VersloSavaite.lt   
2021 09 22, 11:23
Investuotojų akys – į mažiausios kvadratūros NT

Image
Loftas
Rinkos analitikai kalba apie aukso amžių sostinės NT rinkoje. Tiesa, išaugusios būsto kainos užduoda daug klausimų ne tik svajojantiems apie pirmąjį būstą, bet ir investuotojams.

 

Jei anksčiau Vilniuje įsigytas ir išnuomotas butas investuotojui vidutiniškai nešdavo 6-7 proc. metinę grąžą, tai šiandien – būsto kainoms augant greičiau už nuomos kainas – tokios grąžos gali tikėtis tik patys sumaniausi investuotojai. Jų akys šiandien krypsta į mikro būstus bei patalpas.

 

Kuo mažesnis butas, tuo labiau apsimoka nuomoti      

 

Pandeminiame kontekste daug kalbėta apie išaugusį gyventojų poreikį erdvesniam būstui. Tačiau šio segmento kainoms sparčiai augant, jo patrauklumas investuotojams mažėja. Pavyzdžiui, įsigijus trijų kambarių butą Naujamiestyje arba Antakalnyje už 250 tūkst. eurų, jo nepavyks išnuomoti už 1450 eurų per mėnesį. O būtent tokios nuomos kainos pareikalautų 7 proc. metinės grąžos lūkestis.

reklama

 

„Patyrę NT investuotojai nelinkę šia investavimo taisykle plačiai dalintis, tačiau dauguma jų gerai žino dėsnį, jog grąža iš NT paprastai yra atvirkščiai proporcinga NT kvadratūrai”,- teigia NT projektų vadovė Ilma Stasiulytė: „Paskutiniu metu šio dėsnio įtaka yra dar labiau išaugusi – sostinės centro apylinkėse antrinėje rinkoje dar iš šiandien įmanoma atrasti 20-30 kvadratinių metrų dydžio būstą, įsigyti jį už 50-55 tūkst. eurų ir iš nuomos gauti saugią, nors ir neįspūdingą, 7 proc. grąžą”.

 

Tačiau, anot ekspertės, tokių galimybių vis mažėja, o prestižiniuose rajonuose naujus NT projektus plėtojančių vystytojų apetitas taip pat nuolat auga. Pavyzdžiui, tarp investuotojų populiariame Naujamiestyje naujuose projektuose 25 kv. m butai su daline apdaila šiandien pardavinėjami jau net po 75 tūkst. eurų. Investuotojų lūkesčius patenkinančios grąžos tokia įsigijimo kaina jau nebežada. Būtent dėl šios priežasties naujų galimybių ieškoma alternatyviose ir dar tik populiarėjančiose Vilniaus erdvėse.

 

Sudomino jaunąją investuotojų kartą

 

Vienas iš naujausių pavyzdžių – nemažo susidomėjimo sulaukęs kompaktiškų butų ir biurų projektas Vilniaus Panerių mikrorajone „Mini loftai“. „Istoriškai tai yra turbūt pirmasis NT projektas, kuriame daugiau nei 80 proc. pirkimo sandorių sudarė smulkieji investuotojai, kartais iškart rezervuojantys net ir po 5-7 patalpas”,- teigia I. Stasiulytė: „Jie čia atrado retą ir, atrodytų, seniai iš Vilniaus rinkos pradingusią galimybę iš NT uždirbti dviženklę procentinę metinę grąžą, todėl dar tebevykstant statyboms daugiau nei pusė patalpų jau rezervuota”.

 

Anot specialistės, „Mini loftai“, kurių statybos darbų pabaiga numatoma gruodžio mėnesį, ypač patraukė jaunosios investuotojų kartos dėmesį. Į projektą, kuriame dar neparduotų būstų ir biurų su daline apdaila kainos prasideda nuo 17 tūkst. eurų, savo pirmąsias NT investicijas daugiausiai nukreipė 25-35 metų amžiaus investuotojai, kuriems pirkiniai prestižiniuose rajonuose pasirodė arba neracionalūs atsiperkamumo prasme, arba sunkiau įkandami finansiškai.

 

Rekonstruotame vokiško Bauhaus architektūrinio stiliaus pastate mini loftą įsigyti bei pilnai įrengti galima ir už maždaug 30 tūkst. eurų. „Tai reiškia, jog 250 eurų nuomos kaina investuotojui leistų fiksuoti 10 proc. metinę grąžą”,- teigia projekto vadovė: „Įvertinant įsibėgėjančią infliaciją ir Paneriuose įsikūrusiuose gamybos, logistikos bei komercijos hub’uose dirbančių žmonių skaičiaus auginimo dinamiką, tokia investicinės grąžos prognozė vertintina kaip konservatyvi”.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: