Aistė Liudvinaitytė   
2008 10 06, 10:54
Kova su cigarete. Pergalė mano rankose!
Redakcijos dienoraščiai
Image
Verslosavaite.lt nuotr.
Lietuvoje sklandant gandams, kad atsirado knyga, kuri gali rūkaliams padėti mesti rūkyti, nusprendžiau pabandyti ir aš. Nekenčiau šio savo įpročio, bandžiau atsisakyti, bet vis palūždavau. Knyga padėjo laimėti kovą prieš nikotiną ir ganėtinai nustebino.

 

Kodėl lietuviai nenorėjo jos išleisti?

 

Knyga „Allen Carr – Lengvas būdas mesti rūkyti“ pirmą kartą buvo išleista 1985 metais anglų kalba, bet tik prieš beveik metus pasiekė mūsų rinką. Nežinia, kodėl ji tiek ilgai iki mūsų keliavo, kodėl nei viena leidykla nenorėjo versti šios knygos, nors ji buvo labai populiari daugelyje pasaulio šalių.

 

Džiaugiuosi, kad Lietuvoje atsirado žmogus, kuris įsteigė UAB „Lengvas būdas“, išvertė ir rinkai pristatė šį perliuką.

 

Išgirdus frazę: „Perskaityti šią knygą – tai viskas, ko reikia, kad nustotumėte rūkyti“ pradeda imti juokas, nes rūkantis žmogus negali patikėti, kad jam atsisakyti cigaretės padės kažkokia knyga ir, kad atsisakyti cigaretės gali būti lengva. Ir aš netikėjau, kad be kančių galių atsikratyti tos bjaurasties.

 

Nemažinti cigarečių kiekio?

 

Kai pirmą karta išgirdau apie šią knygą – numojau ranka ir nuėjau. Bet po kelių savaičių kaip gausybės rago pasipylė istorijos: „Mano dėdė metė rūkyti, kai perskaitė knygą, nors rūkė 30 metų”, „Vyras perskaitęs knygą jau nerūko du mėnesius” ir panašiai.

Iš pradžių juokiaus, bet kuo toliau, tuo labiau ji mane traukė ir... smalsumas nugalėjo. Nusipirkau knygą. Ji kainavo 33 litus. Atrodė nemažai, bet iš tiesų, aš jau po savaitės nerūkymo susigražinau šiuos pinigus.

 

Pasiėmus knygą ir pravertus pirmuosius jos puslapius apima baimė, kad nepavyks, kad ši knyga negali man padėti ir tikrai nepadės. Dar labiau iš kantrybės vedė frazė: „Skaitydami knygą jokiu būdu nemažinkite cigarečių kiekio“, – po šios frazės atrodo, kad ji tau niekaip nepadės. Kaip galima stengiantis mesti rūkyti nemažinti surūkomų cigarečių kiekio??? Bet... pasirodo, viskas įmanoma.

 

Cigaretės nieko neduoda

 

Skaitant knyga mane vis labiau nervino, nes joje – TIESA, kurią aš puikiai suvokiau, bet nenorėjau tuo patikėti ar tiesiog negalvodavau apie tai.

 

Šioje knygoje rašoma elementari tiesa, kurią tereikia pripažinti. Reikia pripažinti, kad esi priklausomas nuo nikotino, kad rūkymas nėra įprotis ir, kad jis nieko tau nesuteikia: jis nesumažina nuobodulio, streso, nesuteikia džiaugsmo. Jos nieko nedaro, išskyrus tai, kad nuodija organizmą ir padaro tave narkomanu.

 

Šią knygą skaityti iš tikrųjų yra sunku. Dažnas jos nebaigia skaityti, nes bijo, kad jam nepavyks, kiti nusprendžia, kad nori toliau rūkyti. Aš žengiau tolyn, nors ji mane ir gąsdino.

 

Man, kaip ir daugeliui rūkalių, mintis apie cigaretės atsisakymą sukeldavo nemalonius jausmus. Skaitydama knygą savęs klausiau: „Ką aš darysiu ryte, juk esu įpratus su kavos puodeliu ir cigarete išeiti į balkoną ir pasitikti saulę? Kaip aš užmigsiu neparūkius vakarais? Kaip aš rašysiu straipsnius nedarydama rūkymo pertraukėlių?“.

 

Pasirodo, nėra taip sunku, kaip atrodė. Rytai tokie pat gražūs, rytinė kava tapo dar skanesnė, vakare neturiu jokių problemų užmiegant ir man, svarbiausia, jų visiškai netrūksta. Jau du mėnesiai kai aš neberūkau ir nejaučiu jokių kančių, man nesvarbu, kad šalia stovintis rūko, nedrebu iš noro užsirūkyti cigaretę.

 

Už borto ramiau

 

Jei rūkote ir norite mesti, gali būti, kad ir jums bus, bet aš jums siūlyčiau žengti vieną žingsnį pirmyn, link geresnio, sveikesnio ir gražesnio gyvenimo.

 

Dažnai mes atidėliojame ir sakome: „Mesiu rytoj“. Nereikia savęs apgaudinėti. Rytoj jūs nemesite. Aš sau taip žadėjau penkerius metus. Sakydavau nuo pirmadienio, nuo mėnesio pirmos dienos, nuo naujų metų ir panašiai.

 

Taip, aš atsisakydavau cigaretės, bet tos pačios dienos vakare, ar po svaitės prasidėdavo viskas iš naujo. Tai buvo kaip koks užburtas ratas. Malonu, kad aš jau nebe tame rate, aš už borto.

 

Pavojingiausias, bet nedraudžiamas narkotikas

 

Atrodo, kad šioje knygoje turėtų būti rašoma apie pavojus sveikatai, ligas, rūkymo vulgarumą, bjaurumą ir apie rūkalių kvailumą, silpnavališkumą, bet šioje knygoje to nėra.

 

Gal dėl to, kad pats autorius daug metų rūkė ir žino, kad šios kalbos pro vieną ausį įeina, o pro kitą išeina? Jis suprato, kad tokios kalbos dažniausiai nepadeda žmonėms mesti rūkyti.

 

Viena mintis knygoje, kuri privertė susimąstyti – mes esame tokie pat priklausomi nuo cigarečių kaip narkomanai nuo narkotikų. Narkotikus draudžia įstatymais, o cigarečių pilna visur.

 

Kodėl? Juk tai yra dar pavojingesnis narkotikai nei heroinas. Taip, heroinas yra stipresnis, bet nikotinas legalus, o tai ir blogiausia! Nuo jo miršta daugiau žmonių nei nuo bet kokio kito narkotiko. Bjauru... O dauguma rūkančių sako, kad čia nieko blogo. Aš irgi taip sakiau.

 

Jei nesi priklausomas, tau ir nereikia

 

Dauguma rūkalių gailisi, jog kažkada patys pradėjo rūkyti. Nieko stebėtino – iki tol, kol įkliūva į rūkymo spąstus, niekam nereikia cigarečių, kad būtų galima mėgautis maistu ar kovoti su stresu.

 

Nemaža dalis rūkančiųjų įtikinėja save, kad jie nėra priklausomi nuo „dūmo“. „Aš rūkau, nes noriu, jei nenorėčiau – tuoj pat mesčiau“, - dažnai sako sau rūkaliai. Tačiau ar nerūkančiam žmogui reikia cigaretės, kad jis nusiramintų streso metu?

 

Jei nesi priklausomas nuo cigarečių, tau jų paprasčiausiai nereikia.

 

Lietuvoje niekas nesusidomėjo

 

Buvo įdomu pakalbinti žmogų, kuris pasiryžo išleisti šią knygą lietuvių kalbą. UAB „Lengvas būdas“ vadovas Julius Mikalajūnas teigė, kad jis nusprendė išversti Alleno Carro knygą „Lengvas būdas mesti rūkyti“, nes buvo keista, kad kitos leidyklos ignoruoja prieš daugiau nei 20 metų parašytą pasaulinį bestselerį.

 

„Labai stebino ir tai, kad nei viena Lietuvoje esanti visuomenės informavimo įstaiga nesusidomėjo tokia veiksminga metodika, patikrinta visame pasaulyje“, - teigė J. Mikalajūnas.

 

Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, ši knyga greitai išpopuliarėjo. Per 11 mėnesių jau parduota beveik 7 tūkstančiai knygų.

 

Knygynuose jau galima rasti ir kitą Alleno Carro knygą „Lengvas būdas suvaldyti alkoholį“.

 

Pasak J. Mikalajūno, ši knyga taip pat sulaukė didesnio susidomėjimo nei buvo tikėtasi.

 

„Galbūt daugelį sudomino neįprastas autoriaus požiūris ir į šį populiarų mūsų kultūros palydovą. Be to, juk 2008-uosius Seimas paskelbė blaivybės, o Vyriausybė – skaitymo metais. Tikėkimės, kad ši skambi deklaracija taip pat turėjo įtakos“, - mąstė J. Mikalajūnas.

 

Iš knygų pardavimų gaunamos pajamos skiriamos įmonės išlaikymui ir kitų šio metodo knygų leidybai lietuvių kalba.

Artimiausiu metu rinkoje pasirodys ir „Lengvas būdas sulieknėti“.

 

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: