VersloSavaite.lt   
2022 10 07, 17:09
Ką daryti su lietaus nutekėjimo sistemų surinktu vandeniu?

Lietaus latakai
Lietaus latakai
Tinkamas lietaus vandens nutekėjimas nuo stogo latakais svarbus ne tik dėl to, kad ant stogo susikaupęs vanduo gali būti didelė namo ir jo gyventojų problema, užliejanti pastato patalpas bei sugadinanti turtą.

 

Latakų sistema – tai instaliacija, kuri, be to, kad turi būti sandari, taip pat turėtų efektyviai surinkti lietaus vandenį ir nukreipti jį žemyn nuo stogo bei tolyn nuo pastato pamatų. Tinkamai veikianti latakų sistema apsaugo jūsų namą ir visą turtą jame nuo potvynių ar kitų grėsmių, susijusių su didesniais vandens kiekiais. Dėl šalia namo atsiradusio vandens telkinio - balos - gali kauptis ,,purvo vonios“.

 

Kita vertus, dėl ilgai išsilaikiusio purvo ir drėgmės pastato pamatai gali sudrėkti, o tai savo ruožtu gali sukelti įtrūkimus ir kitus dekonstrukcinius veiksmus. Dėl drėgno grunto ir didelio vandens kiekio taip pat gali išsiplauti namo pamatai ir netolygiai nusėsti pastatas, todėl lietaus nutekėjimo sistemos yra gerai pastato būklei gyvybiškai svarbios. Lietaus latakai turėtų būti įrengti ant kiekvieno namo Lietuvoje, turint omenyje, kokie lietingi mūsų orai.

 

Tačiau turėtume prisiminti, kad gyvename visuomenėje (nebent jūsų namas yra vienkiemyje) ir tai, kaip tvarkome savo privačią erdvę, gali turėti įtakos ir kaimyniniams žemės sklypams. Todėl turime užtikrinti, kad lietaus nutekėjimo sistemos bus tinkamai įrengtos ir neužlies gretimų kaimynų sklypų. Lietaus vanduo negali laisvai tekėti, užtvindydamas kaimynus, suformuodamas upelius ant šaligatvio ar gatvės. Tačiau lietaus vandenį galime naudoti savo tikslams. Bet pirmiausia turėtumėte pasirūpinti lietaus nutekėjimo sistema: įsigykite iš www.borga.lt, o tik vėliau pasirinkti būdą, kur keliaus ant stogo surinktas lietaus vanduo.

 

Lietaus kanalizacija – pasiteisinę sprendimai

 

Vienas populiariausių sprendimų, ypač urbanizuotose vietose, yra lietvamzdžių sistemos prijungimas prie lietaus nuotekų sistemos.

 

Lietaus vandens nuvedimo į nuotekų sistemą schema sukurta taip, kad pirmiausia vanduo nuo stogo per latakus nuleidžiamas lietvamzdžiais žemyn. Vėliau vanduo lietvamzdžiais tiekiamas į rezervuarus, kurie paprastai būna po žeme, ir šie, savo ruožtu, nuveda į nuotekų vamzdžius. Kanalizacijos vamzdžiai savo ruožtu nuveda vandenį į lietaus vandens šulinį, kuriame įrengtas filtras. Schema atrodo ganėtinai aiški ir paprasta.

 

Lietaus vandens nutekėjimas į žemę

 

Tačiau jei neturite prisijungimo prie komunalinių nuotekų sistemos arba tiesiog nenorime prie jos prisijungti, turime jums ir kitų sprendimų. Vienas iš jų – lietaus vandens nuleidimas į žemę. Tačiau norėdami tai padaryti tinkamai (pvz., kad pamatai nebūtų aplieti), turime užtikrinti, kad lietaus vanduo tolygiai įsigertų į žemę.

 

Tokio drenažo schemoje numatyta įrengti specialias dėžes. Čia reikia pažymėti, kad dėžių skaičius priklausys nuo tokių veiksnių kaip:

  • ·         grunto tipas,
  • ·         numatomas vandens kiekis,
  • ·         stogo paviršius.

 

Šios dėžės yra specialios talpyklos, kurios paskirsto lietaus vandenį ir leidžia jam įsigerti į žemę. Tačiau šis sprendimas turi trūkumų ir ne visada galime jį taikyti. Lietaus vandens nutekėjimas į žemę nebus įmanomas, kai:

 

  • ·         sklypas yra labai didelio nuolydžio,
  • ·         kai reljefas yra nepakankamai sugeriantis drėgmę,
  • ·         kai gruntas yra asfaltuotas, pavyzdžiui, betoninis plotas užima per daug sklypo.

Vandens nuleidimas nuo stogo į vandens rezervuarą

 

Tačiau verta lietaus vandenį panaudoti savo reikmėms, o tuo pačiu ir šiek tiek sutaupyti. Kad lietaus vandenį galėtume panaudoti savo reikmėms, reikėtų įrengti specialų rezervuarą, skirtą laikyti nuo stogo surinktą vandenį. Tokioje talpykloje surinktas vanduo gali būti naudojamas ūkio darbams, pavyzdžiui, laistyti augalus sode arba valyti sodo įrankius ir baldus.

 

Užs. nr. 20221007-01