VersloSavaite.lt   
2009 06 12, 18:03
Psichologo konsultacija. Nesutarimai dėl nepageidaujamų svečių

Image
Edita Dijokaitė
„Su draugu gyvename užsienyje, mūsų vaikai mus aplanko tik per atostogas. Šį kartą su jais atvyks ir vyro dukterėčia, bet aš nenoriu, kad ji atvažiuotu. Kilo konfliktas. Patarkite, ką daryti“, – klausia Verslosavaite.lt skaitytoja. Atsako psichologė Edita Dijokaitė.


Klausimas. Nesame susituokę, kartu gyvename 7 metus. Iš ankstesnių santuokų abu turime po sūnų, šiuo metu gyvename užsieny, mūsų vaikai likę Lietuvoje pas močiutes, nes ne vienas nenori mokytis užsieny.

reklama

 

 

Pas mus atvažiuoja tik vasarą, per atostogas.Tai labai trumpas laikas kada galime būti visi kartu. Ir staiga mano draugas pareiškia, kad dar ir jo dukterečia atvažiuoja pas mus.

 

Nenoriu jokių pašalinių žmonių tuo labiau, kad ji niekad nebendravo su manim, visiškai jos nepažįstu. Nesitveriu pykčiu, kad taip laukiau, planavau kaip su savo vaikais praleisime atostogas,o dabar viskas apsivertė aukštyn kojom.

 

Tarp mūsų prasidėjo konfliktai, nesutarimai, nebedaug trūksta, kad išsiskirsim. Gal ir juokinga, bet aš jos nenoriu matyti mūsų namuose.

 

Tiesiog žinau, kad negalėsiu net apsimesti, kad ji pageidaujama. Gal tikrai geriau prieš jei atvažiuojant man išvažiuoti ir aišku jau grįžti neleis mano išdidumas. Net nežinau kaip paaiškinti savo sūnui visą tą nesąmonę. Patarkite.

 

Atsakymas. Būtų gerai žinoti Jūsų vaikų ir draugo dukterėčios amžių prieš ką nors patariant. Bet kuriuo atveju kyla retorinis klausimas: nejau vienos giminaitės apsilankymas gali iš tiesų viską apversti aukštyn kojomis? Ir kodėl Jūs taip nusistačiusi prieš jos atvykimą, kai sakėte, jog jos visai nepažįstate?

 

Ko gero kai sužinojote, kad bus kažkas, ko Jūs neplanavote, Jums natūraliai kilo stipri gynybinė reakcija. Suprantama, kad kartais netikėtumai išmuša iš vėžių. Tačiau kita vertus, planus juk visada galima pakoreguoti. Jeigu dukterėčia panašaus amžiaus kaip Jūsų ir draugo sūnūs, galbūt jiems trims bus dar smagiau leisti atostogas. Gal ir Jūs pati geriau pažinusi draugo dukterėčią nebebūsite tokia kategoriška jos atžvilgiu. Siūlyčiau pasiteirauti ir sūnų, kaip jie reaguotų į draugo dukterėčios atvykimą.

 

O savo meilę sūnui ir jo pasiilgimą galite jam parodyti nepriklausomai nuo pašalinių žmonių buvimo šalia. Tuo pačiu draugo dukterėčiai nebūtina rodyti švelnių jausmų, tiesiog užtenka elementaraus mandagumo, kad netvyrotų konfliktinė atmosfera (priešingu atveju, tai visiškai neprisidėtų prie malonaus atostogų meto).

 

Kalbant apie Jūsų santykius su draugu... Kartu jau esate nemažai laiko. Tuomet ar tikrai tik dėl dukterėčios atvykimo kyla tokie tarpusavio konfliktai? Gal tai tik tėra tik pretekstas per ilgą laiką susikaupusiam nepasitenkinimui išlieti? Siūlyčiau pamąstyti, apie savo jausmus draugui. Juolab, kai tik toks įvykis, kaip dukterėčios atvykimas, gali privesti prie išsiskyrimo.

 

Vis tik, jeigu tikrai mylite savo draugą, išsiaiškinkite, koks yra jo santykis su dukterėčia. Išgirskit jį. Jeigu jam ji yra svarbi, gal kaip nors pakentėtumėte kurį laiką vardan savo draugo gerovės. Žinoma, tokias Jūsų pastangas draugas taip pat  turėtų įvertinti. Pabandykite nebūti labai kategoriška ir kartu su draugu prieiti kompromisą. Gal sutartumėte, kad dukterėčia galėtų pabūti svečiuose tik kurį laiką.

 

Jei vis tik nenorite/negalite „perlipti per save“, ramiai argumentuokite draugui, kodėl nenorite, kad dukterėčia pas Jus atvyktų. Pasistenkite argumentus nusakyti kuo aiškiau, be jokių užuolankų, ar minčių, kad jis turėtų ir taip suprasti, be paaiškinimo. Jeigu draugui pavyks suprasti Jūsų nepasitenkinimo priežastis, gal būt jis taps sukalbamesnis ir galėsite kartu priimti atitinkamą sprendimą.

 

Sėkmės Jums ir gražių atostogų.

 

Užduokite savo klausimą psichologui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: