Tautvydas Padgurskas   
2007 05 28, 01:20
Turtingiausio „čiukčiaus“ šaknys – Lietuvoje

Image
R. Abramovičius
Pastaruoju metu Lietuvos žiniasklaidoje dažnai minėtas garsiojo Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus vardas. Tokį susidomėjimą šia asmenybe sukėlė Tauragės valdžios viltis išvysti Londono „Chelsea“ futbolo klubo savininką ir Rusijos Čiukčių nacionalinės apygardos gubernatorių šio miesto šventėje.

 

 

 

Verslosavaite.lt kviečia išsamiau susipažinti su šio žmogaus sėkmės istorija ir pasakiško dydžio turtais.

 

Anksti neteko tėvų

 

1940 m. Tarybų Sąjungai okupavus Lietuvą, R. Abramovičiaus tėvai iš Tauragės buvo ištremti į Sibirą. Romanui būnant vienerių metų, nuo kraujo užkrėtimo mirė jo motina. Tėvas Arkadijus Abramovičiaus šį pasaulį paliko, kai Romanui buvo vos treji metai. Našlaitį užaugino Maskvoje gyvenę jo seneliai.

 

Prieš pradėdamas verslą, Romanas studijavo poroje institutų, tarnavo sovietinėje armijoje. Galiausiai neakivaizdiniu būdu baigė Maskvos teisės akademiją.

 

Savo verslą R. Abramovičius pradėjo Rusijoje prekiaudamas džinsais ir kukliame bute gamindamas plastikinius žaislus. Pirmuosius žingsnius rimtesniame versle jis žengė užsiimdamas asmens sargybinių paieška ir restauruotų padangų prekyba.

 

Lemtinga pažintis su B. Berezovskiu

 

Tremtinių iš Lietuvos vaikas buvo apsukrus – jis steigdavo bendroves ir taip pat greitai jas likviduodavo, kad gautų kuo didesnį pelną, mokėdamas kaip galima mažiau mokesčių.

 

1995 m. jau tapęs milijonieriumi R. Abramovičius vieno Rusijos pareigūno jachtoje susipažino su vienu didžiųjų oligarchų Borisu Berezovskiu. Draugystė su šiuo didžiulę įtaką Kremliuje turėjusiu asmeniu buvo lemtinga: R. Abramovičius buvo priimtas į milijardierių klubą.

 

Iš pradžių Romanas buvo antruoju asmeniu įmonėje ir dėl to tapo pagrindiniu B.Berezovskio partneriu privatizuojant naftos įmonę „Sibneft“. Tačiau vėliau ši bendrovė perėjo į R. Abramovičiaus rankas ir tapo pamatu jo būsimiems milijardams.

 

Už nuopelnus Čiukčių apygardai – ordinas

 

1999 m. R.Abramovičius buvo išrinktas į Rusijos Dūmą kaip Čiukčių nacionalinės apygardos atstovas. Jis pradėjo labdaros kampaniją, padėdamas Čiukčių apygardos gyventojams, ypač vaikams. 2000 m. gruodį buvo išrinktas Čiukčių apygardos gubernatoriumi vietoj iki tol vadovavusio Aleksandro Nazarovo.

 

Gavęs pareigas, R. Abramovičius investavo šimtus milijonų svarų į Čiukčių apygardą. Buvo sutvarkytos ligoninės, mokymosi įstaigos, viešbučiai, oro uostas ir atgaivinti atokiausi smulkūs miesteliai. Tačiau milijardierius neketino daugiau kandidatuoti į gubernatorius, teigdamas, kad jam tai esą per brangu ir reikalauja dažno šio regiono lankymo.

 

Vis tik Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui panaikinus įstatymą, kuriuo remiantis gubernatoriai renkami visuotiniu balsavimu, 2005 spalio 21 dieną R.Abramovičius buvo paskirtas gubernatoriumi antrai kadencijai.

 

Jis Rusijos prezidento teikimu buvo apdovanotas Garbės ordinu už „didelį indėlį į ekonomikos vystymą Čiukčių autonominėje srityje“.

 

Jachtos brangesnės už futbolo klubą

 

2003 m. birželį R. Abramovičius už 140 mln. svarų įsigijo Anglijos futbolo klubą „Chelsea“. Tai buvo didžiausia visų laikų kaina Anglijoje, už kurią buvo parduotas futbolo klubas. Perkant žaidėjus ir keičiant trenerius, į klubą buvo investuota dar per 100 mln. svarų, pakeistas klubo treneris. 2005 m. „Chelsea“ tapo Anglijos „Premier“ lygos čempionu.

 

Šio milijardieriaus turtų sąraše yra ir du lėktuvai „Boeing“, verti 156 milijonų JAV dolerių, tiek pat sraigtasparnių kurių kaina 65 mln. JAV dolerių, net dvi jachtos – 268 mln. JAV dolerių.

 

Įdomu, kad Londono „Chelsea“ futbolo klubas kainuoja mažiau negu dvi R.Abramovičiaus jachtos – 261 mln. JAV dolerių.

 

Milijardierius dar gali didžiuotis pilimi Prancūzijos Rivjeroje už 30 mln. JAV dolerių bei 123 milijonų dolerių vertės nekilnojamuoju turtu Londone ir dvaru Vakarų Sasekso grafystėje už 33,6 mln. JAV dolerių.

 

Sąrašą vainikuoja prestižinis viešbutis „Eden Rock“ Kanuose (Prancūzija), kurio vertė – 1 milijardas JAV dolerių.

 

Šiuo metu turtingiausio ruso turto vertė pagal Rusijos žurnalo „Finance“ ataskaitą (finansmag.ru) viršija 21 mlrd. dolerių (53,8 mlrd. litų). Turimo turto verte jam nenusileidžia tik Rusijos oligarchas Olegas Deripaska.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

 

reklama