VersloSavaite.lt   
2021 06 02, 10:33
Tyrimas: daugiau negu pusė gyventojų galvoja apie savo verslą

Image
D. Kanapecko nuotr.
Daugiau negu pusę Lietuvos gyventojų domina galimybė kurti savo verslą arba, be pagrindinio darbo, verstis papildoma veikla. SEB banko iniciatyva atlikto tyrimo duomenimis, 54 proc. visuomenės dažnai arba kartais galvoja, kad galėtų pradėti tokią veiklą.

 

Papildoma veikla, be pagrindinio darbo, verčiasi 13 proc. apklaustųjų. Nuosavą verslą turintys nurodo 6 proc. šalies gyventojų.

 

„Pasauliui tebekovojant su pandemija dažnai pabrėžiama, kad šalių ekonomikai atsitiesti šiuo metu ypač reikalingi antrepreneriai: iniciatyvūs, verslūs ir kūrybiški, galimybių įžvelgti ir jas pasitelkti sugebantys žmonės. Tad šio tyrimo rezultatai reiškia dvi geras žinias. Viena vertus, beveik penktadalis visuomenės jau šiuo metu imasi veiksmų savo ir aplinkinių gerovei kurti užsiimdami papildoma veikla ar vadovaudami nuosavam verslui.

reklama

 

Kita vertus, daugelis gyventojų domisi tokiomis galimybėmis – šiuos žmones galime laikyti Lietuvos antreprenerystės potencialu, kuriam būtina sudaryti galimybes skleistis“, – komentuoja Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB banko valdybos narė, SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė.

 

Galimybėmis kurti verslą ar imtis papildomos veiklos daugiausiai domisi didžiųjų šalies miestų gyventojai, paprastai aukštesnįjį ar aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės. Daugiausiai apie tokią veiklą galvoja biurų darbuotojai, t. y. septyni iš dešimties apklaustų biuruose dirbančių Lietuvos žmonių. Savarankiška veikla ar verslas kiek labiau domina jaunesnius gyventojus, kurių amžius iki 29-erių metų.

 

Svarbiausia paskata imtis tokios veiklos – siekis pagerinti gyvenimo sąlygas ir gauti daugiau pajamų. Tokią priežastį įvardijo 60 proc. verslą sukūrusių ar į papildomą veiklą įsitraukusių respondentų. Kone trečdalis, 30 proc., verslą ėmėsi kurti iš pomėgio ir jį pavertė savo darbu. Tarp motyvų imtis verslo gana svarios pozicijos tenka savarankiškumo siekiui – 28 proc. apklaustųjų norėjo sukurti sau darbo vietą, 24 proc. norėjo dirbti laisvu grafiku, 19 proc. – būti patys sau vadovai.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: