VersloSavaite.lt   
2022 09 14, 10:38
Seimui pateikti viešuosius pirkimus lengvinantys įstatymų pakeitimai

Image
Foto
Seimas priėmė svarstyti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtus viešuosius pirkimus reguliuojančių įstatymų pakeitimus, kuriais siekiama daugiau lankstumo, aiškumo ir pasirinkimo galimybių bei mažesnės administracinės naštos.

 

„Tikimės, kad Seimas pritars siūlomiems projektams, kurių pagrindas – didesnis pasitikėjimas pirkimo dalyviais ir lengvesnis viešųjų pirkimų vykdymas, o reguliavimo pokyčiai leis pirkimo vykdytojams daugiau dėmesio skirti galutiniam pirkimo rezultatui, kuris dažnai pasimeta susikoncentravus į perteklines procedūras“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

reklama

 

Teikiamais įstatymų pakeitimais siekiama vengti situacijų, kai dėl formalių klaidų atmetami ekonomiškiausi pasiūlymai, todėl siūloma leisti tiekėjams taisyti pastebėtus pasiūlymų trūkumus, išskyrus duomenis, kurie daro įtaką pasiūlymų eilei.

 

Supaprastinto pirkimo dokumentuose pastebėjus netikslumų, siūloma leisti keisti ir pirkimo sąlygas – pratęsti pasiūlymų pateikimo terminą, kad visi pirkime norintys dalyvauti tiekėjai galėtų susipažinti su pasiūlymui parengti reikalinga informacija. Jeigu pirkimo dokumentuose bus padaryta esminių klaidų, perkančioji organizacija pirkimą galėtų nutraukti.

 

Siūlomais pakeitimais norima suteikti daugiau pasirinkimo ir kartu atsakomybės formuojant pirkimo strategiją. Pavyzdžiui, nebeliktų absoliučios prievolės skaidyti pirkimą į dalis, tačiau būtų reikalaujama priimti sprendimą atsižvelgiant į smulkiojo ir vidutinio verslo galimybes. Keičiant sutartis reikės laikytis nustatytų sąlygų, tačiau nebeliktų ribojimo bendrai sutarties keitimo vertei. Atliekant supaprastintas skelbiamas derybas bus galima praleisti paraiškų teikimo etapą ir pirkimą atlikti greičiau.

 

Taip pat siūloma atsisakyti perteklinių reikalavimų, t. y. nustatyti galimybę reikalauti, kad dokumentus, patvirtinančius atitiktį nacionalinio saugumo reikalavimams, pateiktų tik būsimas laimėtojas. Tad dažnu atveju nebereikėtų visiems pirkime dalyvaujantiems tiekėjams pateikti dokumentų ir jų visų tikrinti.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: