VersloSavaite.lt   
2020 11 04, 20:21
Kaip analizuoti energinio naudingumo sertifikate pateiktus duomenis?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Dauguma žmonių, ieškodami gyvenamojo būsto ar bet kokios kitos paskirties statinio, pirmiausia peržiūri nuotraukas. Ir didelė tikimybė, kad jų galerijoje aptinka energinio naudingumo sertifikato nuotrauką.

 

Vieni neskiria tam dėmesio, nedelsdami pereina prie kitų nuotraukų, o kiti bando išanalizuoti sertifikate matomus energinio naudingumo duomenis.

 

Ekspertai dalijasi naudingais patarimais, į ką atkreipti dėmesį turint statinio energinio naudingumo sertifikatą.

 

Susipažinkite su energinio naudingumo klasėmis

 

Vienas svarbiausių dalykų, kurį reikia žinoti apie energinį efektyvumą – klasės, kurios klasifikuojamos nuo A iki G. A klasė yra laikoma efektyviausia, o G – mažiausiai efektyvia. Kaip statinys įgyja šį vertinimą ir kodėl tai svarbu?

 

Įvertinimas apskaičiuojamas atsižvelgiant į:

 Grindų plotą

 Namo tipą (gyvenamasis namas, vasarnamis ir kt.)

 Izoliacines ypatybes (sienos, grindys ir stogas)

 Langų būklę ir kokybę

 Pagrindinius šildymo ir karšto vandens tiekimo ypatumus

 Apšvietimą

 

Pastato energinį naudingumą parodo energijos kiekis, reikalingas patenkinti su įprastu pastato naudojimu siejamą energijos poreikį, įskaitant energiją pastato šildymo, vėsinimo, vėdinimo, karšto vandens ir pastato apšvietimo reikmėms. Visa ši informacija paprastai būna išvardyta antrame sertifikato puslapyje esančioje lentelėje.

 

Energinio efektyvumo vertinimas yra labai svarbus, nes atskleidžia, kiek energijos per metus sunaudoja statinys. Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, kiekvienais metais turi būti atnaujinama ne mažiau kaip 3 procentai valstybei nuosavybės teise priklausančių šildomų ir (arba) vėsinamų valstybės institucijų ir įstaigų naudojamų pastatų, esančių energetikos ministro patvirtintuose sąrašuose, ploto, kad būtų įgyvendinti minimalūs pastatų energinio naudingumo reikalavimai. Ir toks sprendimas yra naudingas visiems, nes, pavyzdžiui, kai nuomotojai išnuomoja F arba G klasės pastatus, jų išlaidos nuomininkams tampa našta.

 

Pasak skelbiamų duomenų, vidutinis namų energinio naudingumo vertinimas Lietuvoje yra D, t. y. vidutiniška efektyvumo klasė, tačiau nereiktų jaudintis, jei jūsų statinio reitingas yra žemas, nes šiuo metu yra nemažai veiksmingų priemonių, kurias galite pritaikyti, kad pagerintumėte energinio naudingumo klasę.

 

Atkreipkite dėmesį, kaip skaičiuojamas energinis efektyvumas

 

Lietuvos Respublikoje esančių statinių energijos vartojimo efektyvumas apskaičiuojamas remiantis  STR 2.01.02:2016 „Pastatų energinio naudingumo projektavimas ir sertifikavimas“ reikalavimais.

 

Iš tiesų kiekvienam aktualu ir naudinga žinoti, kad pastato energinio naudingumo klasė nustatoma pagal mėnesinį skaičiavimo metodą atsižvelgiant į pastato (jo dalies) rodiklių vertes:

 

1.                   pastato energijos vartojimo efektyvumo rodiklio C1 vertę, apibūdinančią pirminės neatsinaujinančios energijos vartojimo efektyvumą šildymui, vėdinimui, vėsinimui ir apšvietimui;

2.                   pastato energijos vartojimo efektyvumo rodiklio C2 vertę, apibūdinančią pirminės neatsinaujinančios energijos vartojimo efektyvumą karštam buitiniam vandeniui ruošti;

3.                   pastato atitvarų skaičiuojamųjų savitųjų šilumos nuostolių;

4.                   mechaninio vėdinimo su rekuperacija sistemos techninių rodiklių;

5.                   pastato pertvarų ir tarpaukštinių perdenginių šilumines savybes;

6.                   pastato sandarumo;

7.                   šiluminės energijos sąnaudas pastatui šildyti;

8.                   ilginių šiluminių tiltelių šilumos perdavimo koeficientų nustatymo būdą;

9.                   pastate sunaudojamos energijos dalį iš atsinaujinančių išteklių.

Pagal specialią formulę apskaičiuojami duomenys ir užsakovui pateikiama energinio naudingumo klasė.

 

Peržiūrėkite specialistų pateiktas rekomendacijas

 

Jei manote, kad radote savo svajonių namą, bet jo energinio naudingumo klasė yra F ar D – nenusiminkite ir neatsisakykite savo svajonės.

 

Pažvelkite į trečiąjį energinio naudingumo sertifikato puslapį, kuriame rasite profesionalias rekomendacijas, kaip padidinti statinio efektyvumą. Į rekomendacijas reikia atsižvelgti net ir tuomet, jei jos atrodo labai nereikšmingos. Net ir maži dalykai gali turėti didelę įtaką. Pavyzdžiui, halogeninės lemputės pakeitimas į naują LED lemputę paprastai padeda sutaupyti iki 90 proc. vienos lemputės eksploatavimo išlaidų. Žinoma, gali būti rekomenduojama pakeisti ir visas šildymo ar vėdinimo sistemas. Bet kuriuo atveju tai padaryti reikėtų. Nors iš pradžių tai gali pareikalauti nemenkų išlaidų, bet ilgainiui viskas atsiperka.

 

Nėra statinio energinio naudingumo sertifikato – nėra problemų?

 

Toks įsitikinimas klaidingas ir negalimas. Parengtas energinio naudingumo sertifikatas galioja dešimt metų, tačiau statinio energinis efektyvumas keičiasi nuolat ir tam įtakos turi prieinamos naujos technologijos, gyventojų siekis patobulinti ar atnaujinti savo namus ir t. t. Rekomenduojama užsakyti naują energinio naudingumo sertifikatą, jei buvo atlikta statinio renovacija.

 

Norite kvalifikuoto specialisto, galinčio kokybiškai suteikti statinio energinio naudingumo sertifikavimo paslaugą? Kreipkitės į Klaipėdos statybos kompaniją: tel. 8 686 53020 arba el. p. This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it Čia gausite visus atsakymus į svarbiausius energinio naudingumo sertifikavimo klausimus, o prireikus ir profesionalią paslaugą.

 

Daugiau informacijos: https://www.kskompanija.lt/energinis-sertifikavimas/

 

Užs. nr. 20201104-01

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama