2008 08 27, 11:58
Konsultacija. Investuoti į žaliavų rinką dar anksti

Image
Marius Buivydas
„Noriu investuoti į žaliavas, į jomis prekiaujančių bendrovių akcijas. Ar šiuo metu verta investuoti, ar geriau palaukti tinkamesnio momento?“ – klausia Verslosavaite.lt skaitytojas, atsako FMĮ „Finhill“ analizės ir vertinimo departamento direktorius Marius Buivydas.

Dažniausiai verslo ciklai atrodo taip, kad į antrąją recesijos pusę žaliavų kainos ima kristi tuo būdu atgaivindamos pasaulinį ūkį. Kad, tiksliai žinoti, ką darys žaliavų kainos, gerai būtų žinoti atsakymą, kiek laiko tęsis recesija ir ar jau mes pasiekėme žaliavų kainų kritimo stadiją.

reklama

 

Paskutiniai naftos kainos pokyčiai lyg ir rodo, kad mes pasiekėme šią ciklo fazę ir energijos kainos turėtų pradėti mažėti lygiai kaip anksčiau sumažėjo pramoninių metalų kainos. Todėl, mūsų nuomone, investuoti į žaliavų rinkas gali būti dar kiek ankstoka.

 

Dabartinė ūkio ciklo dalis JAV susijusi su likvidumo didėjimu ir todėl tikėtina, kad visų pirma turėtų atsigauti finansinės įmonės, kaip kad pavyzdžiui JAV komerciniai bankai. Euro zonoje, deja, per daug likvidumo nematyti, todėl Europos bankų akcijos nėra jau toks geras pasirinkimas.

 

Jeigu vis tik skaitytojas linksta į žaliavas, tai jam verta rinktis įmones, kurios susiję ne su jų žaliavų  gavyba, bet išimtinai tik su žaliavų perdirbimu. Jų maržos dažnai būna priklausomos nuo perdirbamų kiekių, o krintančios žaliavų kainos gali padidinti perkamus kiekius ir perdirbėjų pelnus.

 

Šis mūsų apibendrintas patarimas jokiu būdu nėra rekomendacija skaitytojui investuoti į vienus ar kitus vertybinius popierius. Jam vertėtų susisiekti su finansų profesionalu, kuris įvertintų jo turimą portfelį, polinkį rizikai ir grąžos poreikį ir pasiūlytų tinkamiausią sprendimą.

 

www.finhill.lt

 

Užduokite klausimą konsultantui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: