VersloSavaite.lt   
2021 08 23, 11:52
„Norfos“ sąskaita už elektrą – 0,5 mln. eurų didesnė

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Pasaulio šalių ekonomikoms bandant atsigauti nuo koronaviruso sukelto šoko, ėmė sparčiai brangti energetiniai ištekliai. Lietuvoje elektros kaina komerciniams vartotojams šių metų vasarą jau pasiekė rekordines visų laikų aukštumas, pastebi elektros tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ ekspertai.

 

Liepą „Nordpool“ biržos Lietuvos zonoje elektros kainų vidurkis viršijo visų laikų rekordus ir pasiekė 88,32 euro už megavatvalandę (MWh). Tai beveik 3 kartus aukštesnė kaina nei prieš metus (33,7 euro). Kada elektros kainų ralis sustos – neprognozuojama, tačiau abejonių nekelia tai, kad energetinių išteklių brangimas vers verslus peržiūrėti ir prekių bei paslaugų kainas.

reklama

 

„Elektros kaina komerciniams vartotojams yra tiesiogiai susieta su didmenine kaina biržoje, kuri vien per šiuos metus nuo sausio iki liepos padidėjo 65 proc. Tai apčiuopiamas brangimas, didinantis prekių ir paslaugų savikainą. Tokioje situacijoje patartume vertinti ilgalaikę perspektyvą ir svarstyti visus įmanomus variantus, galinčius padėti atlaikyti elektros kainų spaudimą“, – sako „Elektrum Lietuva“ Verslo klientų skyriaus vadovas Artūras Zatulinas.

 

„Norfai“ liepos elektros sąskaita – 500 tūkst. eurų didesnė

 

Vieno didžiausių Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklo „Norfa“ akcininkas ir vadovas Dainius Dundulis sako, kad palyginti su pastaruosius penkerius metus mokėta mažiausia elektros kaina, liepą ji jau buvo triskart didesnė.

 

„Paprastai „Norfai“ per mėnesį elektra, neįskaičiuojant jos skirstymo kainos, kainuoja apie 300 tūkst. eurų, tačiau už liepą gavome maždaug 800 tūkst. eurų, arba puse milijono eurų didesnę sąskaitą. Tai yra tikrai daug. Jei elektros brangimas laikytųsi vienerius metus, tai sugeneruotų iš viso apie 6 mln. eurų papildomų kaštų. Kaip įmonės tvarkosi su tokiomis išlaidomis, priklauso nuo jų situacijos. Mes niekad neskubame tuoj pat susirinkti papildomų pajamų iš vartotojų, amortizuojame išlaidų pakilimą, todėl pirkėjai elektros pabrangimo galutinėje prekės kainoje rytoj nepajus. Tačiau, jei elektros kainų kryptis nesikeis, kaip ir kiti verslai, prie šio klausimo turėsime grįžti ir priimti sprendimus“, – sako D. Dundulis.

 

Jo nuomone, brangstanti elektra paskatins verslą peržiūrėti savo poziciją į nuosavus elektros gamybos pajėgumus.

 

„Buvome pradėję diegti saulės elektrines atskirose parduotuvėse, tačiau laikantis ankstesnėms elektros kainoms investicijų atsipirkimas buvo gana vangus. Bet šiuo metu jau pradedame mąstyti, kad saulės jėgainių vertėtų įsirengti daugiau, nes susiklosčiusioje situacijoje jos gali atsipirkti. Toks didelis elektros brangimas neabejotinai paskatins verslą investuoti į energijos gamybos šaltinius“, – prognozuoja D. Dundulis.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: