2008 07 23, 09:38
Konsultacija. Ar verta jungtis ekonominio sulėtėjimo laikotarpiu?
Image
Verslosavaite.lt nuotr.
„Ar verta šiuo, ekonomikos sulėtėjimo, laikotarpiu vykdyti įmonių susijungimą“, - klausia Verslosavaite.lt skaitytojas. Atsako UAB FMĮ „Finhill“ finansų analitikas Vilius Kolelis.

 

Lietuva – priklausoma nuo pasaulinių rinkų

 

Praėjusių metų vasarą JAV kilusi krizė rizikingų būsto paskolų rinkoje, (sub-prime market) palietusi viso pasaulio ekonomiką, neišvengiamai pasiekė ir Lietuvą.

reklama

 

Šiandieninis ekonomikos globalizacijos lygis sudaro puikias sąlygas tokiems „virusams“ plisti. Faktas, jog mūsų šalies rinka yra maža, atvira (2007 m. eksportas sudarė apie 45%, o importas – apie 60% Lietuvoje sukurto BVP). Tai, jog įsivežame beveik visus reikalingus energetinius išteklius ir dalį maisto produktų, kurių kainos nepaliaujamai kyla, rodo stiprią mūsų priklausomybę nuo padėties pasaulinėse rinkose.

 

Nors egzistuoja tam tikri veiksniai (tokie kaip, pagal regionus diversifikuota eksporto struktūra, maža šalyje veikiančių bankų priklausomybė nuo su rizikingomis būsto paskolomis susijusių užsienio bankų), kurie gali sumažinti „kietojo nusileidimo“ scenarijaus tikimybę, panašu, kad jeigu ne krizės, tai bent tam tikro ekonominio sulėtėjimo neišvengsime.

 

Tą įrodo ir paskutiniu metu gaunama, nerimą kelianti statistinė informacija apie dviženklius infliacijos tempus ir sparčiai augantį einamosios sąskaitos deficitą.

 

Pastangas sutelkia į išgyvenimą

 

Esamos ekonominės problemos neišvengiamai turėtų atsiliepti ir įmonių įsigijimų bei susijungimų veiklai Lietuvoje. Pablogėjus įmonių finansinei padėčiai, sumažėjus finansų rinkų likvidumui, galimybės įsigyti/prisijungti kitą įmonę arba susijungti su ja bus vertinamos gerokai atsargiau.  Vargu, ar šiemet ir sekančius keletą metų tokių sandorių skaičius ir vertė sieks rekordinius 2007 m. rezultatus.

 

Svarstant apie neigiamus ekonominės krizės veiksnius, iškyla klausimas: ar apskritai verta vykdyti susijungimo ir įsigijimo sandorius dabartiniu ekonominio sulėtėjimo laikotarpiu? O gal verta palaukti geresnių laikų? Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą nėra.

 

Ekonominio nuosmukio periodu daugelis įmonių savo pastangas daugiausia sutelkia į išgyvenimą, o ne į plėtrą, todėl verslo aktyvumas pastebimai sumažėja. Be to, jį reikšmingai mažina išaugę skolinimosi kaštai bei sumažėjęs finansų rinkų likvidumas.

 

Įsigijimų ir susijungimų sritis galimybių suteikia visada, nepriklausomai nuo ekonominio ciklo. Išskirsiu keletą, mano nuomone, svarbiausių priežasčių, kodėl verta vykdyti įsigijimų ir susijungimų  sandorius, sulėtėjus ekonominio augimo tempams.

 

Nauda tiek perkančiam, tiek parduodančiam

 

Visų pirma, naudingų alternatyvų gauna abi sandorio šalys: tiek norinti įsigyti verslą, tiek norinti jį parduoti. Žvelgiant iš pirkėjo pozicijų, ekonominio sulėtėjimo periodu įmonės pradedamos vertinti daug konservatyviau negu aktyvaus augimo laikotarpiu. Tai neišvengiamai veda prie mažesnio tokių įmonių įvertinimo, svarstant jų įsigijimo arba prijungimo alternatyvas.

 

Todėl ekonominio sulėtėjimo laikotarpiu norimą įsigyti įmonę galima nupirkti su didele nuolaida. Paradoksalu, bet tai, kas buvo neįmanoma augimo laikotarpiu, tampa visai įmanomu dalyku esant nuosmukiui. Be to, kita sandorio šalis, pardavusi įmonę (verslą), mainais gauna lėšų, kurių turėjimas ekonominio nuosmukio ir finansų rinkų likvidumo sumažėjimo laikotarpiu tampa svariu jos pranašumu rinkoje. 

 

Antra svarbi priežastis yra sąnaudų mažinimas. Dėl įsigijimų ir susijungimų sandorių vykdoma vertikali arba horizontali įmonių integracija leidžia pasiekti masto ekonomijos efektą, pasinaudoti platesniu paskirstymo kanalu, labiau diversifikuota klientų baze arba tiesiog didesne rinkos galia derybose su kitais rinkos dalyviais.

 

Visi šie veiksniai leidžia sumažinti augančių sąnaudų poveikį įmonių veiklos rezultatams. Būtent sparčiai augantys kaštai yra vienas iš svarbiausių veiksnių, dabartiniu metu bloginančių įmonių finansinę padėtį ir jų ateities perspektyvas. Įmonių įsigijimų ir susijungimų sandoriai suteikia galimybę jeigu ne visiškai panaikinti, tai bent jau sumažinti didėjančių sąnaudų poveikį įmonės veiklos rezultatams ir įgyti svarų konkurencinį pranašumą rinkoje.

 

Lengviau gauti finansavimą

 

Trečioji priežastis, verčianti svarstyti kitos įmonės prisijungimo ar susijungimo su ja alternatyvą, yra finansavimo pritraukimo galimybių išplėtimas. Įprasta, kad ekonominio sulėtėjimo laikotarpiu tampa sudėtingiau pritraukti finansavimą dėl sumažėjusio likvidžių lėšų kiekio rinkoje bei griežtesnių bankų reikalavimų.

 

Prijungus kitą įmonę, ypač turinčią mažai įsiskolinimų, galimybės pritraukti verslo plėtrai reikalingą finansavimą tampa didesnės, be to, padidėja galimybė gauti finansavimą palankesnėmis sąlygomis.

 

Ketvirta, sėkmingai įvykdytas įsigijimo arba susijungimo sandoris leidžia išplėsti įmonės veiklos mastus, perimti naujas technologijas, know-how, kompetetingą darbuotojų komandą ir jų patirtį. Visa tai leidžia sukurti pakankamą potencialą tolesnei verslo plėtrai ir suteikia galimybes tinkamai pasiruošti artėjančiam ekonomikos pakilimo laikotarpiui.

 

Reikia aiškios strategijos

 

Įvykdyto sandorio kaštus, kurie dėl ekonominio nuosmukio yra sąlyginai mažesni negu būtų buvę ekonominio pakilimo laikotarpiu, visiškai kompensuos augimo laikotarpiu generuojamas didesnis pajamų srautas ir uždirbamas pelnas. 

 

Argumentų, kodėl verta vykdyti įmonių įsigijimų ir susijungimų sandorius, galima surasti gerokai daugiau. Galimybių egzistuoja visą laiką, nepriklausomai nuo to, kokiame taške yra ekonomikos  ciklas. Svarbu pažymėti, kad bet koks verslo plėtros sprendimas priklauso nuo verslo strategijos, iškeltų tikslų ir verslo pasirengimo plėtrai.

 

Tik aiški ir nuosekliai įgyvendinama verslo strategija, tinkamai suformuoti tikslai bei detalus numatomų įgyvendinti alternatyvų įvertinimas, gali užtikrinti sandorio sėkmę ir leisti pasinaudoti susiklosčiusia situacija rinkoje.  

 

www.finhill.lt

 

Užduokite klausimą konsultantui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it .

 

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: