
2009 09 07, 17:01
Kultūros vertybių registrą papildė Zamkaus dvaras 

Image
Zamkaus dvaras
Praeitą savaitę vykusio Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdžio metu į Kultūros vertybių registrą buvo įrašytas Zamkaus dvaras, esantis Jurbarko rajone, Skirsnemunės seniūnijoje.

 

Naujai į kultūros vertybių registrą įtrauktas dvaras, dar vadinamas Vytėnų saleziečių vienuolynu, yra kompleksinis objektas, turintis architektūrinę ir istorinę vertę. Šiam objektui suteiktas vietinis reikšmingumo lygmuo.

reklama

 

Paveldo vertybės kompleksą sudaro du vienuolyno pastatai, koplyčia ir ūkinis pastatas. Zamkaus dvaras ribojasi su Panemunės pilimi (dar vadinama Gelgaudų, Vytėnų pilimi) ir susiformavimo, kaip šios pilies ūkinis kiemas.

 

XIX a. II–ojoje pusėje statytas Zamkaus dvaras nuo 1867 m. priklausė dvarininkui Puslovskiui. 1925 m. dvaras buvo nacionalizuotas ir varžytinėse parduotas kunigui, visuomenininkui, astronomui Antanui Petraičiui (1861–1933). 48 hektarų dvarui priklausė: gyvenamasis  namas, tvartas, kumetynas, daržinė, sodas.

 

1930 metų testamentu kunigas A. Petraitis įgytą turtą perdavė saleziečių kongregacijai. 1934 m. saleziečių vienuoliai atvykę į Lietuvą Zamkaus dvare įsteigė Vytėnų saleziečių vienuolyną. 1934–1938 m. dvaro teritorijoje pastatyti nauji pastatai, buvę – pritaikyti vienuolyno reikmėms. Ūkiniame pastate buvo įrengta koplyčia.

 

XIX a. II–ojoje pusėje statytas Zamkaus dvaras nuo 1867 m. priklausė dvarininkui Puslovskiui

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: