Aida Oržekauskaitė   
2007 03 05, 00:00
Bilas Geitsas – nuo hakerio iki milijardieriaus 

Image
Bilas Geitsas
Amerikietis Bilas Geitsas – vienas turtingiausių žmonių pasaulyje. Jo turtas įvertintas beveik 46,5 milijardo JAV dolerių. B.Geitsas yra „Microsoft“ korporacijos, vienos iš labiausiai pasaulyje pirmaujančių programinės įrangos kūrimo kompanijų, valdybos pirmininkas bei vyriausiasis programų kūrimo inžinierius.

Šiuo metu „Microsoft“ veikia 85 šalyse ir regionuose. Korporacijoje dirba 55 tūkstančiai žmonių.

 

Paveldėti talentai

 

B.Geitsas gimė 1955 m. spalio 28-ąją Sietlo mieste, JAV šiaurės vakaruose. Mažasis Bilas augo šeimoje, kurios nariai užėmė svarbias ir aukštas pareigas visuomenėje: jo prosenelis buvo valstybės įstatymų leidėjas ir meras, senelis – nacionalinio banko viceprezidentas, o tėvas – žinomas teisininkas. Jau vaikystėje aplinkiniai pastebėjo, kad Bilas iš savo protėvių paveldėjo ambicingumą, sumanumą, konkuravimo dvasią.

 

Besimokydamas pradinėje mokykloje, Bilas greitai pralenkė bendraamžius savo gabumais, o ypač matematikos ir kitų tiksliųjų mokslų srityje. Todėl tėvas nusprendė užregistruoti berniuką į privačią Leiksaido mokyklą, kuri garsėjo intensyviu akademiniu mokymu.

 

Pažintis su kompiuteriu

 

1968 m. pavasarį Leiksaido mokyklos vadovybė nusprendė mokinius supažindinti su kompiuterių pasauliu. Tačiau kompiuteriai vis dar buvo labai brangūs, todėl mokykla galėjo įsigyti tik primityvią elektroninio skaičiavimo mašiną. Tačiau ir ši mašina jaunuosius studentus sudomino ne mažiau nei tikras kompiuteris.

 

Trylikametis Bilas Geitsas, Polas Alenas ir dar keli moksleiviai (dauguma iš jų ir buvo pirmieji „Microsoft“ programuotojai) greitai tapo neatplėšiami nuo šio prietaiso. Jie galėdavo ištisas dienas sėdėti kompiuterių klasėje, rašyti programas, skaityti kompiuterinę literatūrą. Vaikinai neparuošdavo namų darbų, praleidinėdavo paskaitas ir greitai pateko mokyklos vadovybės nemalonėn.

 

1968 m. pabaigoje Leiksaido mokykla pasirašė sutartį su Kompiuterių centro korporacija ir ši mokyklai davė naują kompiuterį. Bilas ir jo draugai greitai pradėjo tyrinėti naujos mašinos veikimą. Neilgai truko, o jaunieji hakeriai sugebėjo pridaryti problemų.

 

Jie keletą kartų „nulaužė“ kompiuterio saugumo sistemą, sugebėjo pakeisti failus, kurie rodydavo jų naudojimosi kompiuteriu laiką. Jaunieji kompiuterių mėgėjai greitai buvo demaskuoti, o Kompiuterių centro korporacija uždraudė keletą savaičių naudotis kompiuteriu.

Pirmieji uždirbti pinigai

 

Norėdami savo kompiuterines žinias pritaikyti praktikoje, B.Geitsas, P.Alenas ir dar du studentai įkūrė Leiksaido programuotojų grupę. Kaip tik tuo metu Kompiuterių centro korporacijos verslas silpnėjo, nes kompiuterių saugumo sistema buvo nepatikima, padaugėjo įsilaužimų.

 

Todėl Korporacija nusprendė pasamdyti šiuos studentus, kad jie surastų kompiuterio programos klaidas ir parodytų kompiuterinės sistemos trūkumus.

 

1973 m. B.Geitsas įstojo į Harvardo universitetą studijuoti matematikos. Tačiau jo širdis nelinko prie studijų. Kai universitetas įkūrė kompiuterių centrą, Bilas vėl ištisas dienas praleisdavo kompiuterių klasėje. Nors vaikinai ir nestudijavo kartu, tačiau su Polu liko gerais draugais ir susitikę nuolat aptarinėjo ateities planus bei galimybę pradėti savo verslą.

 

„Microsoft” gimimas

 

Kartą P.Alenui į rankas pakliuvo žurnalas, kurio viršelyje buvo išspausdinta pirmojo mikrokompiuterio Altair 8080 nuotrauka. Alenas nusipirko šį žurnalą ir nuskuodė tiesiai pas savo draugą. Vaikinai iš karto suprato, kad tai – jų gyvenimo šansas. Jie suvokė, kad asmeniniai kompiuteriai greitai išpopuliarės ir kažkas turi jiems sukurti programinę įrangą.

 

Po kelių dienų Bilas jau skambino MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) kompanijai, kuri pagamino Altair 8080. Jis sumelavo, kad kartu su Alenu sukūrė programavimo kalbą BASIC, kuri tiktų Altair 8080 kompiuteriams. MITS kompanija labai susidomėjo šia programavimo kalba ir paprašė, kad vaikinai ją parodytų.

 

Jaunuoliai karštligiškai pradėjo kurti programavimo kalbą. Po 8 savaičių darbas buvo baigtas. B.Geitsas ir P.Alenas labai nervinosi prieš programos pristatymą, nes nežinojo ar programa tikrai veiks. Vaikinai iki to laiko nebuvo net matę Altair 8080, o visą darbą atliko su mokykliniu kompiuteriu.

 

Per pristatymą programa veikė puikiai ir MITS kompanija susitarė iš B. Geitso  ir P.Aleno nupirkti programavimo kalbos BASIC teises. Nepraėjo nei metai, o Bilas paliko Harvardo universitetą ir 1975 m. kartu su P.Alenu įkūrė „Microsoft”.

 

Vadovaudamiesi principu, kad kompiuteris greitai bus vertingas įrankis kiekvienuose namuose, jie pradėjo kurti programinę įrangą asmeniniams kompiuteriams.

 

Milijardieriaus įgeidžiai

 

1994-aisiais B.Geitsas vedė „Microsoft“ darbuotoją Melindą French. Su žmona jie susilaukė trijų vaikų. Laisvalaikiu B.Geitsas ryte ryja knygas, mėgsta žaisti golfą ir bridžą. 51 metų milijardierius dievina sportinius automobilius ir ne kartą buvo nubaustas už greičio viršijimą. Geitsai gyvena milžiniškame name Vašingtono valstijoje.

 

Šiame name įrengta privati biblioteka, požeminis garažas 30 automobilių, prieplauka keliems kateriams. Name visur naudojama moderni elektronikos sistema.

 

Svečiams įsegami mikrofonai, kurie skleidžia signalus ir gali automatiškai nustatyti svečiui tinkančią oro temperatūrą arba įjungti svečiui patinkančią muziką. Kasmet už šį namą B.Geitsas sumoka 1 mln. JAV dolerių mokesčių.

 

„Metų žmogaus“ titulas

 

Populiarus JAV žurnalas „Time“ B. Geitsą ir jo žmoną Melindą bei roko dainininką Bono iš grupės U2 paskelbė 2005-ųjų „Metų žmonėmis“. Šis titulas Geitsų šeimai atiteko už jų labdaringą veiklą. Bilas ir Melinda dar 2000-ųjų sausį įkūrė labdaros fondą.

 

Šis fondas remia mokslą, sveikatos sektorių, perka knygas bibliotekoms, padeda rizikos grupės šeimoms, remia įvairias mokslo tyrimų programas. Tai yra didžiausia pasaulyje labdaros organizacija.

 

Jos kapitalas – 29 milijardai JAV dolerių. 2005 metais daugiausiai lėšų (apie 258 milijonus JAV dolerių) fondas skyrė kovai su maliarija, AIDS trečiojo pasaulio šalyse bei stichijų nusiaubtiems kraštams.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama