2008 08 06, 12:38
Vilius Kolelis. Mokesčių reformos: ar turėsime naudos?
Image
Verslosavaite.lt nuotr.
Blogėjant ekonominei situacijai, pasigirsta vis daugiau ekonomikos ekspertų nuomonių ir rekomendacijų, kaip galima būtų sušvelninti tą „nusileidimą“.

 

Naikinti lengvatas

 

Nuomonių esama įvairių, tačiau dėl vienos priemonės sutinka beveik visi specialistai – tai mokesčių lengvatų mažinimas. Esą jų buvimas mažina biudžeto pajamų surinkimą, o be to, iškreipia laisvos rinkos santykius.

reklama

 

Galbūt atsižvelgdama būtent į šiuos argumentus, Finansų ministerija (FM) pateikė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimų projektą. Juo siūloma pajamų mokesčio lengvatą būsto paskolų palūkanoms keisti paskata paskoloms, skirtoms daugiabučių namų modernizavimui, taip pat siūloma tobulinti turto pardavimo pajamų apmokestinimo tvarką.

 

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų sveikintina iniciatyva – į biudžetą bus surenkama daugiau pajamų, kurios ilgą laiką buvo prarandamos dėl minėtos lengvatos taikymo, sumažės motyvų spekuliaciniams sandoriams nekilnojamuoju turtu, kuriuos skatino minėtoji lengvata, be to, suaktyvės daugiabučių gyvenamųjų namų modernizavimo procesas, kuris leis mažinti sąnaudas, skiriamas jų apšildymui.

 

Šalutinis poveikis

 

Teigiamų FM siūlomų pakeitimų pusių ko gero galima būtų rasti ir daugiau. Ir reikėtų palinkėti, kad visi šie teigiami aspektai realizuotųsi. Visgi, norėtųsi atkreipti skaitytojo dėmesį ir į galimus šalutinius tokių pakeitimų poveikius.

 

Visų pirma, dėl pakeitimų poveikio sandoriams su nekilnojamuoju turtu (NT). Kadangi NT rinka yra gana inertiška ir jautri lūkesčiams bei psichologiniams veiksniams, tikėtina, kad spekuliaciniai motyvai iki naujų GPM įstatymo pataisų įsigaliojimo, gali dar labiau suaktyvėti, t.y. gyventojai, nenorėdami prarasti galimybės pasinaudoti lengvata būsto paskolų palūkanoms, suskubs įsigyti būstą dar prieš įsigaliojant minėtiems pakeitimams.

 

Jiems įsigaliojus, aktyvumas gyvenamojo būsto rinkoje turėtų gana ženkliai sumažėti.

 

Vadinasi, šis NT rinkos segmentas patirs stiprius svyravimus, kurie iškreips normalų rinkos funkcionavimą.

 

Ar paskatos paskoloms, skirtoms daugiabučių namų modernizavimui, nusvers arba bent jau sumažins tokius svyravimus, kol kas lieka neaišku, nes sprendimą įsigyti būstą lemia išimtinai ekonominiai gyventojo motyvai, tuo tarpu sprendimas modernizuoti būstą priimamas kolektyviai, todėl gali užtrukti ir būti įtakojamas ne vien tik ekonominių (pvz., naudos-išlaidų analizė), bet ir kitų veiksnių (pvz., kurį daugiabutį renovuoti pirmiau, o kurį – vėliau?).

 

Poveikis gali būti neigiamas

 

Kitas aktualus klausimas, ar pajamų padidėjimas dėl lengvatos būsto paskolų palūkanoms panaikinimo bus didesnis nei papildomos išlaidos skatinti paskolas, skirtas daugiabučių namų modernizavimui. Jeigu taip neatsitiks, poveikis biudžetui bus neigiamas ir FM siekis mažinti valstybės biudžeto išlaidas taip ir liks neįgyvendintas.

 

Ir trečias klausimas, kodėl pirmiausia nutarta imtis GPM lengvatų mažinimo (tiksliau vienos lengvatos keitimo kita), o ne kitų mokesčių, pvz., pridėtinės vertės mokesčio (toliau – „PVM“). Kadangi Lietuvoje darbo jėgos apmokestinimas yra santykinai didesnis negu kapitalo, galbūt pirmiausia reikėjo atsižvelgti į šiuos netolygumus ir naikinti (mažinti) lengvatas, susijusias su verslo, o ne gyventojų apmokestinimu?

 

Arba bent jau imtis naikinti mokesių lengvatas gyventojams ir verslui lygiagrečiai.

 

Ypač turint omenyje, kad PVM yra stambiausias pajamų šaltinis į valstybės biudžetą, taigi, ir jo lengvatų panaikinimas (mažinimas) teoriškai turėtų duoti didesnį teigiamą poveikį pajamų surinkimui / išlaidų mažinimui negu kitų mokesčių.

 

Taigi, apibendrinant galima pasidžiaugti, kad FM imasi iniciatyvos kovoti su ekonomikos sulėtėjimu. Tačiau neapibrėžtumas, kiek šios iniciatyvos yra ekonomiškai pagrįstos ir kokį realų poveikį šalies ekonominei situacijai jos turės, išlieka.  

 

www.finhill.lt

 

Užduokite klausimą konsultantui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it .

 

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: